Zupy

  • piątek, 28 listopada 2014
    • SZYBKI KAPUŚNIAK...na boczku

      Idealny na obiad właśnie w porze jesienno - zimowej. Pożywny i rozgrzewający - z białej kapusty, z marchewką, cebulą,  ziemniaczkami i z chrupiącymi skwarkami boczku. Wytopiony zaś z boczku tłuszcz posłużył do zrobienia zasmażki, którą kapuśniak został lekko zagęszczony.
      Doprawiony kminkiem, liściem laurowym i ang. zielem, a na koniec posypany koperkiem zachęca aromatycznym zapachem.

      30 dkg. białej kapusty
      2 marchewki
      2 cebule
      1 pietruszka korzeń    
      5 - 6 ziemniaków
      30 dkg. wędzonego boczku
      1 łyżka mąki
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka octu
      parę gałązek koperku
      ok. 4 ziarenka ang. ziela
      2 liście laurowe
      1 kostka bulionu mięsnego
      szczypta kminku
      sól i pieprz 

      Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub słupki. Cebulę obrać, pokroić w półpiórka.
      Zagotować ok. 2 - 2,5 l. wody. Dodać pokrojone warzywa, kostkę mięsną, liść laurowy, ang. ziele i kminek. Kapustę drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować razem całość. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i nie wcześniej, jak w połowie gotowania dołożyć do zupy, aby się nie rozgotowały.
      Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć. obsypać mąką i po lekki zarumienieniu się mąki dodać do zupy. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ocet, zmiażdżony czosnek i posypać posiekanym koperkiem.
      Podobny kapuśniak można przygotować z kiszonej kapusty, wówczas nie dodajemy octu.


      Zupa na jesień    Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZYBKI KAPUŚNIAK...na boczku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 28 listopada 2014 10:37
  • środa, 19 listopada 2014
    • ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

      Smaczna zupa o aksamitnej konsystencji, delikatnym  smaku i ładnym groszkowym kolorze. Szybka i prosta do przygotowania. Jeszcze szybciej przyrządza się ją  z groszku konserwowego z puszki, chociaż ma wówczas nieco mniej groszkowy kolor ale smakuje równie pysznie.

      1/2 kg. świeżego lub mrożonego zielonego groszku,
      1 i 1/2 l. bulionu z kostki,
      1/3 szklanki śmietany 18%
      1 łyzka masła,
      1 łyżka mąki,
      szczypta cukru do smaku,
      sól i pieprz

      Zagotować bulion. Groszek opłukać i wsypać do bulionu. Gotować do miękkości. 
      Rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
      Łyżką cedzakową wybrać ok. 1 szklanki groszku, a pozostały zmiksować.
      Dodać zasmażkę i razem zagotować. Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
      Wsypać groszek, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
      Zupę można podawać tylko z groszkiem, lub dodatkowo z grzankami czy groszkiem ptysiowym.


      Szybkie zupy!    Zupa na jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 19:24
  • poniedziałek, 29 września 2014
    • Bündner Gerstensuppe - zupa jęczmienna

      ...czyli szwajcarski krupnik.
      Bardzo smaczna, prosta, za zarazem pożywna i rozgrzewająca zupa szwajcarska.

      10 dkg. wędzonego boczku
      10 dkg. kaszy jęczmiennej,
      ok. 2 l bulionu warzywnego
      40 dkg. wędzonego  mięsa wieprzowego
      kawałek selera,
      2 marchewki,
      2 cebulki szalotki,
      2 ziemniaki,
      2 - 3 liście kapusty
      pęczek zielonej pietruszki
      1/2 szklanki śmietany
      szczypta gałki muszkatołowej.
      sól i pieprz do smaku.

      Kaszę wcześniej namoczyć na kilka godzin. Mięso i boczek pokroić w kostkę. Marchewki, ziemniaki i seler obrać, opłukać i pokroić: marchewki i seler w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Cebulki drobno posiekać. Liście kapusty opłukać i pociąć w paski. Do garnka wlać bulion, dodać mięso, boczek i kaszę. Posolić i zagotować. Do gotującego się bulionu wrzucić przygotowane warzywa i razem gotować ok. 30 - 35 min. Gotową zupę zabielić śmietaną. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.



      Szwajcarskie inspiracje

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bündner Gerstensuppe - zupa jęczmienna”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 września 2014 14:04
  • poniedziałek, 25 sierpnia 2014
    • ZUPA CUKINIOWA Z ZAPIEKANYMI POMIDORAMI I FETĄ

      Lubię cukinie w każdej postaci, zwłaszcza latem kiedy jest tania i dostępna. Można "wyczarować'  z niej wiele smacznych potraw.
      Dzisiaj zupa cukiniowa z pieczonymi pomidorkami z dodatkiem sera feta, ... oczywiście cukinia z mojej działki :)
      Zupa lekka, aromatyczna i  nieco pikantna ( to za sprawą papryczki chili).
      Wyjątkowo intensywny smak i zapach zawdzięcza  pomidorom, które zapieka się oddzielnie w piekarniku i potem dodaje do zupy. Zaś ser feta sprawia, że zupa jest pożywna i delikatna, łagodzi pikanterię chili.

      1 średnia cukinia,
      1/2 kg. pomidorów,
      2 ząbki czosnku,
      1 por,
      1 mała czerwona papryczka chili,
      1/ 2 pęczka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
      4 łyżki oliwy z oliwek,
      1 łyżeczka miodu,
      3 szklanki bulionu warzywnego,
      10 - 15 dkg, sera feta,
      szczypta soli do smaku.

      Pomidory umyć, usunąć nasady szypułek, pokroić w kostkę.
      Tymianek opłukać, osuszyć i posiekać.
      Czosnek obrać i pociąć w cienkie plasterki.
      Papryczkę umyć i posiekać razem z nasionami
      Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego i lekko posolić. Dodać czosnek, tymianek, papryczkę, 3 łyżki oliwy i miód - wszystlko wymieszać.
      Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i zapiekać ok. 30 min. Pomidory powinny zbrązowieć.
      W tym czasie cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
      Por oczyścić i dokładnie umyć. Przeciąć wzdłuż i pokroić w półkrążki.
      W większym garnku  na pozostałej łyżce oliwy poddusić razem cukinię i por ciągle mieszając.
      Wlać bulion i całość gotować ok. 8 - 10 min.
      Dodać pieczone pomidory i pokruszoną fetę. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.

      Dieta Śródziemnomorska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 sierpnia 2014 20:04
  • poniedziałek, 18 sierpnia 2014
    • FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA

      Jak sama nazwa mówi: najbardziej popularna zupa we Francji.
      Rozgrzewająca, gęsta i pożywna.
      Była znana już w czasach rzymskich jako potrawa ludzi ubogich, ponieważ cebula była tania i łatwo dostępna, a kromka wrzuconego do zupy chleba miała po prostu zapchać żołądek pracującego chłopa.
      W XVIII w.  zupa cebulowa dotarła  na francuskie salony i na listy menu drogich restauracji, lecz w nieco uszlachetnionej formie.
      Szlachetności i wyszukanego smaku nadał jej ser gruyere i  brandy. Grzanka zaś obecnie dodawana do zupy, nie tylko ją zagęszcza, ale również jest smacznym i chrupiącym dodatkiem.

      1/2 kg. cebuli
      1 pęczek szczypioru z dymki    
      2 marchewki
      4 lyżki startego sera cheddar    
      2 łyżki masła lub margaryny
      1i 1/2  l. bulionu warzywnego ( może być z kostki)    l
      125 ml. białego wytrawnego wina
      2 gałązki świeżego tymianu lub 1/2 łyżeczki suszonego
      4 kromki ciemnego pieczywa
      pieprz i sól 


      Cebulę obrać i pokroić w piórka.
      Marchewkę obrać, umyć i pociąć w cienkie krążki.
      Szczypior opłukać, osuszyć i posiekać.
      W garnku rozgrzać połowę tłuszczu i zeszklić cebulę.
      Podlać winem i podgrzewać ciągle mieszając aż wyparuje.
      Dodać dymkę z marchewką, wlać bulion i gotować na średnim ogniu ok.10 min. od czasu do czasu mieszając.
      Tymianek opłukać posiekać i włożyć do garnka.
      Pieczywo opiec na pozostałym tłuszczu.
      Zupę doprawić solą i pieprzem. Rozlać do bulionówek, na wierzchu położyć grzankę i posypać serem.
      Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i krótko zapiec - ok. 3 - 5 min.
      Podawać po wyjęciu z piekarnika. Udekorować zieleniną.


      Światowe zupy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 sierpnia 2014 12:26
  • wtorek, 22 lipca 2014
    • ZUPA KALAFIOROWA

      Nasza domowa zupa kalafiorowa zabielana śmietaną.
      Najlepiej smakuje gdy jest ugotowana na naturalnym wywarze mięsnym drobiowym czy wieprzowym.,... ale i można z kostki. Ja często gotuje na bazie mięsa drobiowego. Smaczne i szybkie do sporządzenia bulionu.

      1/2 kalafiora ( ok. 30 dkg.)
      mięso drobiowe, np. porcja rosołowa, udko  lub 5 - 6 skrzydełek   
      100 ml. śmietany 18%   
      1 łyżka mąki    
      2 marchewki    
      1 pietruszka korzeń    
      1 mała cebula lub kawałek pora   
      3 - 4 gałązki koperku    
      przyprawa do zup, sosów, sałatek    
      sól i pieprz do smaku

      Mięso oczyścić, umyć i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zebrać z wierzchu szumowiny. Dodać sól. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, pokroić i wrzucić do wywaru. Gotować razem ok. 20 - 25 min. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i dodać do rosołu. Gotować 5- 7 min. Kalafiora celowo nie dodaję wcześniej razem z warzywami, aby się nie rozgotował, bo w całości lepiej smakuje i ładnie prezentują się na talerzu :)
      Śmietanę zmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą i pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zasypać nim zupę.
      Podawać z ziemniakami, chrupiącą bagietką lub tostem z razowego, ciemnego pieczywa.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 lipca 2014 10:48
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • ZUPA CUKINIOWA Z PULPETAMI

      Proste i tanie danie jednogarnkowe, pyszna i pożywna zupa.
      Może z powodzeniem być podane jako główne danie obiadowe.

      1 większa cukinia
      20 dkg.mięso mielone    
      1 jajko    
      1 cebula
      sól do smaku
      pieprz świeżo mielony
      40 dkg. ziemniaków   
      1 por    
      2 pomidory    
      cukinia    
      bulion warzywny ( może być z kostki)
      zielona pietruszka

      Mięso mielone włożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
      Zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować małe pulpeciki.
      Przygotować ok.1,5  l.bulionu warzywnego.Zagotować.
      Do bulionu włożyć pulpety o gotować 3-5 min.
      Wyjąć pulpety. Wywar przecedzić przez sito. Ziemniaki obrać pokroić na mniejsze części i gotować w tymże bulionie ok.10 min. Cukinie i pory umyć, przekroić wzdłuż i pociąć w półplasterki.
      Dodać do zupy i gotować razem z ziemniakami jeszcze 5 min.
      Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
      Pod koniec gotowania włożyć do zupy pomidory i pulpety.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zasypać posiekaną natką pietruszki. 


      Cukinia 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 13:07
  • poniedziałek, 19 maja 2014
    • ZUPA Z PORA

      Smaczna, tania i prosta do przyrządzenia.

      2 pory    
      8 średnich ziemniaków    
      3 - 4 łyżki masła    
      1 marchewka
      1 l. bulionu warzywnego ( może być z kostki)   
      2 - 3 ziarenka ang. ziela    
      1 mały kubek kwaśnej  śmietany   
      1 łyżeczka mąki
      przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek...
      zielona pietruszka
      sól i pieprz

      Pory oczyścić, odciąć twardą i zieloną część, umyć, pokroić w krążki.
      Ziemniaki obrać, jeśli są drobne pokroić w grubsze plasterki, większe ziemniaki pokroić w kostkę.
      Marchewką umyć, obrać i pokroić w cienkie krążki.
      W garnku rozgrzać masło, dodać marchewkę i ziemniaki, podsmażyć lekko ciągle mieszając.
      Posolić do smaku.
      Po ok. 10 min. dodać por i całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut.
      Przygotować bulion i wlać do smażonych warzyw, dodać ang. ziele i chwilę podgotować.
      Doprawić do smaku przyprawą w płynie, solą i pieprzem.
      Zmieszać śmietanę z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wywaru, wlać do zupy. Zagotować.
      Udekorować natkę pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 maja 2014 08:32
  • sobota, 17 maja 2014
    • ZUPA BROKUŁOWA Z POMIDORKAMI

      Lekka wiosenna zupka, kolorowa i pełna witamin.
      Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na łamach czasopisma "Chwila dla Ciebie" nadesłanego przez jedną z czytelniczek.
      Na zdjęciu wyglądała tak kusząco, że postanowiłam ją przyrządzić i spróbować.
      Brokuły lubię w każdym wydaniu, dlatego zaintrygowało mnie jak smakują w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi.
      Zupka wyszła smaczna,bo pomidorki dodane w całości zdecydowanie  orzeźwiają jej smak.
      Do mojej zupy dodatkowo oprócz przyprawy jarzynki użyłam połowę opakowania zupy brokułowej Winiary (co mocniej podkreśliło smak brokułowy)... no i trochę więcej pomidorków.

      30 dag schabu bez kości
      30 dag brokułów
      1 duża marchewka
      1 mała cukinia
      1cebula
      8 pomidorków koktajlowych
      2 ziemniaki
      sól,
      pieprz,
      przyprawa typu jarzynka
      kubeczek śmietany 18-%
      1/2 op.zupy brokułowej Winiary

      Mięso umyć, pokroić na kawałki.
      W rondlu zagotować 2 litry wody. Włożyć mięso, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą jarzynką.
      Gotować do miękkości.
      Warzywa oczyścić.
      Brokuł podzielić na małe różyczki.
      Marchewkę, ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
      Wszystkie warzywa oprócz  pomidorków dodać do wywaru z ugotowanym mięsem.
      Całość gotować około 20 minut. Przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu zupę brokułową i dodać pod koniec gotowania.Pod koniec gotowania dodać też umyte pomidorki  - ja pomidorki nie dodałam razem z warzywami, bo obawiałam się, że mogą się rozgotować.
      Zupę zabielić śmietaną.
      Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 17 maja 2014 20:08
  • sobota, 10 maja 2014
    • CZORBA zupa bułgarska

      Pyszne danie jednogarnkowe.
      Syte, aromatyczne i rozgrzewające.
      Może być podane jako danie główne np. na rodzinnych uroczystościach.

      30 - 40 dkg. mięsa wołowego    
      2 marchewki    
      1 pietruszka    
      2 cebule
      2 pomidory    
      10 dkg. fasolki szparagowej
      4 ziemniaki    
      2 liście laurowe
      4 ang. ziela
      2 łyżki oleju    
      1 łyżeczka lubczyku    
      1 łyżka posiekanej natki pietruszki    
       szczypta  ziół dalmatyńskich do smaku   
      1 kostka bulionu wołowego
      1 łyżka przyprawy w płynie do zup
      sok z połowy cytryny
      sól i pieprz   

      Mięso umyć, osuszyć i  pokroić w dużą kostkę.
      Marchewkę i pietruszkę obrać i  pokroić w kostkę.
      Mięso włożyć do garnka, zalać ok.1 l. wody, wsypać marchewkę i pietruszkę.
      Zagotować. Zebrać szumowiny.
      Dodać kostkę wołową, liść laurowy, ang.ziele. Posolić.
      Gotować ok.20 min.
      Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, ziemniaki obrać pokroić w kostkę a fasolkę ( jeśli jest świeża pociąć na krótszą,  jeśli konserwowa odlać z zalewy.
      Po 20 min. włożyć ziemniaki, pomidory i fasolkę.
      Trzeba pamiętać ,że świeżą fasolkę dodajemy w czasie gotowania, a jeśli mamy konserwową do dokładamy na koniec do prawie ugotowanej zupy' aby się nie rozgotowała.
      Cebulę obrać, pokroić w krążki. Zeszklić na oleju i też dodać do zupy.
      Wszystko razem zagotować. Uzupełnić wygotowaną wodę wrzątkiem.
      Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą,  pieprzem,, lubczykiem, ziołami i sokiem cytryny.
      Przed podaniem posypać pietruszką.

      Ilość porcji: 4 - 5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 09:02

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa