Wielkanoc

  • wtorek, 22 kwietnia 2014
    • WIELKANOCNO - WIOSENNA BABKA POMARAŃCZOWA

      Babka pomarańczowa w wiosennej dekoracji w ramach wielkanocnego konkursu Dr. Oetkera "Wiosenne Kreacje"
      Sprawdzony, klasyczny przepis z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej i dodatkami dekoracyjnymi Dr. Oetkera. Pyszna i kolorowa dekoracja świątecznego stołu.

      babka pomarańczowa

      25 dkg.mąki
      1 kostka margaryny
      25 dkg.cukru pudru
      4 jajka
      1 pomarańcza,
      5 kropli pomarańczowego aromatu do ciast Dr. Oetkera,
      1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
      1 cukier waniliowy Dr. Oetkera,
      Do dekoracji:
      1 opakowanie lukru białego Dr.Oetkera,
      1 zielony barwnik Dr. Oetkera,
      dekoracyjne stokrotki Dr. Oetkera.

      Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia.
      Z pomarańczy wycisnąć sok, a skórkę sparzyć i drobno zetrzeć lub posiekać.
      Białka ubić na sztywną pianę.
      Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku, łyżce soku z pomarańczy i aromatu pomarańczowego.
      Do utartej masy dodać mąkę, startą skórkę i pianę.
      Wymieszać delikatnie i dokładnie.
      Przełożyć ciasto do natłuszczonej i oprószonej tartą bułką formy z kominem.
      Piec ok.45-50 min. w temp. 180 stopni.
      Lukier przygotować wg. przepisu na opakowaniu i podzielić na dwie części.
      Jedną pozostawić białą, drugą zabawić na zielono.
      Upieczoną i ostudzoną babkę najpierw oblać białym lukrem, a nastepnie zielonym.
      Wierzch udekorować gotowymi kolorowymi stokrotkami z opłatków Dr. Oetkera.

      babka pomarańczowa


      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 kwietnia 2014 11:13
    • MAZUREK PIASKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

      Słodki, delikatny, biały mazurek, dodatkowo przełożony marmoladą.
      Dobór składników do dekoracji, jak i sama  i dekoracja według uznania.
      Dekoracja mojego mazurka inspirowana jest wiosennym konkursem Dr. Oetkera.

      mazurek piaskowy z białą czekolada

      10 dkg, mąki pszennej,
      10 dkg. mąki ziemniaczanej,
      20 dkg. miękkiej margaryny,
      15 dkg. cukru pudru,
      4 jajka,
      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
      2 tabliczki białej czekolady
      50 ml. śmietanki kremówki,
      5 dkg. siekanych orzechów włoskich lub laskowych,
      5 dkg. płatków migdałowych,
      1/2 polewy czekoladowej Dr.Oetkera,
      motylki czekoladowe Dr.Oetkera,
      5 - 6 łyżek marmolady.

      CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo po jednym jajku. Mąki przesiać, połączyć ze sobą i z proszkiem do pieczenia. dodać do masy jajecznej.
      Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do prostokątnej natłuszczonej i lekko oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego do 180 st. c. piekarnika i piec ok. 25 min.Po upieczeniu ostudzić, przekroić na 2 placki i przełożyć je marmoladą.
      BIAŁA POLEWA: Na małym ogniu podgrzać śmietankę, dodać do niej połamaną czekoladę i ciągle intensywnie mieszać aż do roztopienia się czekolady. Polewa powinna być jednolita i gęsta. W razie potrzeby należy odczekać kilka minut na zgęstnienie polewy.
      Najpierw cienką warstwą polewy posmarować brzegi ciasta i posypać posiekanymi orzechami i migdałami ( zabezpieczą nam one spływanie polewy), a następnie sam środek wypełnić pozostałą, tężejącą już polewą.
      Po zastygnięciu udekorować wg. uznania ciemną polewą, czekoladowymi motylkami i pozostałymi bakaliami.

      mazurek piaskowy z białą czekolada


      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 kwietnia 2014 10:14
    • CYTRYNOWA BABKA z lukrem

      Tradycyjna babka wielkanocna. Tania, prosta i szyba do upieczenia. Mój sprawdzony przepis od lat, zawsze się udaje. Aby nam się nie znudziła,  smak babki można co roku zmienić na inny. Wystarczy dodać zamiast soku i skórki cytrynowej pomarańczową lub kilka kropel dowolnego aromatu do ciast, wsypać dodatkowo garść rodzynek czy innych bakalii, a zamiast lukrem oblać czekoladą.

      cytrynowa babka z lukrem

      25 dkg.mąki
      1 kostka margaryny
      25 dkg.cukru pudru
      4 jajka
      2 cytryny
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 cukier waniliowy
      1 opakowanie lukru
       lub do zrobienia lukru:
      20 dkg.cukru pudru
      1 łyżka soku z cytryny
      3 łyżki  przegotowanej wody

      Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
      Wycisnąć sok, a skórkę sparzyć i drobno zetrzeć lub posiekać.
      Białka ubić na sztywną pianę.
      Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku i łyżce soku z cytryn. Do gotowej masy dodać mąkę, startą skórkę i pianę.
      Dokładnie wymieszać - można mikserem ale na wolnych obrotach.
      Przełożyć ciasto do formy z kominem. Piec ok.45-50 min. w temp.180 stopni.
      Po upieczeniu i przestudzeniu polukrować gotowym lukrem przyrządzonym wg. przepisu na opakowaniu lub zrobić domowy lukier
      LUKIER:
      Do naczynia z cukrem pudrem dodać sok z cytryny i wodę. Szybkimi ruchami wymieszać wszystko razem aż do uzyskania jednolitego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze szczyptę cukru, jeśli za gęsty to trochę wody - dozować ostrożnie. Lukier powinien mieć konsystencję gęstego syropu.
      cytrynowa babka z lukrem
      Wielkanocne Smaki - edycja IV    Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CYTRYNOWA BABKA z lukrem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 kwietnia 2014 08:57
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • KRUCHE CIASTECZKA - JAJECZKA

      Zapraszam na kolorowe kruche i pyszne ciasteczka - jajeczka.
      Kruche ciasteczka to bardzo prosty i tani przepis na "coś" słodkiego.
      To już tradycja, że na grudniowe Święta dekorujemy małe pierniczki, to dlaczego na Wielkanoc nie upiec ciasteczek w kształcie jajeczek i też je udekorować ?
      Będą się ładnie prezentować na świątecznym stole bok puszystych bab, serników czy kolorowych mazurków i na pewno znajdą się amatorzy na te smakołyki.
      Inspiracją jest wiosenny konkurs Dr. Oetkera na dekoracje wielkanocnych wypieków z wykorzystaniem właśnie ich produktów :)


      kruche ciasteczka - jajeczka

      Mój sprawdzony przepis ,aby ciasteczka były kruche, to schłodzone składniki ( żółtka i margaryna czy masło), szczypta soli i odpowiednie proporcje:
      30 - 20 - 10
      czyli
      30 dkg. mąki pszennej,
      20 dkg. masła lub margaryny,
      10 dkg. cukru pudru
      do tego:
      3 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
      szczypta soli (nabrać w palce)
      można dodać jeszcze parę kropli dowolnego aromatu do ciast,
      do ozdabiania: lukry, polewy, pisaki, kolorowe posypki,...wg. uznania

      Mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka, cukier puder, aromat i odrobinę soli.
      Szybkimi ruchami ( aby zbyt nie nagrzewało się od rąk) zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na min.1  godz.
      Po tym czasie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na  placek o grubości 0,3 cm. i foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka.
      Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
      Piec partiami ok. 15 min. na złoty kolor.
      Po ostudzeniu udekorować wg. własnego pomysłu.

      kruche ciasteczka - jajeczka
      kruche ciasteczka - jajeczka


      Wielkanocne Smaki - edycja IV   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 19:57
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • GALARETKA MIĘSNO - WARZYWNA z jajkiem

      Fajna przekąska na różne okazje i uroczystości, nie tylko na Wielkanoc :).

      galaretka mięsno - warzywna  z jajkiem

      1 większe golonko wieprzowe,
      2 marchewki,
      1 szklanka zielonego groszki konserwowego,
      2 jajka,
      2 łyżeczki żelatyny,
      parę ziarenek ang. ziela,
      2 liście laurowe,
      2 ząbki czosnku,
      sól i pieprz

      Golonkę oczyścić, umyć i zalać wodą. Zagotować. Zebrać szumowiny.
      Gotować na małym ogniu (pod przykryciem)  do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ang. ziela.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do garnka z mięsem w połowie gotowania - bo marchewka nie potrzebuje tyle czasu na ugotowanie co golonka, więc dodana zaraz na początku rozgotuje się  i nie będzie ładnie wyglądać w galarecie.
      Gdy mięso jest już wystarczająco miękkkie ( powinno odchodzić od kości) wyjąć z wywaru, przestudzić, a następnie drobno pokroić.
      Żelatynę namoczyć.
      Wywar ( wystarczy ok. 1 l.)przecedzić przez sito. Marchewkę z wywaru wyłożyć na talerz.
      Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
      Całość jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem..
      Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
      Do przygotowanych foremek - ja użyłam silikonowe foremki na babeczki , najpier włożyć plasterek jajka, a następnie trochę mięsa, i warzyw : marchewkę i groszek.
      Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia.
      Z silikonowych foremek galaretki bardzo łatwo da się wyjąć.
      Gotowe galaretki ułożyć na półmisku  jajkiem do góry.
      Wielkanocne Smaki - edycja IV   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 kwietnia 2014 23:45
    • ŻUREK WIELKANOCNY z jajkiem

      Żurek tradycyjna zupa wielkanocna.
      Może być podana na wiele sposobów: z białą kiełbasą, z jajkiem czy w chlebie.
      Mój żurek to połączenie tradycji z nowoczesnością. Jest zakwas, są jajka, ale... doprawione gotowym żurkiem z torebki. Przyrządzam go od lat i wszystkim smakuje.
      Przyznaję, że korzystam z tzw. gotowców, ale nie traktuję ich jako podstawę dania, lecz wyłącznie jako jeden ze składników.
      Zawierają one odpowiednią kompozycję przypraw, ktore dopełniają i wzbogacają smak danego dania i to mi odpowiada. 

      żurek wielkanocny z jajkiem

      20 dkg. wędzonego boczku
      0,5 l. zakwasu na żur (w butelce)
      1/2  opakowanie zupy żurek
      6 szt. suszonych grzybków   
      szczypta kminku
      1 łyżeczka majeranku
      4 ziarenka ang, ziela
      2 szt. liścia laurowego    
      sól i pieprz do smaku
      przyprawa jarzynka do smaku
      4 - 6  jajek

      Boczek pokroić i podsmażyć na patelni.
      Zalać wodą,  ok.1,5 litra i ugotować z suszonymi grzybami.
      Dodać zakwas, ang. ziele, liść laurowy i dalej gotować na wolnym ogniu.
      Przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.
      Przygotować  żurek wg, przepisu na opakowaniu i dodać do garnka z zupą.
      Wsypać majeranek i kminek.
      Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
      Ozdobić natką pietruszki.

      Danie dla 4 - 6 osób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 kwietnia 2014 09:56
  • środa, 16 kwietnia 2014
    • MAZUREK MIGDAŁOWY

      Mazurek to jedno z nielicznych ciast, które raz do roku ma swoje święto.
      To już tradycja, że na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka, a "tradycja rzecz święta..." więc bez mazurka nie ma Świąt!
      Czekamy na to ciasto cały rok.
      ...a wiecie, że dawniej na mazurka mówiono "dziad" ?
      Dlaczego?, nie wiem ,... Ale przypominam sobie, jak dziadkowie mówili , że przeciwieństwie do okazałych , puszystych i rumianych bab, mazurek czyli dziad był mniej okazały, ot takie zwykle sobie płaskie ciasto, dopiero z czasem był dekorowany i upiększany lukrami, polewami i bakaliami.
      Potem wyczytałam, że moda na pierwsze takie kolorowe mazurki  przyszła do Polski najprawdopodobniej ze Wschodu razem z Turkami.
      Ozdobiony mazurek przypomina nam kawałek tureckiego dywanu. Coś w tym jest, czyż nie ? :)
      Pierwsi dekorowali go Mazurzy i to wcale nie chodzi tu o mieszkańców z  Mazur, co od razu przychodzi nam na myśl,  ale Mazowsza, bo Mazur , to dawna nazywa rejonu Mazowsza...
      Dlatego pierwotną nazwę z "dziad" zmieniono na mazurek, właśnie od 'tych"  Mazur :)
      Teraz mazurki, to " takie małe arcydzieła smaku". Ileż radości sprawia nam udekorowania tego ciasta.
      Każdy ma swój sposób. Nie ma dwóch identycznych mazurków, każdy jest inny, każdy piękny i smaczny...aż chce się zaśpiewać:
      Mazurki, mazurki, ciasta malowane
      nie ma Wielkanocy bez mazurka,
      wcale...!!!

      mazurek migdałowy

      40 dkg.mąki,
      1/2 szklanki cukru pudru,
      25 dkg. margaryny,
      3 żółtka,
      5 dkg.mielonych migdałów,
      aromat migdałowy
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      polewa czekoladowa
      lukier biały
      lukier różowy
      lukier żółty
      pisaki żelowe
      połówki migdałów lub innych bakalii do dekoracji wg.uznania,
      1/2 wafla

      Z mąki margaryny, cukru, żółtek, proszku do pieczenia,aromatu do ciast i mielonych migdałów zagnieść ciasto.
      Schłodzić przynajmnie 1 godzinę w lodówce.
      Rozwałkować i przenieść na wałku na natłuszczoną blachę -  wyłożyć nim dno i boki blachy.
      Można też wyłożyć dno, a boki zrobić z wałeczków ciasta.
      Nakłuć ciasto w kliku miejscach widelcem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
      Piec 20 min.
      Polewę przygotować wg.przepisy na opakowaniu.Rozprowadzić na mazurku.
      Kiedy zastygnie ozdobić lukrami waflem i bakaliami - z wafla wyciąć koszyk, z lukrów kolorowe pisanki, ozdobić dodatkowo pisakami i połówkami migdałów.

      Polecam też polewę i lukry własnej roboty ( zamiast gotowców):
      Polewa: 1 gorzką rozpuścić na małym ogniu w pół szklanki słodkiej śmietanki cały czas lekko podgrzewać, aż nabierze gęstej konsystencji.
      Na koniec dodać łyżkę wódki.
      Pyszna :)
      Lukry: 3 - 4 łyżki cukru  pudru rozetrzeć w łyżce przegotowanej wody plus kropla barwnika spożywczego.
      Trzeba jednak wodę dozować powoli.
      Jeśli mamy lukier zbyt gęstu dodajemy parę kropli wody, a jeśli za rzadki to dosypujemy trochę cukru.
      Lukier nie może być gęsty, bo nieladnie się rozprowadza, a gdy jest rzadki to nam splynie lub wsiąknie w ciasto.
      Wielkanocne Smaki - edycja IV    Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MAZUREK MIGDAŁOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 16 kwietnia 2014 19:49
  • wtorek, 08 kwietnia 2014
    • SERNIK CYTRYNOWY bez pieczenia.

      Na świątecznym stole wielkanocnym pośród mazurków, bab i przekładańców nie może zabraknąć sernika.
      Ale skoro już mamy ciasta biszkoptowe, drożdżowe, kruche, to proponuję lekki sernik na zimno, bez pieczenia, który zawsze się udaje. Mocno schłodzony jest idealnym deserem.
      Przepis znalazłam w jednym z wiosennych z wydań "Kuchnia od Kuchni" Winiary.
      Byłam oczarowana sernikiem ze zdjęcia z tego czasopisma, wyglądał przepysznie.
      Postanowiłam go przyrządzić właśnie na Wielkanoc.
      Wyszedł prawie taki, jak na zdjęciu :)
      ...to było rok wcześniej.
      Odtąd często gości u mnie nie tylko na święta i to w różnych smakach.
      Wystarczy bowiem dobrać galaretki o innym smaku i mamy np. sernik brzoskwiniowy, truskawkowy, malinowy...
      A jeśli dodatkowo użyjemy do galaretek odpowiednich owoców: brzoskwiń, truskawek  czy malin, to można się rozkoszować przepysznym serowo - owocowym ciastem. Polecam!

      sernik cytrynowy

      1 kg. twarogu na sernik,
      1 szklanka cukru pudru,
      3 galaretki cytrynowe,
      2 łyżki żelatyny,
      3 białka z jajek
      150 ml. śmietanki 30%,
      2 opakowania herbatników,

      Przygotuj galaretki: jedną rozpuść w 125 ml gorącej wody z dodatkiem żelatyny, a drugą wg. przepisu na opakowaniu..
      Ser utrzeć z cukrem pudrem.
      Śmietanę i pianę ubić oddzielnie.
      Ser połączyć z chłodną ale płynną jeszcze galaretką,tą z żelatyną.
      Dodać pianą z białek i śmietaną,i  delikatnie wymieszać.
      Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami, a na nie wyłożyć masę serową.
      Pozostawić do zastygnięcia.
      Na koniec zalać drugą tężejącą galaretką przygotowaną wcześniej.
      Całość chłodzić w lodówce.

      sernik cytrynowy


      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIK CYTRYNOWY bez pieczenia.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 kwietnia 2014 10:09
    • PRZEKŁADANIEC MAKOWO - RODZYNKOWY z rumową nutą

      Delikatny biszkopt ze słodką masą czekoladowo - rodzynkową, przełamaną w smaku nutką rumu... pycha!

      Przekładaniec makowo-rodzynkowy

      1 szklanka mąki tortowej,
      1 szklanka cukru pudru,
      1 łyżka mąki ziemniaczanej,
      20 dkg margaryny  lub masła
      6 jajek
      3-4 łyżki maku,
      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
      30 dkg. drobnych rodzynek,
      150 ml. rumu,
      3 tabliczki gorzkiej czekolady.

      Rodzynki zalać rumem na kilka godzin wcześniej, odstawić.
      Mąkę tortową wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
      Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać po 1 żółtku, na koniec połączyć masę żółtkową z mąką. Delikatnie wymieszać.
      Ciasto podzielić na 2 części.
      Do jednej dodać mak, wymieszać. Drugą pozostawić jasną.
      W prostokątnej formie 24x28 upiec dwa placki biszkopt z makiem i jasny.
      Margarynę rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej, dodać rodzynki i wymieszać.
      Na jasny biszkopt wyłożyć połowę polewy rodzynkowej, nakryć ciastem makowym i nałożyć drugą część polewy.                                                          
      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PRZEKŁADANIEC MAKOWO - RODZYNKOWY z rumową nutą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 kwietnia 2014 08:47
  • czwartek, 03 kwietnia 2014
    • KOLOROWE JAJKA W MAJONEZIE

      Fajna wielkanocna przystawka z jajkiem w roli głównej.

      kolorowe jajka w majonezie

      3 jajka  ( ilość jajek i pomidorów wg. uznania)  
      3 pomidory
      5 łyżek majonezu    
      3 łyżki groszku konserwowego
      szczypior z cebulki dymki do dekoracji
      parę gałązek koperku i pietruszki
      pól pęczka szczypiorku
      sól i pieprz do smaku 

      Jaja ugotować na twardo, obrać, ze skorupki, ostudzić.
      Pomidorki mniej więcej w wielkości jajek (idealnie gdy mamy pomidory te nieco podłużne) opłukać, usunąć szypułki i twarde części, uważając aby nie uszkodzić pomidorów.
      Ostrym nożem i zdecydowanymi ruchami pokroić i jajka i pomidory w grubsze plastry.
      Krążki posolić i oprószyć pieprzem.
      Krążki układać na przemian w kształt jajka. Aby się skleiły smarować lekko majonezem i związać szczypiorem z dymki ( aby  szczypior był miękki i nie rwał się podczas wiązania, należy go zanurzyć na moment we wrzątku).
      Majonez połączyć z groszkiem i z drobno posiekanym szczypiorkiem.
      Majonez wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim powstałe kolorowe jajka, ozdobić zieleniną: szczypiorkiem, natką pietruszki czy koperkiem.


      Wielkanocne Smaki - edycja IV   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 kwietnia 2014 19:31

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa