Wpisy

  • czwartek, 16 października 2014
    • ZAPIEKANKA Z ZIELONEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ

      Po zieloną fasolkę szparagową chociaż ma więcej witamin od żółtej sięgamy rzadziej niż właśnie po żółtą (bynajmniej u mnie w domu). Może dlatego, że żółte strąki fasolki są delikatniejsze w smaku, a zielona fasolka jest bardziej wyrazista? ...Ale obydwie zarówno żółta, jak i zielona, są nisko kaloryczne oraz bogatym źródłem witamin i składników odżywczych.
      Najczęściej podajemy gotowaną ze stopionym masłem i tartą bułką lub do sałatek, ale można z niej zrobić też smaczną zapiekankę. Bardzo prostą i szybką do przygotowania. Idealną na obiad. 

      50 dkg. zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej,
      20 dkg. szynji,
      10 - 15 dkg. żółtego sera,
      1 szklanka mleka,
      2 jajka,
      1 łyżka masła
      szczypta gałki muszkatołowej,
      sól i pieprz do smaku.

      Fasolkę (świeżą,w przypadku mrożonej nie ma takiej potrzeby) opłukać, osuszyć i obciąć końcówki. Wrzucić na parę minut do osolonego wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w cienkie paski. Mleko mocno podgrzać. Ser zetrzeć na tarce.
      Jajka zmiksować na puszystą masę. Do jajek dodać szynkę i ciągle miksując wlać gorące mleko i wsypać ser. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i galką muszkatołową. Na koniec dodać fasolę i wymieszać - ale już nie mikserem tylko łyżką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać do niego masę i wstawić do nagrzanego do 180 st. C., piekarnika.
      Zapiekać ok. 30 min.


      Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 14:05
  • wtorek, 14 października 2014
    • SAŁATKA Z BURAKÓW I BIAŁEJ FASOLI

      Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smacznych sałatek, przekąsek czy dodatków do potraw. Zapraszam na smaczną, dietetyczną  sałatkę właśnie z buraczkami w roli głównej. Smak i kolor buraczków, jak i samej sałatki  podkreśla doskonale dodany do niej naturalny i delikatny ocet winny JAMAR.
      Warto go mieć w swojej kuchni.
      Przepis wyszperany w starym wydaniu czasopisma KUCHNIA.

      30 dkg. czerwonych buraczków,
      1 puszka białej fasolki konserwowej,
      2 - 3 kwaszone ogórki,
      1 mały por,
      3 łyżki oleju,
      1 łyżka octu winnego Jamar
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
      szczypta cukru,
      sól i pieprz do smaku.

      Buraczki umyć, ugotować razem ze skórką w osolonym wrzątku. Ostudzić, obrać i pokroić w słupki.
      Fasolkę osączyć dokładnie z zalewy. Ogórki kwaszone pokroić w drobną kostkę.
      Por przeciąć wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić w cienkie piórka.
      W misce połączyć olej, ocet, sól, cukier, pieprz i natkę pietruszki. Dodać pokrojone warzywa i fasolę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.


      Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA Z BURAKÓW I BIAŁEJ FASOLI”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 października 2014 08:23
  • poniedziałek, 13 października 2014
    • SCHABOWE JAK ZAPIEKANKI

      Tradycyjny kotlet może wyglądać inaczej niż tylko w panierce.
      Zapiekany z serem i pomidorami tworzy fajną i kolorystyczną kompozycję, która nie tylko wzbudza ciekawość lecz smakuje zawsze lepiej niż rutynowo podane danie. Do tego duszona cukinia i ziemniaczane puree - smakują wyśmienicie.

      5 - 6 plastrów schabu,
      3 - 4 pomidory,
      10 dkg. sera gouda lub mozzarella,
      2 - 3 małe cukinie,
      1 - 2 ząbki czosnku,
      szczypta soli i pieprzu,
      natka pietruszki lub świeża bazylia
      olej do smażenia.

      Plastry schabu lekko rozbić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na parę minut.
      Cukinie dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Na głębszej, dużej patelni rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i podsmażyć na nim cukinię. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć wodniste części z pestkami a pozostałe pokroić w małą kostkę i lekko oprószyć solą. Ser również pokroić w drobną kostkę i zmieszać pomidorami.
      Na dużej patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety i smażyć na małym ogniu ok. 5 min. z jednej strony. Odwrócić mięso, rozłożyć na nim ser z pomidorami, przykryć patelnię i smażyć z drugiej strony kolejne 5 min.  Zapieczone kotlety oraz cukinię przełożyć na talerze, udekorować posiekana zieleniną i podawać z ziemniaczanym puree.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 10:31
    • OGÓRKI KANAPKOWE

      Smaczne, chrupiące, idealne na kanapki, a z naturalnym octem Jamar są naprawdę pyszne. Dobry i praktyczny  sposób zwłaszcza na duże ogórki. Kiedy dysponujemy takimi dużymi, które w żaden sposób w większej ilości nie mieszczą się w słoiku, wystarczy je pokroić wzdłuż na plastry i na pewno wejdzie więcej. Ogórkowe plastry są podatne na wyginanie,, więc lepiej nadają się do układania. Ktoś może powiedzieć, że należy kupować małe, no ale jak ma się własne z działki, to nie ma się wyboru i przyrządzamy takie jakie mamy. Wcześniej dzieliłam na kilka części, coś w rodzaju dużej kostki, ale wygodniej jest pociąć w plastry, bo po odtwarciu słoika mamy gotowe plastry na kanapki.

      Składniki:
      ok. 2 kg. świeżych ogórków,
      ok.2 l. wody
      1/2 szklanki soli,
      kilka gałązek kopru,
      1 -2 główki czosnku
      Zalewa:
      2 szkl wody
      2 szkl octu spirytusowego 10% JAMAR
      2 szkl cukru
      1 łyżeczka ziaren pieprzu
      10 ziarenek ang. ziela
      3-4 liście laurowe
      1 łyżka gorczycy

      Ogórki dokładnie umyć i pociąć  wzdłuż na cienkie plastry. Zalać ok. 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Słoiki wyparzyć i włożyć do nich po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

      Smaczna Jesień    Przetwory na widelcu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 09:26
  • sobota, 11 października 2014
    • OMLET ZAPIEKANY Z TOSTAMI I DŻEMEM WIŚNIOWYM ŁOWICZ

      Jeden omlet,... i mamy gotowe śniadanie dla całej rodziny.
      Wygląda jak tort. Puszyste, mięciutkie ciasto, przełożone soczystym wiśniowym dżemem Łowicz, a na górze chrupiące, słodkie  i rumiane tosty. Pycha!

      25 dkg. maki,
      15 dkg. cukru,
      5 jajek,
      750 ml. mleka,
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      szczypta soli,
      1 słoik dżemu wiśniowego Łowicz,
      1 cukier waniliowy,
      1/2 bagietki
      tłuszcz do wysmarowania formy,

      Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
      Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W misce zmiksować na jednolite ciasto: żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, 5 dkg. cukru i 500 ml. mleka. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Natłuścić tortownicę lub naczynie do zapiekania. Bagietkę pokroić w cienkie kromki i namoczyć w pozostałym mleku.

      Do tortownicy wlać 2/3 ciasta, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min.
      Na podpieczonym omlecie rozłożyć dżem ( odłożyć 1 łyżkę do dekoracji) i zalać pozostałym ciastem. Na cieście ułozyć nasączone mlekiem kromki pieczywa tak, aby zachodziły na siebie.
      Posypać pozostałą porcją cukru wymieszaną z cukrem waniliowym.
      Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać ok. 25 min. aż kromki się zarumienią. Ok. 5 min. przed końcem na środek omletu nałożyć "kleks" odłożonego dżemu (można też zrobić mniejsze kleksy na każdej kromce.
      Po wyjęciu odczekać parę minut, aby omlet nieco przestygł - lepiej się dzieli na porcje.
      Smacznego!


      Dżem dobry, pobudka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „OMLET ZAPIEKANY Z TOSTAMI I DŻEMEM WIŚNIOWYM ŁOWICZ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 22:10
  • czwartek, 09 października 2014
    • SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

      Trochę egzotycznie i po polsku :)
      Delikatny makaron ryżowy, smażone drobiowe mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos - idealne połączenie.
      W przyrządzaniu sosu doskonale  smakowo sprawdza się  ocet  balsamiczny Jamar, który uzupełnia smak sałatki nadając jej subtelnego kwaskowatego akcentu.
      4- 5 porcji

      40 dkg. fileta z kurczaka,
      1 łyżka przyprawy do kurczaka,
      2 łyżki oleju do smażenia,
      10 dkg. makaronu ryżowego,
      1 duża marchewka,
      1 zielony ogórek,
      garść roszponki,
      2 łyżki octu winnego, balsamicznego JAMAR
      2 łyżki sosu sojowego,
      2 łyżki oliwy z oliwek,
      sól i pieprz.

      Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawą i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
      Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 3 min. po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dokładnie osączyć. Marchewki obrać, opłukać i pokroić w długie cienkie słupki. Można użyć surowych lub wrzucić na parę minut do wrzątku ( polecam raczej podgotowane).
      Ogórek obrać i również pokroić w cienkie słupki. Roszponkę opłukać, osuszyć.
      Ocet balsamiczny połączyć z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
      Ugotowany makaron wymieszać z warzywami, wlać sos i całość doprawić solą i pieprzem. Sałatkę ponakładać do pucharków lub miseczek a na wierzch nałożyć mięso z kurczaka.


      Kuchnia tajska    Kuchnia tajska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 10:17
    • NALEŚNIKOWE KOPERTY w sosie brokułowo - serowym

      ...czyli szybko i prosto. Nie trzeba nakładać farszu i  nic nie wypada ze środka.
      Wystarczy przygotować klasyczne ciasto naleśnikowe przyprawione szczyptą gałki muszkatołowej, usmażyć naleśniki, złożyć w koperty i podać z sosem,... a sos również prosty do sporządzenia. Pyszny, o wyrazistym smaku sera pleśniowego, z różyczkami brokułów. Zachęcam do wypróbowania :)
      4 porcjeCIASTO:
      10 dkg. maki,
      2 jajka,
      200 ml. mleka,
      szczypta gałki muszkatołowej (nabrać w palce),
      szczypta soli i pieprzu do smaku,,
      olej do smażenia.
      SOS
      ok.40 dkg. brokułów.
      10 dkg. sera pleśniowego rokpol lub gorgonzola,
      4 łyżki śmietany 30%
      200 ml. bulionu (z kostki),
      sól i pieprz do smaku

      Mąkę, jajka i mleko zmiksować na jednolite ciasto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić na parę minut. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki i odstawić w ciepłe miejsce ( ja robię tak, że wcześniej podgrzewam  lekko piekarnik, następnie wyłączam i wstawiam talerz z naleśnikami).
      Przygotować sos. Ser pokruszyć. Podgrzać bulion, połączyć ze śmietaną i serem. Mieszając doprowadzić do zagotowania na małym ogniu aż powstanie gładki sos. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i dodać do sosu. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałożyć porcję sosu, a następnie naleśniki złożone w koperty.
      Smacznego!



      Naleśniki na 100 sposobów     Naleśniki na 100 sposobów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 08:43
  • poniedziałek, 06 października 2014
    • LODY W PISTACJOWO - KARMELOWEJ KOSZULCE z sosem malinowym

      Popołudnie z Felixem?,...  proponuję lody w chrupiącej skorupce i z pysznym, słodkim sosem malinowym.   

      6 kulek lodów śmietankowych, waniliowych lub bakaliowych,
      10 dkg. pistacji Felix,
      1/2 szklanki cukru,
      1 łyżeczka masła do natłuszczenia papieru,
      1 szklanka malin,
      1 łyżka cukru do sosu.

      Maliny opłukać, osuszyć i zmiksować razem z 1 łyżką cukru. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się małych drobinek. Powstały sos wstawić do lodówki.
      Pistacje drobno posiekać. W rondelku rozgrzać cukier, a gdy się roztopi dalej podgrzewać ciągle mieszając aż cukier lekko zbrązowieje. Wsypać wtedy do niego posiekane pistacje i razem podgrzewać jeszcze przez minutę.
      Papier do pieczenia natłuścić delikatnie masłem i rozłożyć na nim cienką warstwę masy pistacjowo - karmelowej. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną i twardą posiekać ostrym nożem, a następnie pokruszyć, a by powstało coś w rodzaju posypki. Zsypać posypkę do miseczki i obtoczyć obficie w niej kulki lodów. Na talerzyki wylać porcję sosu i ułożyć na nim kulki lodów w chrupiącej pistacjowo - karmelowej skorupce. Smacznego!


      Popołudnie z Felixem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LODY W PISTACJOWO - KARMELOWEJ KOSZULCE z sosem malinowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 października 2014 19:27
    • CUKINIA MARYNOWANA Z CHILI

      To już najwyższa pora aby pomyśleć jeszcze o zapasach na zimę. Na naszych działkach, w sadach czy na straganach znajdziemy mnóstwo jarzyn i owoców, z których warto przyrządzić różne przysmaki, by cieszyć się nimi i zimą. Wydatek niewielki, trochę pracy, a tyle potem pyszności i radości na naszych stołach. Nie można zmarnować takiej okazji.
      Korzystając z uprzejmości firmy JAMAR, od której otrzymałam zestaw octów, w mojej spiżarce pojawiają się wciąż nowe i pyszne przetwory,... a mam jeszcze wiele pomysłów jak je wykorzystać :)
      Polecam cukinię marynowaną z papryczką chilli, lekko pikantna, doskonała na przekąskę, do sałatek czy na koreczki.


      ok. 2,5 - 3 kg. cukinii
      4 - 5 małych cebulek
      4 szklanki wody,
      1 szklanka octu spirytusowego 10% JAMAR
      1 szklanka cukru,
      2 łyżki soli,
      10 ziarenek czarnego pieprzu,
      10 ziarenek ang. ziela
      parę liści laurowych ( tak aby w każdym słoiku znalazł się jeden).
      papryczki chili - po jednej do słoika.
      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

      Cukinie umyć, obrać i pokroić w większe kostki (kroimy tylko twardą część cukinii, tę bez pestek)
      Cebulę obrać, przekroić na pół lub ćwiartki.
      W naczyniu przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, solą, cukrem, papryką w proszku. Dodać cebulki i przyprawy.
      Słoiki wyparzyć. Nałożyć cukinię  i do każdego włożyć jedną papryczkę chili. Zalać gorącą zalewą, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazł się kawałek cebulki i przyprawy. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10 - 15 min.

         Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 października 2014 09:58
  • środa, 01 października 2014
    • Zostałam Ambasadorką Marek Marynujemy i Jamar.

      Ale miła niespodzianka. Zostałam wybrana do grona 23 Ambasadorów Marek Marynujemy i Jamar :)
      Bardzo się cieszę, że mam zaszczyt reprezentować Marki Marynujemy  i Jamar , i okazję aby skorzystać z ich produktów w  przyrządzeniu nie tylko znakomitych marynat, ale i wielu innych smacznych potraw.
      Marka Jamar jest znana z octów, które są wytwarzane metodą naturalnej fermentacji.
      Każda pani domu, która gotuje i marynuje doskonale wie, że ważne jest jakiego octu użyć, aby  bukiet smakowo-zapachowy i kwasowość potraw był doskonały.

      W skład zestawu wchodzą:
      - octy spirytusowe
      - ocet jabłkowy
      - ocet winny jabłkowy
      - ocet winny z białego wina
      - ocet winny z czerwonego wina
      - ocet winny balsamiczny
      - praktyczny fartuch
      - ekologiczną torbę
      - kapturki i naklejki na słoiki
      ... więc zabieram się do roboty :) a co przyrządzę i "wyczaruję" z dodatkiem owych produktów, na pewno już wkrótce się dowiecie :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2014 20:07

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa