Przekąski, tosty, kanapki

  • środa, 12 listopada 2014
    • TOSTY MIGDAŁOWE Z CUKINIOWO - SEROWYMI ROLADKAMI

      Rumiana kromka zapieczona z chrupiącymi migdałowymi płatkami, podana z cukiniową roladką pełną kremowego serka APETINA,... Z prostych składników możemy wyczarować pyszne fantazyjne tosty.
      Serki kremowe Arla Apetina nadają się tutaj doskonale. Ich wykwintna konsystencja sprawia,że rozsmarowuje się je bardzo łatwo a bogata paleta naturalnych składników, ziół  i przypraw tych serków nadaje, każdej potrawie doskonałego smaku. Z serkami kremowymi Arla Apetina nawet proste tosty smakują niezwykle :)

      1 mała cukinia,
      1 op. Arla Apetina serek kremowy pomidory i bazylia 125 g,(można użyć innego ulubionego smaku)
      4 kromki bułki,
      2 łyżki płatków migdałowych,
      1 jajko,
      4 wykałaczki,
      szczypta soli do smaku

      Kromki bułki obtoczyć w rozkłóconym jajku zmieszanym z płatkami migdałowy. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na parę minut - do zrumienienia.
      Cukinię umyć, pokroić wraz ze skórką wzdłuż na cienkie plastry. Zblanszować w osolonym wrzątku przez 1 -2  min. następnie schłodzić w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć.
      Serek doprawić lekko sola, wymieszać.
      Posmarować nim plastry cukini, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na każdą rumianą kromkę położyć cukiniowo - serową roladkę. Przed konsumpcją wyjmujemy wykałaczkę, spłaszczamy lekko roladkę i chrupiemy wraz z bułeczką. Smacznego!


      Dania z serkami kremowymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 19:33
  • niedziela, 21 września 2014
    • PAPRYKA W CIEŚCIE PIWNYM

      Strąki papryki w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa i z kawałkiem wędzonego sera w środku. Smażone na głębokim tłuszczu,... tak jak faworki czy pączki. Papryczki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale mogą być podane także na zimno.
      Polane pikantnym sosem ketchupowo - czosnkowym lub podanym obok jako dip, smakują wyśmienicie.
      
      4 czerwone papryki    
      20 dkg. sera wędzonego, np. zamojski czy gryficki    
      sol i pieprz do smaku
      wykałaczki   
      olej do smażenia
      na ciasto:
      15 dkg, mąki    
      3/4 szklanki jasnego  piwa
      2 jajka    
      1 łyżka oleju,
      szczypta soli do smaku
      sos:
      ketchup, ok. 12 łyżek
      2 ząbki czosnku

      Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, olej, sól i piwo. Dokładnie zmiksować na gładkie ciasto.
      Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać - już łyżką

      Papryki opłukać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i białe włókna. Każdą paprykę podzielić na 3 - 4 części, w zależności jakie są duże. Przelać na durszlaku osolonym wrzątkiem aby zwiotczały lub wrzucić na parę sekund do wrzątku i odcedzić. Oprószyć w środku solą i pieprzem.
      Ser pokroić w cienkie wąskie paski.
      W każdy kawałek papryki włożyć ser, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.
      Zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na rumiano.
      Czosnek obrać, zmiażdżyć i zmieszać z ketchupem.
      Można nim polać paprykowe kąski albo postawić obok w formie dipu do maczania.

      Tydzień z piwem w tle v. II    Tydzień z piwem w tle    Paprykujemy 5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 września 2014 17:14
  • wtorek, 16 września 2014
    • CHIPSY Z SERA z orzeszkami Felix

      Wystarczy kawałek żółtego sera i garść orzeszków ziemnych, solonych Felix,... i już mamy coś do chrupania. Ot, taka mała rzecz a cieszy,...i smakuje :)
      Cienkie, delikatne i chrupiące płatki o intensywnym smaku sera  z kawałkami orzeszków ziemnych. Bardzo proste do zrobienia. Nie potrzebny ani olej do smażenia, ani dodatkowa sól do smaku. W sam raz "coś na ząb"  pomiędzy obiadem a kolacją. Doskonale prezentuję się też  jako przekąska na imprezowym stole.

      ser żółty,
      orzeszki ziemne solone Felix

      Ilość wg. uznania. Ja użyłam ok.10 - 12 dkg. sera żółtego ementaler i garść orzeszków -  miałam ok 20 szt. chipsów
      Ser zetrzeć na tarce, a orzeszki drobno posiekać. Aby było szybciej proponuję włożyć je do ściereczki lub woreczka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Powstanie idealna posypka orzechowa, nie będzie ani zbyt miałka, ani za gruba, taka właśnie jak jest potrzebna :)
      Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać w palce po szczypcie startego sera i kłaść w odstępach na papier formując małe, w miarę możliwości okrągłe kupki. Lekko ugnieść i wierzch każdej posypać posypką z orzeszków.


      Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wstawić blachę z serem i zapiekać aż ser się roztopi i lekko zarumieni ( ok. 10 - 12 min). Następnie wyjąc, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe ( ale nie gorące) delikatnie odkleić od papieru ( łatwo odchodzą). Można chrupać suche lub z dodatkiem ulubionego dipu.


      Popołudnie z Felixem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 września 2014 09:43
  • czwartek, 04 września 2014
    • DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI

      Domowe bułeczki i do tego jeszcze ciepłe są najpyszniejsze ...a nadzienie można robić na różne sposoby. Farsze, ze względu na rodzaj ciasta, gdyż  nie jest to słodkie ciasto drożdżowe, ale  lekko pikantne i słone, więc raczej warzywne, grzybowe,... W sezonie grzybowym oczywiście polecam z leśnymi grzybami :)

      3 szklanki mąki
      5 dkg. margaryny
      2,5 dkg. drożdży
      3/4 szklanki letniego mleka
      1 i 1/2 łyżeczki cukru
      2 jajka
      1 płaska łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki cząbru
      ok. 1/2 kg. mieszanych świeżych grzybów leśnych
      1 średnia cebula
      2 łyżki oleju
      sól i pieprz do smaku
      1 łyżeczka kminku wg. uznania jeśli ktoś lubi

      Do mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. Margarynę roztopić, przestudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać łyżeczkę soli, 1 jajko i stopioną margarynę. Jeśli ktoś lubi można dodać kminek,... u mnie za kminkiem raczej nie przepadają :) Wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
      Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju z posiekaną w kostkę cebulką.
      Przyprawić do smaku cząbrem, solą i pieprzem. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć szklanką parzystą ilość krążków. Na połowę z nich nałożyć farsz, przykryć pozostałymi krążkami, zlepić brzegi formując okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp.180 stopni ok. 30 min.


      Grzyby

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 września 2014 10:27
  • wtorek, 02 września 2014
    • MAŚLAKI ZAPIEKANE W BUŁECZKACH

      Sezon grzybowy trwa, więc należy korzystać :)
      Zapraszam na chrupiące bułeczki zapiekane z mięciutkim grzybowym farszem, tym razem z maślaków. Dodane do farszu śmietana i szczypta mąki sprawiają, że farsz jest soczysty i się nie sypie. Dodatkowo soczystość tę uzupełnia kawałek położonego na wierzchu "słodkiego" pomidorka, a wszystko to pod chrupiącą skorupką z sera.
      Oczywiście poza sezonem takie bułeczki można napełnić pieczarkami i też będą pyszne,..., ale póki co, to proponuję wybrać się do lasu na grzyby :)

      50 dkg. maślaków,
      4 okrągłe bułeczki, np. kajzerki,
      1 czerwona cebula,
      2 łyżki margaryny,
      1 czubata łyżeczka mąki,
      5 łyżek oleju,
      1/2 szklanki gęstej śmietany,
      1 soczysty pomidor,
      3 łyżki startego żółtego sera, np. gouda
      1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
      sól i pieprz do smaku

      Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
      Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić razem na małym ogniu aż będą miękkie i odparuje sos. Pod koniec do grzybów dodać łyżeczkę margaryny, a kiedy się rozpuści oprószyć mąką . Wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.
      Bułki przekroić na pół. Z połówek wydrążyć miąższ. Bułeczkowe miseczki wysmarować olejem w środku i na zewnątrz. Napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym margaryną.
      Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i położyć na wierzchu każdej bułeczki po pól plasterka. Posypać startym żółtym serem, a na wierzchu położyć wiórek z margaryny.
      Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić naczynie z bułkami i zapiekać ok. 20 min. aż bułki się zarumienią a ser roztopi. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


      Grzyby

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MAŚLAKI ZAPIEKANE W BUŁECZKACH”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 08:26
  • sobota, 19 lipca 2014
    • PLACUSZKI Z KUKURYDZY z parówkami

      Chrupiące placuszki. Smakują jak pizza. Najsmaczniejsze są podane na gorąco.

      2 szklanki osączonej kukurydzy z puszki,
      1 szklanka osączonego zielonego groszku,
      1 szklanka pokrojonych na plasterki cienkich parówek,
      1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki,
      1 szklanka mąki pszennej,
      2 jajka,
      6 łyżek kefiru,
      1 łyżka oleju,
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      10 dkg. startego sera żółtego,
      pieprz i sól do smaku,
      ketchup,
      olej do smażenia.

      W większej misce rozmieszać mikserem jajka z olejem i kefirem.
      Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do jajek z kefirem ciągle miksując, powstałe ciasto ma kleistą konsystencję.
      Do ciasta wsypać kukurydzę, groszek, parówki i paprykę. Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki na rumiano. Po odwróceniu na drugą stronę posypać tartym serem.
      Podawać gorące polane ketchupem.


      Kukurydziane wariacje III

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 19 lipca 2014 19:53
  • czwartek, 17 lipca 2014
    • KUKURYDZA Z MASŁEM CZOSNKOWO - PIETRUSZKOWYM... z patelni

      Pyszna przekąska, doskonały dodatek różnych dań i szaszłyków
      Można podawać w całości lub podzielić na mniejsze kawałki.
      Najlepiej smakuje z grilla, wtedy natłuszczoną kukurydzę masłem czosnkowo - pietruszkowym zawijamy w folię aluminiową,  ale można przyrządzić i z patelni... zwłaszcza gdy ma się ochotę coś przekąsić w niepogodę.

      kolby kukurydzy (ilość dowolna, ja zrobiłam 4 sztuki)
      4 łyżki masła
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki    
      sól morska ( może być też zwykła) do smaku
      świeżo zmielony pieprz 

      Usunąć zewnętrzne liście kukurydzy. Oderwać wszystkie włókna. Umyć kolby. Wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i gotować przez 4 - 5 minuty....nie dłużej, bo po tym czasie kukurydza będzie coraz twardsza.
      Kukurydzę wyjąć z wody, posypać solą morską do smaku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
      Masło zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Wysmarować każdą kolbę i posypać natką pietruszki.
      Ułoży na patelni ( na małym ogniu) i cały czas odwracając obsmażyć ze wszystkich stron przez parę minut, aż lekko się zarumienią. Podawać gorące, dodatkowo można polać je pozostałym masłem z patelni.


      Kukurydziane wariacje III

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 lipca 2014 20:02
  • wtorek, 01 lipca 2014
    • CUKINIOWE KRĄŻKI

      ...ot, taka sobie prosta i smaczna przekąska z cukinii :)
      Wycinając środek, zwłaszcza z dużych cukinii to dobry sposób na pozbycie się pestek.
      Można podawać jako dodatek do innych dań, np. mięs.

      1 cukinia
      2 jajka    
      1 szklanka tartej bułki
      2 łyżki mąki    
      olej do smażenia
      szczypta soli i pieprzu

      Cukinie obrać ze skórki. Pokroić na plasterki o grubości 4 - 5 mm.
      Posolić i odstawić na 5 min. aby cukinia zrobiła się lekko wilgotna i miękka.
      W każdym plasterku wyciąć środek, w dużych można kieliszkiem, w mniejszych nakrętką od butelki.
      Jajka rozkłócić, doprawić solą i odrobiną pieprzu.
      Każdy cukiniowy krążek panierować w mące, jajku i tartej bułce.
      Rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron na rumiano.
      W razie potrzeby można jeszcze lekko posolić.
      Najlepiej smakują gorące.


      Cukinia 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 lipca 2014 11:15
  • piątek, 13 czerwca 2014
  • czwartek, 05 czerwca 2014
    • KORECZKI ŚLEDZIOWE Z NADZIENIEM POMIDOROWYM NA PLASTERKACH SMAŻONEGO SELERA - Pudliszki- pomidorowe inspiracje / ryba

      Śledzik, słodko- kwaśne nadzienie pomidorowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego Pudliszki i chrupiący plasterek smażonego selera...po prostu pyszne!

      12 sztuk

      6 matiasów,
      60 dkg. selera,
      2 łyżki octu winnego,
      3 łyżki śmietany kremówki,
      1/2 pęczka koperku,
      do panierowania: maka, jajko, tarta bułka,
      olej do smażenia
      nadzienie:
      2 większe pomidory,
      1 cebula,
      1 jabłko,
      3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
      szczypta pieprzu,
      sól do smaku.

      Solone śledziowe płaty namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 30 min.
      Przygotować nadzienie:
      pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skorki.
      Pokroić w ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę.
      Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić również wdrobną kostkę.
      Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na 1 - 2 łyżkach oleju.
      Dodać pomidory, jabłko i koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min.
      Odstawić w chłodne miejsce.

      Seler obrać, umyć i pokroić w plastry  grube na 1 cm.
      Włożyć do osolonego wrzątku z dodatkiem octu i gotować ok. 20 min.
      Następnie odcedzić i przestudzić.
      Z plastrów selera wykroić krążki ( ja wycinałam szklanką, w ciepłym selerze robi się to łatwo).
      Każdy krążek obtoczyć w mące, rozkłóconym i osolonym jajku, tartej bułce i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
      Odstawić aby ostygły.
      Matiasy wyjąć z wody, osuszyć i przepołowić wzdłuż.
      Koperek opłukać, osuszyć i porozrywać na małe gałązki/kawałki.
      Na selerowym krążku ułożyć trochę koperku, następnie zwinąć w kółeczko pasek śledzia i w środek nałożyć chłodny farsz pomidorowy.
      Każdy koreczek ozdobić małym kleksem śmietany i drobnymi gałązkami koperku.
      Podawać schłodzone.
      Koreczki układamy wszystkie na jednym półmisku lub robimy porcje i podajemy każdemu po 2 sztuk z dodatkową łyżką farszu - w tym przypadku musimy zrobić go z podwójnej ilości składników,aby starczyło do nadziewania i na talerze.
      Smacznego!


      Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2014 20:28

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa