Boże Narodzenie

  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • CIASTO POMARAŃCZOWO - IMBIROWE

      Puszyste, mięciutkie z delikatną nutą imbiru i z soczystymi plastrami pomarańczy,..pycha!
      Przepis ze strony MojeCiasto.pl w ramach konkursu "Słodki Przepis na Święta", organizowany przez Margarynę Kasia.
      Z listy 6 proponowanych przez Kasię świątecznych ciast, należało wybrać jedno i upiec. Wybór wcale nie był łatwy, wszystkie ciasta prezentowały się przepysznie.
      Zdecydowałam się na POMARAŃCZOWO - IMBIROWE.,...kusiło lekkością i właśnie tymi soczystymi plastrami pomarańczy. Przywodzi na myśl zapach świąt, smak dzieciństwa, wspomnienie słonecznego lata i orzeźwiających pomarańczy...
      Wybór jak najbardziej trafiony! Ciasto jest naprawdę smaczne, a do tego bardzo proste do upieczenia. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe.
      Polecam i życzę smacznego!

      1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
      1 i 1/2 szklanki cukru pudru (230 g)
      1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
      15 g proszku do pieczenia
      100 g kandyzowanego imbiru
      4-5 pomarańczy - u mnie wystarczyły 4 szt.
      2 cytryny
      4 jajka
      szczypta soli
      cukier puder do posypania

      Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
      Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn.
      Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka.
      Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj.
      Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
      Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz 25-30 minut. Ciasto wyjmij z pieca, skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp cukrem pudrem. Najlepsze jest jeszcze ciepłe.


      Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO POMARAŃCZOWO - IMBIROWE”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 09:06
  • sobota, 27 grudnia 2014
    • SŁODKO - WYTRAWNE ŚLIWKI Z MIGDAŁAMI

      Słodkie, pyszne suszone śliwki nadziane migdałem, smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Dodatkowej słodyczy i odrobinę świątecznego smaczku nabiorą, kiedy przed podaniem oprószymy je cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
      ..ot takie "inne" niż tradycyjne świąteczne ciasteczko :) Wyglądają jak mini pączusie.
      To również dobry sposób na wykorzystanie zbędnych białek, które nam pozostają w okresie świątecznych, nieco większych wypieków, kiedy do innych ciast używamy raczej samych żółtek.

      40 dkg. suszonych śliwek
      25 dkg. migdałów,
      1 i 1/2 szklanki mąki,
      1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
      1/2 szklanki cukru pudru,
      4 - 5 białek,
      1/3 kostki margaryny Palma z Murzynkiem Z.T Bielmar
      szczypta cynamonu.,
      olej do smażenia.

      Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Śliwki opłukać, wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby napęczniały. Odcedzić, jeśli mamy z pestkami, to wybrać pestki, a w ich miejsce do każdej włożyć migdała .
      W naczyniu rozgrzać margarynę, wsypać połowę porcji  mąki w i lekko zrumienić.
      Zdjąć z ognia, wsypać pozostałą mąkę, 3 łyżki cukru i tyle zimnego wina aby powstało niezbyt rzadkie ciasto (nieco gęściejsze niż naleśnikowe.)
      Białka ubić ubić z odrobiną cukru na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      W rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać olej.
      Moczyć śliwki w cieście, wkładać do rondla na mocno rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia się z każdej strony. Przed podaniem posypać cukrem pudrem  zmieszanym z cynamonem.


      Ciasta czy ciasteczka?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 27 grudnia 2014 17:05
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • PIERNIKOWO - PYSZNE PIERNICZKI

      Sezon na świąteczne pierniczki trwa.
      Dzisiaj polecam pyszne pierniczki o mocno korzennym smaku.
      Zewsząd kuszą piernikowe konkursy i zapraszają do udziału :)
      "Piernikiem Malowane' konkurs organizowany przez Z.T Bielmar czy "Wyczaruj Bajowe Święta" u Dr.Oetkera'
      ...a jakby połączyć te konkursy razem? 
      Przecież jeden nie wyklucza drugiego, bo do upieczenia pierników użyjemy margaryny Palma z Murzynkiem z Bielaru, a do ozdobienia produktów dekoracyjnych Dr. Oetkera,.. i mamy pysznie, i kolorowo,

      Składniki:
      50 dag mąki,
      15 dag cukru pudru,
      20 dag miodu,
      10 dag kostki margaryny Palma,
      2 łyzki przyprawy korzennej do pierników,
      1 łyżeczka sody oczyszczonej,
      2 łyżki mleka,
      jajko,
      do dekoracji: polewy, lukry, cukrowe pisaki, perełki...Dr.Oetkera

      Margarynę rozpuścić, przestudzić.
      Podgrzać miód z przyprawą korzenną, wsypać cukier - rozpuścić.
      Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki dodać sodę, wbić jajko, wlać mleko, miód z przyprawą i rozpuszczoną margarynę.
      Wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać foremkami o różnych kształtach pierniczki. Układać partiami na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 10 minut w 200 st' C.
      Ostudzić i ozdobić wg. uznania.. 


      Świąteczne słodkości!    Korzenne przysmaki    zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 17:21
  • środa, 17 grudnia 2014
    • ŚWIĄTECZNY "WIENIEC" Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

      Pyszna pieczeń otulona chrupiącym ciastem francuskim.
      W sam raz na świąteczny obiad  z buraczkami lub z dowolną surówką.
      Doskonale smakuje też podana z czerwonym barszczem.

      ok. 70 dkg. mięsa mielonego    
      1 op. ciasta francuskiego   
      1 jajko    
      1 cebula
      1 łyżeczka ziół dalmatyńskich       
      1 łyżka kwaśnej śmietany
      2 łyżki tartej bułki
      30 dkg. pieczarek
      szczypta tymianku
      1 pęczek natki pietruszki    
      1 żółtko do smarowania ciasta    
      sól i pieprz 

      Do mięsa wsypać tartą bułkę, zioła dalmatyńskie, posiekaną natkę pietruszki ( szczyptę zostawić do dekoracji), pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać śmietanę, wbić jajko - wymieszać wszystko dokładnie.  Przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulę.
      Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pięścią zrobić dosyć głębokie zagłębienie w środku mięsnej kuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec ok. 10 min.
      Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Wyciąć dwa rodzaje pasków: szersze i węższe.
      Podpieczone mięso obłożyć paskami ciasta,tak aby powstał "koszyczek". Delikatniie zlepić.
      Roztrzepać żółtko i posmarować nim ciasto.
      Całość wstawić ponownie do piekarnika na ok. 35 - 40 min.
      Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni ok. 2-3 min.
      Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
      Ok. 10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .
      Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Posypać zieloną pietruszką.
      Smacznego!

        zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 10:43
  • wtorek, 16 grudnia 2014
    • Łatwy SERNIK Z RODZYNKAMI

      Szybki przepis na sernik, który zawsze się udaje. Twaróg w połączeniu z budyniem śmietankowym  i słodkimi rodzynkami tworzą idealną masę. Do tego oczywiście jeszcze parę podstawowych składników, które na pewno znajdziemy w naszej kuchni. Wszystko miksujemy i do piekarnika.  Po upieczeniu i przestudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem,.. i gotowe :)
      Przepis podpatrzony z kulinarnego programu pani Bożeny Dykiel, który jakiś czas temu gościl na naszych ekranach. Pani Bożena zapewniala, że sernik jest pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu - co potwierdzam.
      Wszystko się zgadza :)  Zachęcam do zrobienia, bo na prawdę pyszny. 

      1 kg. twarogu na sernik (z wiaderka )   
      15 dkg. margaryny
      2 szklanki cukru pudru
      2 budynie o smaku śmietankowym
      4 jajka    
      2 op. cukru waniliowego
      10 dkg. rodzynek

      Rodzynki opłukać, sparzyć, osączyć i oprószyć mąką.
      Ser, margarynę, budynie, cukier puder, jajka i cukry waniliowe - wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, ma być miękka.
      Masę serową przełożyć do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy.
      Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
      Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


      Świąteczne słodkości!    zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 grudnia 2014 19:07
  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • DOMOWA SZYNKA NA ŚWIĘTA,... i nie tylko :)

      Święta,.. magiczny czas. Chcielibyśmy spędzić je wyjątkowo, najlepiej w gronie rodzinnym i zjeść coś dobrego :) Szukamy więc przepisów na smaczne dania.
      Szynka ze sklepu to już codzienność, zróbmy sobie coś innego pysznego, domowego,... takie smakuje najlepiej. Proponuję szynkę marynowaną wg. przepisu, który znalazłam na Winiary.pl.  Zrobiłam, sprawdziłam, trochę mocniej doprawiłam i wyszła idealna.
      Soczysta, aromatyczna i delikatna. Marynowana przez parę dni z przyprawami w zalewie z bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie pieczona w piekarniku.
      Można podawać ją na ciepło lub zimno, pokrojoną na cienkie, apetyczne plastry.
      Doskonała na przekąskę oraz na wszelkiego rodzaju kanapki..
      Z powodzeniem można ją przechowywać przez dłuższy czas. Polecam!

      1,5 świeżej szynki wieprzowej,
      4 kostki bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY,
      2 łyżki płynnej przyprawy do zup typu maggi,
      1 duża cebula,
      3 - 4 ząbki czosnku,
      4 ziarenka jałowca,
      1 łyżka przyprawy jarzynka lub ziarenka smaku,
      1 łyżeczka soli,
      szczypta pieprzu.
      siatka wędliniarska lub nić bawełniana

      Zagotować 1,5 litra wody, rozpuścić kostki bulionowe, dodać ziarenka jałowca, ostudzić.
      Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w plastry, a ząbki czosnku na połówki.
      Do zalewy dodać cebulę, czosnek, przyprawę w płynie i łyżeczkę soli. Włożyć mięso.
      Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na około 4 dni. Codziennie odwracać.
      Umieścić w naczyniu do zapiekania i na koniec lekko oprószyć jarzynką i pieprzem. Jeśli nie mamy ani siatki, ani nici, to mięso można zapiec też bez. Szynka będzie nieco szersza, ale również smaczna :)
      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 90 minut.
      Szynkę można podawać na ciepło lub zimno pokrojoną w plastry,

      zBLOGowani.pl

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 15:38
    • ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY

      Bardzo smaczny i nie za słodki tort makowy, w sam raz ma świąteczny stół
      Lekki biszkopt bez mąki przełożony kremem z delikatną nutką kawy i orzechami.
      Tani i prosty do wykonania, składa się tylko z dwóch krążków przełożonych kremem i oblanych czekoladą.
      Po udekorowaniu i przekrojeniu prezentuje się smacznie i tak też smakuje.

      CIASTO
      20 dkg. maku   
      10 dkg. cukru pudru   
      4 łyżki bułki tartej
      6 jajek
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 op. cukru wanilinowego
      ok. 5 kropli aromatu migdałowego
      KREM:    
      1 margaryna Palma Z.T. „Bielmar” w złotym opakowaniu
      15 dkg. cukru pudru
      2 łyżeczki kawa rozpuszczalnej
      4 żółtka    
      10 dkg. orzechów włoskich
      1 op. polewy czekoladowej    
      gwiazdki czekoladowe do dekoracji.

      Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
      Mak sparzyć, osączyć i zmielić (można użyć gotowej masy makowej).
      Do masy dodać mak, aromat, proszek do pieczenia i bułkę tartą - wymieszać wszystkie składniki.
      Wlać ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i upiec w temp.180 stopni przez ok. 45 min. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki.
      Przygotować krem: Do cukru pudru dodać 4 łyżki gorącej wody aby powstał syrop. Dodać do niego żółtka i utrzeć. Następnie dodawać partiami rozmiękczoną margarynę i ucierać aż powstanie krem. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, przestudzić dodać do kremu.
      Orzechy drobno posiekać, wsypać do kremu. Wymieszać.
      Na jeden krążek wyłożyć krem i przykryć drugim krążkiem.
      Całość oblać polewą czekoladową i udekorować wg.uznania. Gwiazdki do dekoracji można kupić gotowe lub zrobić samemu. Wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, następnie wylać na szklaną lbb plastikową tacę, równo rozprowadzić a gdy zastygnie, wycinać foremką do ciastek w kształcie gwiazdki.


      Ciasta czy ciasteczka?    zBLOGowani.pl    Świąteczne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 10:22
  • piątek, 12 grudnia 2014
    • ŁAZANKI Z MAKIEM

      Łazanki z makiem, kojarzone też jako kluski z makiem to w wielu domach obowiązkowe danie na wigilijnym stole.
      Słodka potrawa wigilijna. Prosta i tania. Przyrządzenie jej nie wymaga zbyt wiele czasu a smakuje wyśmienicie,... no chyba że zamiast kupować gotowy makaron mamy ochotę zrobić domowy, wtedy trwa to nieco dłużej, ale na pewno jest jeszcze smaczniejsza :)

      25 dkg. makaronu łazanki lub krajanka   
      25 dkg. maku
      cukier lub miód do smaku
      5 dkg. masła   
      1 łyżka skórki z cytryny    
      3 - 5 dkg. rodzynek

      Mak sparzyć wrzącą wodą. Odstawić, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę dwukrotnie ( można skorzystać oczywiście z gotowej masy makowej)
      Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić.
      Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić. Zmieszać makaron z masłem.
      Dodać mak, rodzynki i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem lub miodem.
      Podawać na ciepło, najlepiej dodatkowo na ogrzanym półmisku.


      Wigilia 2014    zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ŁAZANKI Z MAKIEM”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 08:56
    • WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

      Pyszny, pachnący owocami, cynamonem i goździkami  kompot, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
      To jedno z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych - bez niego nie ma Świąt :)
      Gotowany na bazie suszonych owoców : jabłka, gruszki i śliwki to podstawa, pozostała owocowa mieszanka to już nasza indywidualna kompozycja smakowa: morele, figi, banany,... oczywiście suszone.
      Przed rozlaniem do salaterek czy szklanek należy go przecedzić, aby był klarowny i dopiero wtedy dla tych co lubią włożyć do szklanek dodatkowo owoce z których powstał. Najlepszy jest następnego dnia po ugotowaniu  i mocno schłodzony. Nie wszyscy jednak za nim przepadają, jedni się rozkoszują jego smakiem i zapachem, ale są tacy którzy wyłącznie dla tradycji piją tylko parę łyków. Stwierdzono jednak, że warto skusić się na ten wyjątkowy kompot, bo po obżarstwach przy wigilijnym stole doskonale wspomaga trawienie :) 

      10 - 15 dkg.suszonych jabłek
      10 dkg. suszonych gruszek
      10 dkg. suszonych śliwek
      10 dkg suszonych moreli
      parę suszonych fig
      2 łyżki rodzynek
      1 cytryna
      3 goździki
      szczypta cynamonu
      1 szklanka cukru (dodatkowe słodzenie wg. uznania)

      Owoce opłukać, wsypać do dużego garnka. Zalać wrzątkiem ok. 4 l. i odstawić na noc.
      Na następny dzień z wody w której moczyły się owoce odlać 3 szklanki.
      Ugotować syrop: do naczynia wlać 3 szklanki odlanej wody, dodać cukier, cynamon, goździki, skórkę z cytryny. Wszystko zagotować.
      Syrop wlać do owoców, wymieszać i całość zagotować. W razie potrzeby przyprawić sokiem z cytryny czy dosłodzić. Odstawić i mocno schłodzić. Przed rozlaniem do szklanek przecedzić przez gęste sito, aby był klarowny.  Do każdej szklanki włożyć owoc z kompotu.

      Wigilia 2014   zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 08:12
  • czwartek, 11 grudnia 2014
    • ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

      Kiedy w kuchni pachnie piernikami to znak, że święta tuż, tuż...
      Świąteczne pierniki to najbardziej popularne ciasteczka bożonarodzeniowe. Dają całe mnóstwo okazji i radości do ich dekoracji. Do kolorowania pierniczków można wykorzystać czekoladowe polewy, lukier, kolorowe posypki, bakalie lub cukrowe mazaki,...i stworzyć niepowtarzalne wzory.
      Każdy z nas je lubi i i każdy ma swój sprawdzony przepis. Ja polecam swój :)
      Łatwe i szybkie do zrobienia. Najlepiej przygotować je nawet kilka dni wcześniej i włożyć do metalowej puszki lub szklanego słoja,... i otwierać zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na przekąszenie czegoś słodkiego.
      Będą miękkie i pyszne.

      3 szklanki mąki
      1szklanka cukru pudru   
      1/2 kostki margaryny    
      20 dkg, miodu
      1 jajko
      2 łyżeczki kakao
      1 op. przyprawy do piernika (20 g.)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      polewy, lukry, pisaki, posypki...do dekoracji 

      Do miski włożyć miękką margarynę i pozostałe składniki na ciasta. Wszystko wymieszać mikserem.
      Następnie wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto.
      Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
      Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość 0,3 cm i wycinać foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej blasze i piec 8-10 minut w 180 st.C. Ostudzone pierniczki ozdobić wg.uznania.

      Korzenne przysmaki  Świąteczne słodkości!  zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 grudnia 2014 10:23

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa