Jednogarnkowe

  • wtorek, 09 września 2014
    • RAGOUT PAPRYKOWY Z RYBĄ

       Bardzo eleganckie danie jednogarnkowe. Duże kąski papryki i delikatne kawałki rybki duszone w soczystym sosie. W sam raz na rodzinne uroczystości czy spotkania w gronie znajomych.  Pikantne, aromatyczne i pożywne. 

      3  zielone papryki
      1 czerwona papryka
      1 papryczka chili
      60 dkg. fileta z dorsza lub morszczuka    
      1 cebula    
      2 ząbki czosnku    
      1 łyżka margaryny
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki    
      2 łyżeczki słodkiej papryka w proszku
      1 opakowanie sosu pieczeniowego w proszku
      szczypta tymianku
      szczypta suszonej mięta
      sól  do smaku

      Filety rybne pokroić w większą kostkę (jeśli są mrożone to najpierw lekko rozmrozić).
      Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i białych włókien, umyć i osuszyć. Pokroić w szersze paski. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. W garnku rozgrzać margarynę, dodać cebulę, czosnek i papryki. Poddusić razem na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 3 min. Następnie dodać pokrojoną rybę i wlać pół szklanki wody. Wsypać przyprawy i zioła. Wszystko poddusić przez kolejne 10 min. Koncentrat zmieszać z winem, papryką w proszku i sosem pieczeniowym. Zagotować , wlać do potrawy i wymeszać. Doprawić do smaku solą i posypać natką pietruszki.



      Paprykujemy 5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ RAGOUT PAPRYKOWY Z RYBĄ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 19:52
  • piątek, 11 lipca 2014
    • GULASZ Z CUKINII

      Szybkie, smaczne i proste danie w sam raz na letni obiad, kiedy cukinii mamy pod dostatkiem.

      1 większa cukinia,
      20 dkg. chudego boczku,
      20 dkg. kielbasy zwyczajnej ( lub jaką mamy)
      2 cebule,
      1 ząbek czosnku,
      2 - 3 gałązki koperku
      3 łyżki oleju,
      przyprawa w płynie do zup i sosów
      sól i pieprz,

      Boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę.
      Cukinię i cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
      W garnku rozgrzać olej, na nim najpierw lekko podsmażyć cebulę, potem dodać boczek, następnie kiełbasę, a na koniec cukinię.
      Całość przemieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
      Gotować ok. 10-15 min. aż cukinia będzie miękka (ale, należy uważać, aby się nie rozgotowała).
      Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony ząbek czosnku, wsypać posiekany koperek i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
      Gulasz podajemy jako samodzielne danie lub z kromką świeżego pieczywa.

       


      Cukinia 2014

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 11 lipca 2014 20:15
  • środa, 18 czerwca 2014
    • WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I MAJERANKIEM

      Smaczne, szybkie i tanie danie jednogarnkowe a raczej jednopatelniowe:)

      1/2 kg. wątróbki z drobiu,
      2 jabłka,
      2 łyżki mąki,
      2 -3 łyżki oleju,
      1 cebula,
      1 łyżeczka majeranku,
      pieprz i sól do smaku.

      Wątróbkę umyć, odsączyć i obrać z błon.
      Pokroić na mniejsze kawalki, wsypać mąkę, wymieszać.
      Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć środek z nasionami, potem pokroić na ósemki a następnie w plasterki i oprószyć majerankiem.
      Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie półkrążki.
      Na większej patelni rozgrzać olej, włożyć wątróbkę, obsmażyć z obu stron.
      Dodać cebulę, ułożyć jabłka i wszystko razem smażyć aż wątróbka będzie gotowa.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem.


      Tydzień z podrobami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 18 czerwca 2014 08:22
  • poniedziałek, 09 czerwca 2014
    • JAMBALAYA Z KURCZAKIEM - Pudliszki- pomidorowe inspiracje/ kurczak

      Co to jest jambalaya?
      Sama zadałam sobie takie pytanie, kiedy wyszperałam ten przepis w starym numerze czasopisma "Kuchnia" sprzed 18 lat... lubię takie poszukiwania starych, prostych i smacznych potraw :)
      Jambalaya ( czyt. dżambalaja) to potrawa kreolska, która wywodzi się z Wysp Karaibskich.
      Obecnie bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych.
      Najczęściej przyrządza się ją z ryb, skorupiaków, drobiu i ryżu lub makaronu.
      Podstawą potrawy są powoli podsmażane na oleju warzywa, następnie dodawane jest mięso a na końcu ryż i  przyprawy. Całość zalana zostaje wodą lub rosołem i odstawiona na wolny ogień...czyli po mojemu danie jednogarnkowe, coś w rodzaju lecza :)
      Jej dokładny skład zależy od pochodzenia przepisu. Występuje w bardzo wielu wersjach
      Ja zapraszam na danie z kurczakiem :)

      8 - 10 skrzydełek z kurczaka,
      25 dkg. szynki,
      25 dkg. kiełbasy, np. toruńskiej,
      50 dkg. pomidorów,
      1/2 słoika koncentratu pomidorowego Pudliszki,
      1 i 1/2 szklanki ryżu,
      2 papryki,
      2 cebule,
      3 łyżki oleju,
      1/2 łyżeczki sosu tabasco,
      sól i pieprz do smaku

      W głębokim naczyniu typu brytfanna lub żaroodpornym do pieczenia mięsa rozgrzać olej.
      Cebulę obrać i posiekać.
      Papryki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
      Cebulę i paprykę włożyć do gorącego oleju, dodać 1 łyżkę wody i chwilę poddusić.
      Skrzydełka umyć.
      Szynkę pokroić w kostkę, a kiełbasę w plasterki.
      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
      Mięso i wędliny dodać do warzyw, dołożyć też pomidory, koncentrat pomidorowy i sos tabsaco.
      Posolić do smaku.
      Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min.
      Ryż opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, wsypać do potrawy i wlać 1 szklankę wody.
      Dusić razem pod przykryciem na małym ognu ok. 45 min.
      Od czasu do czasu przemieszać.
      Jeśli potrawa będzie przywierać do dna a ryż jeszcze nie będzie miękki, wlać trochę gorącej wody i jeszcze przez chwilę poddusić.
      Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
      Potrawę można podawać w naczyniu, w którym była przyrządzana lub przełożyć na półmisek.


      Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JAMBALAYA Z KURCZAKIEM - Pudliszki- pomidorowe inspiracje/ kurczak”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 czerwca 2014 23:11
  • niedziela, 02 marca 2014
    • BIAŁA KIEŁBASA W KAPUŚCIE

      Polecam pyszne danie jednogarnkowe, które szybko i łatwo się przyrządza.Trochę przypomina bigos,ale o wiele mnie pracochłonny, a w smaku bardziej delikatny.

      Biała kiełbasa i barszcz biały zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi...oczywiście dla zabieganych,zapracowanych i wiecznie nie mających czasu to danie jak najbardziej może zagościć u nich na stole właśnie w święta Wielkiej Nocy...ale równie dobrze w każdy inny dzień. Jest smaczne, syte i rozgrzewające .Podobnie jak bigos można go ugotować więcej i mieć na dłużej,bo najbardziej smakuje odgrzewany na drugi dzień.

       

      biała kiełbasa w kapuście

       

      60 - dkg.białej kiełbasy
      80 - dkg. białej kapusty
      1 opakowanie zupy Barszcz biały
      2 łyżki smalcu   
      1 łyżka mąki
      pół łyżeczki kminku
      5 ziaren ang.ziela    
      2 liśćie  laurowe
      2 ząbki czosnku
      pieprz i sól do smaku

      Kiełbasę obgotować w osolonej wodzie a następnie pokroić w grubsze plasterki .
      Kapustę umyć,osączyć i drobno poszatkować.
      Przygotować barszcz w pól litra wody.
      Kapustę włożyć go garnka,zalać barszczem.
      Dodać przyprawy : sól,pieprz,ang.ziele,liść laurowy i kminek.Gotować do miękkości kapusty.
      Pod koniec gotowania włożyć kiełbasę.
      Cebulę obrać,drobno posiekać i zrumienić na smalcu.
      Oprószyć ją mąką i zrobić zasmażkę.
      Przełożyć zasmażkę do kapusty,dokładnie wymieszać i całość zagotować.
      Doprawić do smaku zmiażdżonym czosnkiem,solą i pieprzem.
      Podawać z białym pieczywem lub ziemniakami. 

      Danie na 4 - 5 osób

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 marca 2014 18:23
  • sobota, 22 lutego 2014
    • DIABELSKI KOCIOŁEK

      Danie pikantne,syte i rozgrzewające,Idealne na przyjęcia w karnawale jako danie główne...a po jego spożyciu konieczne zimne piwko :)

      ...lubię takie dania jednogarnkowe.bo wrzuca się kolejno składniki i mamy dużo smacznego jedzonka.Starcza dla wielu osób lub na prę dni :)

       

      diabelski kociołek

       

      70 dkg.wołowiny bez kości    
      10 dkg.surowego boczku    
      25 dkg.podwędzanej kiełbasy    
      2 cebule
      3 pomidory    
      2 papryki czerwone    
      1 papryczka chilii    
      pół łyżeczki ostrej mielonej papryki    
      1 ,5 l. bulion mięsny,może być z kostki    
      przyprawa w płynie do zup     
      1 ząbek czosnku    
      sól i pieprz do smaku

      Boczek pokroić w kostkę.
      Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę.
      Kiełbasę pokroić drobno.
      Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
      Papryki oczyścić, umyć i drobno pokroić.
      Papryczkę chilli oczyścić i posiekać...można dodać suszone papryczki peperonii .
      Pomidory umyć i pokroić drobno.
      Na patelnię włożyć boczek i podsmażyć.
      Wyjąć skwarki,a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę .Wyjąć cebulę.
      W garnku na tłuszczu z boczku zrumienić mięso przez moment na mocnym ogniu...gdyby bylo za mało tłuszczu dodać łyżkę smalcu.
      Do mięsa wsypać paprykę w proszku i dodać przesmażoną cebulę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Podlać ok.1- 1,5 l.gorącego bulionu mięsnego przygotoweanego z kostki, lub poprostu wlać wrzątek  i wrzucić kostkę bezpośrednio do calości....będzie wygodniej :)
      Dusić na małym ogniu prawie do miękkości mięsa.
      Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę ,pomidory, zgnieciony czosnek,boczek i kiełbasę..Całość dusić na małym ogniu jeszcze ok.10 min.
      Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.
      Posypać zieleniną.Podawać z białym pieczywem.

       diabelski kociołek


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 22 lutego 2014 18:58
  • środa, 19 lutego 2014
    • PARZYBRODA

       

      Pożywne i smaczne danie jednogarnkowe z kapustą w roli głównej. Dlaczego”parzybroda”?…bo podczas jedzenia kiedy z łyżki zwisają kawałki kapusty,to parzą nas w brodę :)


      parzybroda

      1 kg.białej  kapusty,
      1/2  kg. ziemniaków,
      10-20 dkg. wędzonego boczku,
      2 łyżki mąki,
      1 łyżka soku z cytryny,
      1 łyżeczka kminku,
      przyprawy: sól, pieprz
      1-2  liście laurowe,
      parę ziaren angielskiego ziela.

      Kapustę pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować ok.30 min.
      Gdy kapusta będzie prawie miękka dodać do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem na małym ogniu. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na patelni,żeby wytopić tłuszcz i na nim przygotować zasmażkę dodając 2 łyżki mąki, a następnie rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody.
      Zasmażkę ze skwarkami dodać do kapusty z ziemniakami, wymieszać.
      Całość zagotować i doprawić solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.

       

       

       

       

       


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 19 lutego 2014 19:34
    • WIEJSKIE JADŁO

       

      Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pożywne danie jednogarnkowe.


      Wiejskie jadło

       

      25-30 dkg łopatki wieprzowej
       25 dkg kiełbasy
       20 dkg białej kapusty
       kilka pieczarek
       4-5 średnich ziemniaków
       1 marchewka
       1 mała pietruszka korzeń
       1 cebula
       kawałek pora
       3 łyżki kwaśnej śmietany
       1 litr bulionu-proponuję z kostki mięsnej
       3 łyżki oleju
       sól i pieprz do smaku
       zielona pietruszka do posypania
       klika ziaren angielskiego ziela
       2-3 liście laurowe

      Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Najpierw na oleju podsmażyć mięso, potem dodać pozostałe składniki i przez 10 min. smażyć razem. Podlać przygotowanym bulionem, przykryć i gotować ok.20 min.

      Pod koniec dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieperzem, posypać zieleniną.

      

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 19 lutego 2014 19:26
  • wtorek, 18 lutego 2014
    • FASOLKA a’la BOLONESE

       Pyszne danie jednogarnkowe.Pożywna zupa,którą możemy podać jako danie główne na przyjęciach rodzinnych czy spotkaniach ze znajomymi. Bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu,a smakuje ...mmm, mniam :)

       

      Fasolka a’la bolonese

       

      25 dkg. gotowanego boczku,
      50 dkg cienkiej kiełbasy, np. zwyczajna, śląska itp.
      2  cebule,
      2  puszki czerwonej konserwowej fasolki,
      1 słoik sosu bolońskiego,
      2-3 kiszone ogórki,
      pieprz,sól,
      bazylia i majeranek do smaku.

      Przyrządzenie: W garnku lub rondlu podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Fasolkę osączyć i dodać do garnka. Dolać tyle wody, by potrawa nie była zbyt gęsta. Zagotować. Wlać sos boloński i pokrojone drobno ogórki. Ogórek kiszony doda potrawie pikantnego smaczku. Całość zagotować ok. 3 min. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią… i gotowe – smacznego!

       

      Fasolka a’la bolonese

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 lutego 2014 19:59
    • RAGOUT Z JAJEK I BROKUŁÓW

       Jajka to ważny element naszej diety. Najczęściej zjadamy je gotowane,smażone lub sadzone. Ragout to danie na nowy i smaczny sposób podania jajka.Ragout to rodzaj sosu,ale w tym przypadku to gęsta, pożywna zupa.Zastępuje cały obiad.
      Bardzo smaczna :) 

       

       

      ragout z jajek i brokułów

       

      75 dkg.brokułów,
      8 jaj,
      1 puszka obranych pomidorów,
      25 dkg.wędliny,np.kiełbasy szynkowej,gotowanego baleronu,itp.
      1 cebula,
      1 ząbek czosnku,
      1 strąk zielonej pepperoni,
      2-3 łyżki oleju,
      1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
      pieprz i sól.

       

      Brokuły oczyścić,umyć i podzielić na małe różyczki.Wrzucić do gotującej osolonej wody i gotować na małym ogniu ok.5 minut.
      Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić na ćwiartki.
      Pomidory zmiksować.
      W rondlu lub garnku rozgrzać olej,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę,wędlinę,oczyszczone z nasion i pocięte w krążki pepperoni i posiekany czosnek. Całość poddusić. Dodać sos z pomidorów.
      Wszystko razem gotować na małym ogniu przez 3 min.
      Mąkę ziemniaczaną rozrobić z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z sosem i zagotować.
      Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
      Do sosu włożyć ćwiartki jaj i brokuły.
      Danie doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

       

      ragout z jajek i brokułów

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 lutego 2014 19:38

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa