... W spiżarce

  • poniedziałek, 13 października 2014
    • OGÓRKI KANAPKOWE

      Smaczne, chrupiące, idealne na kanapki, a z naturalnym octem Jamar są naprawdę pyszne. Dobry i praktyczny  sposób zwłaszcza na duże ogórki. Kiedy dysponujemy takimi dużymi, które w żaden sposób w większej ilości nie mieszczą się w słoiku, wystarczy je pokroić wzdłuż na plastry i na pewno wejdzie więcej. Ogórkowe plastry są podatne na wyginanie,, więc lepiej nadają się do układania. Ktoś może powiedzieć, że należy kupować małe, no ale jak ma się własne z działki, to nie ma się wyboru i przyrządzamy takie jakie mamy. Wcześniej dzieliłam na kilka części, coś w rodzaju dużej kostki, ale wygodniej jest pociąć w plastry, bo po odtwarciu słoika mamy gotowe plastry na kanapki.

      Składniki:
      ok. 2 kg. świeżych ogórków,
      ok.2 l. wody
      1/2 szklanki soli,
      kilka gałązek kopru,
      1 -2 główki czosnku
      Zalewa:
      2 szkl wody
      2 szkl octu spirytusowego 10% JAMAR
      2 szkl cukru
      1 łyżeczka ziaren pieprzu
      10 ziarenek ang. ziela
      3-4 liście laurowe
      1 łyżka gorczycy

      Ogórki dokładnie umyć i pociąć  wzdłuż na cienkie plastry. Zalać ok. 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Słoiki wyparzyć i włożyć do nich po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

      Smaczna Jesień    Przetwory na widelcu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 09:26
  • poniedziałek, 06 października 2014
    • CUKINIA MARYNOWANA Z CHILI

      To już najwyższa pora aby pomyśleć jeszcze o zapasach na zimę. Na naszych działkach, w sadach czy na straganach znajdziemy mnóstwo jarzyn i owoców, z których warto przyrządzić różne przysmaki, by cieszyć się nimi i zimą. Wydatek niewielki, trochę pracy, a tyle potem pyszności i radości na naszych stołach. Nie można zmarnować takiej okazji.
      Korzystając z uprzejmości firmy JAMAR, od której otrzymałam zestaw octów, w mojej spiżarce pojawiają się wciąż nowe i pyszne przetwory,... a mam jeszcze wiele pomysłów jak je wykorzystać :)
      Polecam cukinię marynowaną z papryczką chilli, lekko pikantna, doskonała na przekąskę, do sałatek czy na koreczki.


      ok. 2,5 - 3 kg. cukinii
      4 - 5 małych cebulek
      4 szklanki wody,
      1 szklanka octu spirytusowego 10% JAMAR
      1 szklanka cukru,
      2 łyżki soli,
      10 ziarenek czarnego pieprzu,
      10 ziarenek ang. ziela
      parę liści laurowych ( tak aby w każdym słoiku znalazł się jeden).
      papryczki chili - po jednej do słoika.
      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

      Cukinie umyć, obrać i pokroić w większe kostki (kroimy tylko twardą część cukinii, tę bez pestek)
      Cebulę obrać, przekroić na pół lub ćwiartki.
      W naczyniu przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, solą, cukrem, papryką w proszku. Dodać cebulki i przyprawy.
      Słoiki wyparzyć. Nałożyć cukinię  i do każdego włożyć jedną papryczkę chili. Zalać gorącą zalewą, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazł się kawałek cebulki i przyprawy. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10 - 15 min.

         Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 października 2014 09:58
  • wtorek, 02 września 2014
    • MARYNOWANE KURKI

      Chociaż sezon na grzyby w pełni, to jednak nie będzie trwać długo, jeszcze parę tygodni i koniec. Czas pomyśleć o tym, aby  zachować ich smak i aromat na dłużej.
      Warto mieć w spiżarce parę słoiczków tych leśnych smakołyków.

      1 kg. kurek
      2 - 3 małe cebulki,
      1 szklanka octu spirytusowego 10 %,
      3 szklanki wody,
      1/ 4 szklanki cukru,
      2 łyżki soli,
      3 - 4 liście laurowe,
      10 ziarenek ang. ziela,
      10 ziarenek czarnego pieprzu,
      1 łyżeczka gorczycy,

      Kurki dokładnie oczyścić i opłukać. Zagotować wodę i posolić. Wrzucić do wrzątku grzyby i gotować ok. 10 minut. W tym czasie przygotować zalewę.
      Cebulki obrać i przekroić na pół. W drugim garnku ocet wymieszać z 3 szklankami wody. Dodać cebulki, cukier, sól i przyprawy. Ugotowane kurki odcedzić, przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą, tak aby w każdym słoiku znalazła się połówka cebulki i trochę przypraw. Dokładnie zakręcić.  Pasteryzować ok. 10 - 15 min.


      Grzyby

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 09:14
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
    • SAŁATKA Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

      Przygotowuję ją na zimę każdego roku i szybko znika ze spiżarki.
      Głównie jest podawana do mięs, ale może być też wykorzystana na kanapki.
      Bardzo prosta do przygotowania. Na początku jest trochę krojenia i siekania,... jak zresztą przy każdej sałatce :) ale potem już robi się ją błyskawicznie. Przepis sprawdzony nie tylko przez mnie, ale też przez moich znajomych i każdy stwierdza, że jest bardzo smaczna i warto ją zrobić

      4 kg. zielonych ogórków
      25 dkg. cebuli   
      25 dkg.marchewki
      10 dkg. pietruszki korzeń  z natką    
      1/2 szklanki cukru
      1 szklanka octu
      1 szklanka oleju   
      1 głowka czosnku
      8 dkg. soli
      ok. 15 ziarenek ang. ziela
      ok. 15 ziarenek pieprzu 

      Umyć ogórki, nie obierać !
      Zetrzeć na plasterki na tarce lub pokroić ręcznie w cienkie plasterki.
      Cebulę obrać i pokroić w piórka.
      Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
      Natkę pietruszki opłukać i posiekać.
      Czosnek obrać i drobno posiekać.
      Do dużego garnka wlać ocet i olej. Wsypać cukier, sól, przyprawy i wszystkie przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić na ok. 2 godz. Można co jakiś czas jeszcze przemieszać.
      Tak przygotowaną sałatkę włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 20 min. w temperaturze bliskiej wrzenia (nie gotować). 


      Przetwory

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 sierpnia 2014 12:59
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • MARYNOWANE RZODKIEWKI

      To mój pierwszy raz... marynowanie rzodkiewek :)
      Byłam ciekawa jak smakują, więc po przyrządzeniu nie czekałam długo na otwarcie słoika, bo zaledwie parę dni ,aby się przekonać czy dobre. Już teraz są naprawdę pyszne, a jeśli jeszcze odstoją trochę czasu i nabiorą "mocy"w smaku  to będą jeszcze lepsze. Polecam!
      W przepisie, wg. którego je marynowałam podano, że są idealne jako dodatek do mięs , pasztetów i do ryb. Rzodkiewki mogą być też składnikiem pikantnych sałatek.

      1 kg. rzodkiewek,
      3/4 szklanki octu spirytusowego 10% ,   
      2 łyżki oleju sojowy lub słonecznikowy,   
      2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego,
      1 łyżeczka  zielonego pieprzu lub kolorowego   
      2 łyżki soli,
      20 dkg. cukru,

      Rzodkiewki umyć, oczyścić z korzonków i liści, osuszyć. Każdą rzodkiewkę nakłuć w paru miejscach drewnianą wykałaczką.
      Zagotować 1,5 l. wody. Dodać ocet, cukier, olej, sól i pieprz.
      Rzodkiewki dodać do wywaru i gotować ok. 2 min. Wyjąć.
      Nałożyć do wyparzonych słoików, a wywar ostudzić.
      Zalać zimnym wywarem, zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.


      Przetwory

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MARYNOWANE RZODKIEWKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 17:45
    • SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

      Domowa sałatka z serii zimowe przetwory: pyszna i soczysta - chociaż wymaga trochę pracy, to będzie jak znalazł do obiadu zimą i nie tylko....Doskonała do mięs i wędlin, choć dziś mało praktykowana.
      Zazwyczaj sięgamy po klasyczne, czerwone pomidory.
      Jeśli mamy okazję to warto przyrządzić bo dobrze smakuje.
      Pomidorki dostałam od mojego kuzyna z jego działeczki, więc nie było wyjścia musiałam skorzystać z okazji  i zrobić sałatkę.:)

      3 kg. zielonych pomidorów,
      5 sztuk cebuli,
      4 szklanki wody,
      1 szklanka octu,
      1 szklanka cukru,
      2 łyżki soli,
      10 ziarenek czarnego pieprzu,
      1 łyżka gorczycy.

      Pomidory umyć i pokroić w cienkie plastry.
      Cebulę obrać, przekroić najpierw na pół, a potem w półpiórka.
      Pomidory i cebulą zmieszać, dodać 1 łyżkę soli, gorczycę i pieprz. Wymieszać i odstawić na ok. 30 min.
      W oddzielnym naczyniu zagotować wodę z octem, dodać drugą łyżkę soli i cukier.
      Słoiki wyparzyć. Nałożyć do każdego pomidory z cebulą ( przed nakładaniem jeszcze raz wszystko przemieszać ) i zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
      Pasteryzować ok. 15 min.


      Przetwory

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 17:12
    • BURACZKI Z PAPRYKĄ

      Przepis sprawdzony od lat.
      Buraczki są pyszne! Idealne do mięs.
      Proszę nie obawiać się dodania podanej w przepisie ilości pieprzu i ostrej papryki.
      Wbrew pozorom nie są bardzo ostre, tylko lekko pikantne.
      Warto przyrządzić, spróbować.... bo domowe są najlepsze !

      3 kg. buraczków,
      1/2 kg. czerwonej papryki,
      3 strąki ostrej papryczki chili,
      1/2 kg. cebuli,
      1 szklanka wody,
      1 szklanka octu,
      1 szklanka cukru,
      1 łyżka stołowa soli,
      1 łyżeczka mielonego pieprzu,
      1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki.

      Buraki umyć, ugotować w skórce, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
      Paprykę i papryczki chili oczyścić, umyć i pokroić w paseczki.
      Cebulę pokroić w piórka.
      W dużym naczyniu zagotować: 1 szklankę wody, dodać ocet, cukier, sól, pieprz i paprykę
      w proszku.
      Do takiej zalewy włożyć pokrojoną paprykę i cebulę − gotować do miękkości.
      Dodać poszatkowane buraki, dokładnie wymieszać i zagotować razem na małym ogniu ok. 5min.
      Po lekkim wystygnięciu, sałatkę włożyć do słoików i pasteryzować ok. 20min.


      Przetwory

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 16:47
    • PAPRYKA MARYNOWANA domowej roboty

      Rodzinka ją uwielbia więc co roku robimy zapasy…papryczka jest pyszna jako przekąska do chrupania, do mięs i na kanapki.
      Spotkałam się już z podobnymi przepisami na marynowaną paprykę, ale wg. zasady, że każda gospodyni ma swoje „smaki” to każda z tych papryk smakowała nieco inaczej.
      Ta jest najlepsza, bo nasza rodzinna! :) Co roku  gości w mojej spiżarce.

      5 kg. czerwonej papryki,
      2 l. wody,
      1 szklanka oleju,
      1/2 l. octu,
      35 dkg. cukru,
      1 i 1/2 łyżki soli,
      3 główki czosnku,
      1/2 paczki ziaren gorczycy ,
      1/2 paczki ziarnistego pieprzu.

      Paprykę umyć, usunąć gniazda z nasionami, podzielić przecinając wzdłuż na szerokie paski − wg. uznania. Wszystkie składniki oprócz czosnku zagotować. Do gotującej się zalewy wkładać partiami paski papryki − ile się zmieści.
      Zagotować 2 − 3 min. (chodzi o to aby papryka lekko zmiękła), po czym wyjąć i natychmiast układać ciasno do słoików, a do zalewy wrzucić następną partię świeżej papryki − i tak aż do wyczerpania.
      Do każdego gotowego już słoika z papryką włożyć 1− 2 ząbki czosnku, zalać zalewą w której się gotowała papryka.
      Zakręcić i odwrócić do góry dnem − NIE GOTOWAĆ !!!
      ODSTAWIĆ GDZIEŚ NA BOK I PRZYKRYĆ NP. KOCEM ABY CIEPŁO UTRZYMYWAŁO SIĘ JAK NAJDŁUŻEJ. 


      Przetwory       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 16:21

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa