Sałatki i surówki

  • piątek, 06 lutego 2015
    • SAŁATKOWE BABKI Z ZIELONĄ WSTĄŻKĄ

      ...czyli sałatka z tuńczykiem, tortellinii i kaszą kuskus.
      Smaczna i pożywna . Może być podana jako dodatek do wędlin czy mięs , lub także jako samodzielne danie. 

      1 op. tortellinii z mięsem,
      3/4 szklanki  kaszy kuskus,
      1 puszka tuńczyka PRINCES w sosie własnym
      400 ml.szklanka majonezu,
      1 mały jogurt naturalny
      1 puszka kukurydzy konserwowej
      3- 4 jajka
      1 średni  por
      1 pęczek natki pietruszki
      sól i pieprz do smaku

      Tortellinii ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą.
      Kaszę kuskus zalać taką ilością wrzątku , aby wody było 0,5 cm. ponad poziom kaszy. Odstawić na 5 min, do napęcznienia. Przemieszać, przestudzić.
      Jajka umyć, ugotować, obrać i drobno posiekać.
      Kukurydzę i tuńczyka osączyć z zalewy.
      Pietruszkę i por umyć, osuszyć i posiekać.
      Wszystkie składniki włożyć do większej miski i połączyć.
      Majonez zmieszać z jogurtem, dodać do sałatki i dokładnie wszystko wymieszać.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Wyłożyć na półmisek, udekorować,...albo właśnie podać w formie babek :)
      Wystarczy filiżankę przepłukać zimną wodą ( za każdym razem) napełnić sałatką, lekko ubić i odwrócić na talerzyku do góry dnem. Ostukać po bokach, aby wyszła z filiżanki i mamy sałatkową babkę,.. to tylko w woli przypomnienia, bo przecież każdy wie, jak robi się babki z piasku, więc i z sałatkową każdy sobie poradzi :)
      Jeszcze tylko każdą  babeczkę dekorujemy zieloną kokardką ze szczypiorku (aby szczypiorek nie rwal się podczas wiązania wystarczy go zanurzyc na moment we wrzątku) i można podawać.
      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 23:27
  • poniedziałek, 20 października 2014
    • SAŁATKA Z KULKAMI SEROWYMI I WINOGRONAMI

      Kulinarna symfonia smaków: delikatne kulki serowe o smaku pesto i rukoli z dodatkiem posiekanych orzechów, słodkie winogrona, soczysty ogórek, chrupiąca sałatka... wszystko do w sosie jogurtowo - pomarańczowym.
      W sam raz na popołudniową przekąskę czy dla poprawy humoru.

      1 op. serka kremowego Arla Apetina - PESTO I RUKOLA
      4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
      1 mniejsza główka zielonej sałaty,
      2 średnie świeże ogórki,
      20 dkg. ciemnych winogron,
      12 małych strączków łagodnej papryczki chili
      4 łyżki soku z pomarańczy
      4 łyżki naturalnego jogurtu,
      sól i pieprz do smaku

      Posiekane drobno orzechy wymieszać z serkiem i wstawić do lodówki.
      Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Winogrona opłukać i osączyć.
      Ogórki dokładnie umyć ( nie obierać), przeciąć wzdłuż na pół i pokroić cienko w półplasterki.
      Papryczki umyć, przeciąć wzdłuż na pól, oczyścić z nasion i drobno posiekać ( parę pozostawić w całości do dekoracji). Sałatę zmieszać z ogórkami, winogronami i papryczką chili. Wyłożyć na półmisek. Jogurt połączyć z sokiem z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę. Z schłodzonego serka uformować małe kuleczki i ułożyć na wierzchu sałatki. Udekorować małymi papryczkami.


      Dania z serkami kremowymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 09:50
  • wtorek, 14 października 2014
    • SAŁATKA Z BURAKÓW I BIAŁEJ FASOLI

      Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smacznych sałatek, przekąsek czy dodatków do potraw. Zapraszam na smaczną, dietetyczną  sałatkę właśnie z buraczkami w roli głównej. Smak i kolor buraczków, jak i samej sałatki  podkreśla doskonale dodany do niej naturalny i delikatny ocet winny JAMAR.
      Warto go mieć w swojej kuchni.
      Przepis wyszperany w starym wydaniu czasopisma KUCHNIA.

      30 dkg. czerwonych buraczków,
      1 puszka białej fasolki konserwowej,
      2 - 3 kwaszone ogórki,
      1 mały por,
      3 łyżki oleju,
      1 łyżka octu winnego Jamar
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
      szczypta cukru,
      sól i pieprz do smaku.

      Buraczki umyć, ugotować razem ze skórką w osolonym wrzątku. Ostudzić, obrać i pokroić w słupki.
      Fasolkę osączyć dokładnie z zalewy. Ogórki kwaszone pokroić w drobną kostkę.
      Por przeciąć wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić w cienkie piórka.
      W misce połączyć olej, ocet, sól, cukier, pieprz i natkę pietruszki. Dodać pokrojone warzywa i fasolę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.


      Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA Z BURAKÓW I BIAŁEJ FASOLI”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 października 2014 08:23
  • czwartek, 09 października 2014
    • SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

      Trochę egzotycznie i po polsku :)
      Delikatny makaron ryżowy, smażone drobiowe mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos - idealne połączenie.
      W przyrządzaniu sosu doskonale  smakowo sprawdza się  ocet  balsamiczny Jamar, który uzupełnia smak sałatki nadając jej subtelnego kwaskowatego akcentu.
      4- 5 porcji

      40 dkg. fileta z kurczaka,
      1 łyżka przyprawy do kurczaka,
      2 łyżki oleju do smażenia,
      10 dkg. makaronu ryżowego,
      1 duża marchewka,
      1 zielony ogórek,
      garść roszponki,
      2 łyżki octu winnego, balsamicznego JAMAR
      2 łyżki sosu sojowego,
      2 łyżki oliwy z oliwek,
      sól i pieprz.

      Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawą i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
      Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 3 min. po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dokładnie osączyć. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w długie cienkie słupki. Można użyć surowych lub wrzucić na parę minut do wrzątku ( polecam raczej podgotowane).
      Ogórek obrać i również pokroić w cienkie słupki. Roszponkę opłukać, osuszyć.
      Ocet balsamiczny połączyć z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
      Ugotowany makaron wymieszać z warzywami, wlać sos i całość doprawić solą i pieprzem. Sałatkę ponakładać do pucharków lub miseczek a na wierzch nałożyć mięso z kurczaka.


      Kuchnia tajska    Kuchnia tajska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 10:17
  • wtorek, 30 września 2014
    • SAŁATKA FASOLOWA Z SEREM GORGONZOLA I POMIDORKAMI

      Kolorowa. chrupiąca sałatka z zielonej fasolki szparagowej, z delikatną nutą sera pleśniowego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Może być podana na przekąskę wraz z wędlinami lub rumianymi tostami.
      Sałatka jak to sałatka  w przygotowaniu nie jest skomplikowana :) ... trochę krojenia, trochę siekania, potem tylko wszystko zmieszać, doprawić i gotowe!
      

      1/2 kg. zielona fasolki szparagowej,
      30 dkg. pomidorków koktajlowych
      15 dkg. sera Gorgonzola
      1 mała zielona sałata,.
      2 łyżki oliwy z oliwek
      4 łyżki octu balsamicznego
      1 cebula,
      sól i pieprz do smaku,
      Fasolkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15 - 20 min. Odcedzić i ostudzić. Sałatę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidorki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ser pokroić w kostkę lub w małe plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z octem, oliwą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na półmisek. 


      Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 września 2014 09:01
  • sobota, 27 września 2014
  • czwartek, 25 września 2014
    • SAŁATKA TAJSKA Z KURCZAKIEM

      Lekka sałatka makaronowa z egzotyczną nutką .
      Przepis podpatrzony z opakowania makaronu ryżowego, trochę moich"poprawek" i wyszła pysznie! Bardzo prosta i szyba do przyrządzenia.
      Jeśli nie dysponujemy makaronem ryżowym, to można go zastąpić zwykłym makaronem cienką niteczką luksusową, która jest bardziej dostępna. Polecam!

      20 dkg. makaronu  ryżowego nitki    
      30 dkg. fileta z kurczaka    
      1 puszka ananasów
      1 czerwona papryka    
      1 puszka kukurydzy konserwowej
      3 łyżki majonezu    
      2 łyżki jogurtu naturalnego
      pól pęczka koperku
      sól i pieprz 

      W garnku zagotować wodę, zdjąć z kuchenki. Dodać makaron, przykryć i po 3 min. ( nie gotować). Odcedzić.
      Pierś z kurczaka ugotować w osolonym wrzątku. Pokroić w kostkę.
      Paprykę oczyścić z nasion i białych włókien, umyć i pokroić w kostkę.
      Ananas osączyć z zalewy, jeśli mamy plastry to pokroić w podobną kostkę jak paprykę.
      Kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy.
      Do większej miski włożyć makaron, pokrojone mięso, warzywa i posiekany koperek.
      Majonez połączyć z jogurtem.Wlać do miski ze składnikami i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 


      Makaronowa Sałatka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA TAJSKA Z KURCZAKIEM”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 września 2014 19:49
  • sobota, 13 września 2014
    • CHRUPIĄCA SAŁATKA

      Lekka sałatka w sosie jogurtowym z kawałkami sera camembert, słodkim akcentem rodzynkowym i chrupiącymi orzeszkami Felix. Przygotowanie jej jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.
      Idealna na popołudniową przekąskę.

      1 zielona sałata masłowa    
      10 dkg. sera camembert    
      3 łyżki rodzynek
      4 łyżki orzeszków ziemnych Felix, prażonych bez soli
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      szczypta białego
      sól do smaku

      Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i przestudzić.
      Sałatę dokładnie opłukać i osuszyć. Liście porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki.
      Jogurt doprawić pieprzem i solą. Polać sałatę.
      Ser pokroić w kostkę i posypać nim sałatę.
      Dodać rodzynki. Orzechy grubo posiekać i posypać po wierzchu .
      Wszystkie składniki delikatnie przemieszać.
      


      Popołudnie z Felixem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 13 września 2014 19:39
  • wtorek, 08 lipca 2014
  • czwartek, 05 czerwca 2014
    • WIOSENNE KORECZKI

      Kolorowy i zdrowy sposób na śniadanie.
      Mogą być też ozdobą stołu podczas spotkania ze znajomymi jako przystawka lub dodatek do wędlin.

      1-2 zielone ogórki,
      25 dkg. twarożku,
      2-3 łyżki śmietany,
      1 pęczek szczypiorku,
      1  pęczek rzodkiewki,
      kilka liście sałaty,
      sól i pieprz.

      Ogórek umyć, wyszorować i pokroić w grubsze plasterki.
      Do twarożku dodać śmietanę i posiekany szczypiorek.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Rzodkiewkę, umyć,  pokroić w plasterki.
      Na każdy talarek ogórka nałożyć twarożku i na górę plasterek rzodkiewki.
      Tak przygotowane „koreczki” ułożyć na liściach sałaty .


      Nowalijkowe Kucharzenie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2014 08:48

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa