Karnawał

  • piątek, 06 lutego 2015
    • SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO.

      Delikatne, waniliowe i pyszne pączki.
      Tanie i szybkie do zrobienia. Doskonałe dla zapracowanych, zabieganych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na smażenie tradycyjnych pączków, kiedy trzeba wyrobić ciasto i czekać aż wyrośnie. Ciasto na te pączki jest gotowe zaraz po zmiksowaniu. Potem tylko kładzie się porcje ciasta łyżką na gorący olej. Chociaż nie mają idealnie okrągłych kształtów, to i tak są pyszne niezależnie ile mają "różków" czy 'dziubków".
      Aby uzyskać jak najdoskonalsze kształt, należy pamiętać aby porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.
      Z podanej porcji ciasta jest ok. 14 - 15 sztuk jeśli użyjemy dużej łyżki. Fajnie wyglądają i smakują mini pączki kładzione małą łyżeczką., takie w sam raz  na dwa kęsy :)

      2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
      1,5 szklanki mąki,
      3 jajka,
      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
      1 cukier waniliowy,
      cukier puder do posypania,
      olej do smażenia.

      Serki homogenizowane, jajka, cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zmiksować razem na jednolitą gęstą masę.
      Rozgrzać olej w rondlu. Nabierać łyżką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżkę należy zanurzyć w gorącej wodzie - ciasto łatwiej odklei się od łyżki. Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą i zrzucić ciasto do oleju. Smażyć i odwracać, aby z każdej strony były rumiane. Najlepiej gdy smażymy po 2 - 3 pączki, wtedy mają miejsce i same się odwracają :)
      Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.


      Karnawałowe Słodkości!

       



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO.”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 23:11
  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • SAŁATKA BROKUŁOWA Z AWOKADO, KUKURYDZĄ I ORZECHAMI w "koszykach" z szynki

      Bardzo prosta do przygotowania, syta, smaczna i zdrowa.
      W sam raz na wszelkiego rodzaju imprezy czy spotkania ze znajomymi.
      Brokuł ugotowany al dente, słodka kukurydza, awokado, kilkanaście plastrów wędzonej szynki i chrupiące orzechy włoskie, a wszystko to w lekkim sosie majonezowo - jogurtowym.
      Sałatkę proponuję podać w "koszykach" z szynki, co podnosi walory estetyczne, ładnie i ciekawie się prezentuje na imprezowym stole, 

      na sałatkę:
      brokuł
      awokado
      sok z połowy cytryny
      puszka kukurydzy konserwowej
      15 dkg. wędzonej szynki
      3 - 4 łyżki orzechów włoskich
      majonez
      jogurt naturalny
      sól do smaku
      na koszyki:
      w zależności od przygotowanych porcji, na każdy "koszyk" potrzeba 2- 3 plastry szynki,
      foremki na muffinki lub babeczki,
      łyżka oleju

      Brokuł ugotować al dente w osolonym wrzątku, ostudzić i posiekać. Kukurydze dokładnie odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
      Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wsypać do miski. Majonez zmieszać pół na pół z jogurtem. Dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku szczyptą soli. Odstawić do schłodzenia.
      Foremki do odwrócić do góry dnem, lekko natłuścić i ułożyć na blasze. Na każda foremkę nałożyć 2 - 3 plastry szynki. Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na parę minut, aż szynką lekko się stopi, opadnie na boki foremek i przybierze ich kształt. Wyjąć i ostudzić. "koszyki" z szynki zdejmować z foremek, kiedy są lekko ciepłe. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do każdego nałożyć porcję sałatki.

      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 08:31
  • piątek, 14 lutego 2014
    • KOLOROWE OPONKI

      Karnawałowe ciasteczka z dodatkiem białego sera ,które szybko się robi, szybko smaży i ...szybko zjada :) Są pyszne,tanie i łatwe do zrobienia.Tradycyjnie wystarczy oprószyć cukrem pudrem,ale i można trochę pofantazjować ze słodkimi dodatkami.

       

       

      oponki z serem

       

      30 dkg. mąki
      15 dkg. twarogu
      8 dkg. cukru pudru
      5 - 6 łyżek mleka
      5 - 6 łyżek oleju
      1 małe opakowanie proszku do pieczenia
      1 l. oleju do głębokiego smażenia

       

      Z maki,twarogu,cukru,mleka.oleju i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Rozwałkować na gr. ok 1,5 - 2 cm. Wycinać szklanką kółka.Następnie środku każdego kółka wyciąć kieliszkiem małe kółeczka.Resztę ciasta ponownie zagnieść,rozwałkować i wycinać kolejne oponki...aż do wyczerpania.

       

      oponki z serem

       

      W rondlu rozgrzać olej. Smażyć oponki po 3 - 4 sztuki z obu stron na rumiano - ok. 4 min. Wyjąć osączyć z tłuszczu.Oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladowa, obsypać kokosem, cukrową posypka,polukrować,...wg. uznania :)

       

      oponki z serem

       

      oponki z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lutego 2014 19:40
    • DOMOWE PĄCZKI

       Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich,smażonych głownie na ostatki...ale nie tylko,również cały rok. Każdy ma swój sprawdzony przepis, ulubiony rodzaj. Zapraszam na moje...smażę je od lat,zawsze się udają,Tanie i łatwe do zrobienia.Pyszne...bo najbardziej smakuję właśnie te domowe!

       

      domowe pączki

       

      50 dkg.mąki
      5 dkg. cukru
      2 dkg.margaryny lub masła
      3 żółtka
      3 dkg.drożdże
      1,5 szklanki mleka
      marmolada lub dżem
      cukier puder do posypania
      szczypta soli
      skórka z cytryny
      olej do głębokiego smażenia

      Drożdże rozpuścić w letnim mleku,dodać łyżkę mąki,łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Utrzeć żółtka z cukrem,dodać mąkę,zaczyn z drożdży,skórkę z cytryny i sól.Wyrobić ciasto. Margarynę lub masło roztopić i ostudzić.Dodać do ciasta i wyrabiać cały czas aż tłuszcz całkowicie się wchłonie.Przykryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,w ciepłe miejsce.

      Łyżką (najlepiej drewnianą, ) nabierać po kawałku ciasta i w dłoniach oprószonych mąką zrobić najpierw mały placek,nałożyć na środek łyżeczkę marmolady lub dżemu,dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć zlepioną stroną na posypanej mąką stolnicy.Pozostawić w ciepłym miejscu aby lekko jeszcze podrosły. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym głębokim oleju.Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. 

       

      domowe pączki

       

      domowe pączki

       

      domowe pączki

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lutego 2014 18:59

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa