Wpisy

  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • KALAFIOR W POMIDORACH

      Kalafior podany inaczej...w panierce z dodatkiem parmezanu i w soczystym sosie pomidorowym pachnącym bazylią.
      Danie smacznie i wykwintne. Łatwe do przygotowania a smakuje pysznie. 

      1 kalafior    
      1 puszka krojonych pomidorów  w soku pomidorowym lub pomidory całe w soku pomidorowym ( można samemu pokroić )
      3 łyżki przecieru pomidorowego
      3 cebule
      1 ząbek czosnku
      szczypta pieprzu Cayenne do smaku
      5 dkg. startego żółtego sera...najlepiej parmezan (może być też inny tarty ser,ale też pikantny w smaku)    
      1 pęczek świeżej bazyli ( lub pół łyżeczki suszonej)
      1 - 2 jajka
      mąka i bułka tarta do panierowania
      4 łyżki masła
      3 - 4 łyżki oleju
      sól do smaku 

      Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Blanszować w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. Ostudzić i osączyć
      Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przeszklić na oleju. Dodać przecier i pomidory z puszki wraz z sosem. Gotować sos przez 4-5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne.
      Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem.
      Różyczki kalafiorowe obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce z parmezanem.
      Smażyć na gorącym maśle lub margarynie z każdej strony na złotobrązowy kolor.
      Bazylię drobno posiekać,dodać do sosu i zagotować. Kalafior podawać z gorącym sosem z pomidorów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 17:19
    • WAFELKI CZEKOLADOWO - ORZECHOWE

      Domowe wafelki mocno czekoladowe z orzechami - bez pieczenia.

      wafle:
      1 op. wafli tortowych okrągłych
      1/3 kostki margaryny
      2 gorzkie czekolady
      10 dkg. cukru pudru
      5 dkg. mielonych orzechów włoskich
      200 ml. słodkiej śmietanki 18%
      krem:
      125 ml. śmietanki kremówki 36%
      2 łyżki cukru pudru
      2 łyżeczki kakao

      Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu doprowadzić do roztopienia czekolady. Następnie dodać cukier puder i margarynę. Całość ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Z powstalej polewy odlać 1/4 zawartości. Do pozostałej dodać orzechy i mieszając gotować chwilę aż masa nabierze konsystencji miodu. Masą smarować wafle,układać jeden na drugim. Przycisnąć deseczką i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę ( a najlepiej na noc). Odlaną polewę podgrzać i rozprowadzić po wierzchu waflowego tortu. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i kakao,Torcik waflowy pokroić na trójkąty, każdy udekorować bitą śmietaną z kakao.


      W orzechowym raju 3

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 16:48
  • wtorek, 04 listopada 2014
    • POZDRAWIAM i do zobaczenia za kilka tygodni!

      Witam wszystkich odwiedzających mój kulinarny blog :)
      Witam zarówno tych którzy bywają tu często, jak i tych którzy są pierwszy raz. Wszystkich znajomych i nieznajomych :)
      Stali odwiedzający na pewno zauważyli, że od jakiegoś czasu brak z mojej strony nowych wpisów lub są dodawane tylko sporadycznie ( te które miałam przygotowane wcześniej).
      Chciałabym poinformować, że nieszczęśliwie złamałam rękę i niestety przez jakiś czas nie będę mogła dodawać kolejnych wpisów, tak jak to robiłam dotychczas. Na szczęście wszystko dobrze się zrasta ( wróciłam z badania kontrolnego) a druty usztywniające (i jakże utrudniające przygotowywanie smakołyków) zostaną prawdopodobnie wyciągnięte 1 grudnia. Później czeka mnie jeszcze rehabilitacja. ale mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Jeśli tylko to będzie możliwe to postaram się od czasu do czasu podzielić się z Wami nowymi przepisami dań, które uda mi się przyrządzić z pomocą moich bliskich - mam wielkie wsparcie ze strony mojego, kochanego męża  - ale nie obiecuję :) Chwile spędzone na przygotowywaniu potraw to dla mnie wielka przyjemność, odskocznia od codzienności, a w obecnej sytuacji swego rodzaju rehabilitacja :) No ale zobaczę czy w moim obecnym stanie uda mi się coś "wyczarować"
      Mam nadzieję, że wrócę pełna energii, z nowymi pomysłami na smaczne potrawy i zdążę zaproponować Wam coś dobrego na święta Bożego Narodzenia. Tymczasem będę śledzić i podziwiać Wasze poczynania kulinarne.

      Pozdrawiam  i do zobaczenia za kilka tygodni! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 listopada 2014 15:47
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • PALUCHY FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIOWYM NADZIENIEM

      Dżem dobry, pobudka! Budzi cię cudownie słodki zapach,...hmm, co tak pachnie?
      To pyszne,chrupiące, jeszcze ciepłe paluchy z ciasta francuskiego, pełne słodkiego brzoskwiniowego dżemu Łowicz - idealne połączenie. Do tego ulubiona kawka lub kakao... i mamy "smacznie" rozpoczęty dzień.
      ...a żeby zdążyć ze śniadaniem zanim wszyscy wstaną, to sięgnęłam po gotowe ciasto francuskie, do tego dżem Łowicz w ulubionym smaku brzoskwiniowym i już śniadanie prawie samo się robi :)1 op. ciasta francuskiego,
      dżem brzoskwiniowy Łowicz,
      1 jajko,
      szczypta cukru pudru,

      Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować i pokroić na 12 prostokątów (8cm x12cm).

      Na każdym prostokąt paskiem w dół nałożyć porcję dżemu. Krawędzie posmarować białkiem, następnie każdy kwadrat złożyć na pół i dokładnie zlepić, aby nie wypłynął dżem. Boki można dodatkowo ozdobić / nacisnąć widelcem. Ostrym nożem wierzch każdego ponacinać kilka razy w poprzek.
      Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować po wierzchu delikatnie rozkłóconym żółtkiem i wstawić do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika na 20 - 25 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.


      Dżem dobry, pobudka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 12:46
    • CHICKEN LIVER MASALA FRY - wątróbka drobiowa smażona w przyprawach.

      ... brzmi obco a danie całkiem proste.
      SMAK INDII to tutaj znalazłam przepis na dzisiejszą wątróbkę. Zazwyczaj  u mnie w domu przyrządzam ją poporstu z cebulką, albo w lekkiej panierce. Sama lubię też z jabłkiem i majerankiem.
      Dzisiaj wątróbka na sposób południowoindyjski, smażona w przyprawach: chili, curry, kolendry, kurkumy i Garam Masala. Pyszna, aromatyczna i ...uprzedzam - pikantna :)

      ok. 50 dkg. wątróbki drobiowej,
      1 szklanka słodkiego mleka,
      1 większa cebula,
      2 łyżeczki pasty czosnkowo - imbirowej,
      2 łyżeczki kolendry w proszku,
      1 łyżeczki mielonego pieprzu,
      1/2 łyżeczki mielonej przyprawy chili,
      1/2 łyżeczki kurkumy,
      1/2 łyżeczki Garam Masala,
      parę liści curry
      3 - 4 łyżki oleju,
      sól do smaku

      Wątróbkę oczyścić z białych błonek, opłukać i podzielić na mniejsze kawałki. Namoczyć w słodkim mleku  przez 30 minut, a następnie dokładnie osączyć. Cebulę obrać, pociąć w cienkie piórka i zrumienić na rozgrzanym oleju.
      Dodać parę liści curry i pastę czosnkowo - imbirową. Wszystko razem przesmażyć.
      Wszystkie sypkie przyprawy - oprócz Garam Masala, zmieszać z niewielką ilością wody, tak aby powstała rzadka masa. Wlać do cebuli i wymieszać. Włożyć wątróbkę i często mieszając smażyć przez ok. 10 min. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody, aby wątróbka była cały czas dusiła się w niewielkiej ilości sosu.
      Pod koniec smażenia dodać przyprawę Garam Masala i posolić do smaku. Podawać z ryżem lub białym pieczywem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 12:32
  • poniedziałek, 20 października 2014
    • SAŁATKA Z KULKAMI SEROWYMI I WINOGRONAMI

      Kulinarna symfonia smaków: delikatne kulki serowe o smaku pesto i rukoli z dodatkiem posiekanych orzechów, słodkie winogrona, soczysty ogórek, chrupiąca sałatka... wszystko do w sosie jogurtowo - pomarańczowym.
      W sam raz na popołudniową przekąskę czy dla poprawy humoru.

      1 op. serka kremowego Arla Apetina - PESTO I RUKOLA
      4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
      1 mniejsza główka zielonej sałaty,
      2 średnie świeże ogórki,
      20 dkg. ciemnych winogron,
      12 małych strączków łagodnej papryczki chili
      4 łyżki soku z pomarańczy
      4 łyżki naturalnego jogurtu,
      sól i pieprz do smaku

      Posiekane drobno orzechy wymieszać z serkiem i wstawić do lodówki.
      Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Winogrona opłukać i osączyć.
      Ogórki dokładnie umyć ( nie obierać), przeciąć wzdłuż na pół i pokroić cienko w półplasterki.
      Papryczki umyć, przeciąć wzdłuż na pól, oczyścić z nasion i drobno posiekać ( parę pozostawić w całości do dekoracji). Sałatę zmieszać z ogórkami, winogronami i papryczką chili. Wyłożyć na półmisek. Jogurt połączyć z sokiem z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę. Z schłodzonego serka uformować małe kuleczki i ułożyć na wierzchu sałatki. Udekorować małymi papryczkami.


      Dania z serkami kremowymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 09:50
  • piątek, 17 października 2014
    • SZNYCLE RYŻOWE Z CUKINIĄ

      Delikatne, mięciutkie, a za sprawą cukinii soczyste. Dobry pomysł na prosty, a zarazem smaczny obiad. Doskonale smakują z sosami, np. serowym, pomidorowym,... i surówkami, np. z białej kapusty, ogórka ze śmietaną lub  z mixem świeżych sałatek.

      40 dkg. ryżu,
      2  mniejsze cukinie,
      30 dkg. mięsa mielonego,
      2 jajka
      2 ząbki czosnku,
      1/2 pęczka koperku,
      tarta bułka do panierowania,
      pieprz
      sól,
      olej do smażenia

      Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco dłużej niż zwykle - tak aby był kleisty. Odcedzić i wystudzić.
      Cukinie obrać, umyć i posiekać bardzo drobno. Przełożyć do dużej miski razem z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.  Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna dodać szczyptę tartej bułki. Wilgotnymi dłońmi z masy formować małe kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju po parę minut z obu stron na rumiano.


      Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 17 października 2014 10:38
    • TARTA GRUSZKOWO - MALINOWA

      Kruche ciasto i cudowny smak gruszkowo - malinowy, skąpany w budyniowo - waniliowym kremie .... Pycha!

      CIASTO
      2 szklanki mąki
      1  i 1/2 kostki margaryny,
      3 żółtka
      3 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      NADZIENIE:
      4 - 5 gruszek
      1/2 szklanki zwykłego cukru
      1 cukier waniliowy
      1 szklanka malin,
      1 budyń waniliowy,
      400 ml. mleka
      1 /2 op. galaretki malinowej

      Połowę margaryny rozpuść w rondelku, przestudź. Z przesianej mąki, proszku, żółtek, 3 łyżek cukru pudru, przestudzonego tłuszczu i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i słodzić w lodowce ok. 30 min - 1 godz. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min. W naczyniu zagotować 3 szklanki wody, dodać pół szklanki cukru i cukier waniliowy. Włożyć obrane gruszki w całości i gotować 3 min. Ostudzić. Każdą przekroić na pół,usunąć gniazda i ponacinać wypukłą stronę każdej gruszki. Przyrządzić połowę galaretki, ostudzić, dodać do miej garść zmiksowanych malin. Przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka  - 400 ml.  Ostudzić i zmiksować go kostką miękkiej margaryny na jednolitą masę. Na upieczone i chłodne ciasto wyłożyć krem budyniowy. Ułożyć gruszki. W miejsca nacięcia wlać tężejącą galaretkę z musem malinowym. Wierzch tarty udekorować pozostałymi malinami i też polać resztą galaretki.


      Wariacje z gruszką

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „TARTA GRUSZKOWO - MALINOWA”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 17 października 2014 09:34
  • czwartek, 16 października 2014
    • KALAFIOROWY "MÓZG"

      Widziałam to danie na internetowych stronach kulinarnych i bardzo mnie zaintrygowało. Strasznie byłam ciekawa, jak takie cudo powstaje. Okazało się, że na początku jest trochę roboty, a potem to w sumie robi się samo :)
      Kalafiorowy "mózg", to po prostu  kalafior faszerowany mięsem mielonym i pokryty plastrami żółtego sera a następnie wędzonego boczku. Całość zapiekana jest w piekarniku i powstaje pyszne, pożywne  danie.
      Kalafior jest mięciutki, soczysty, z chrupiącą po wierzchu skorupką z boczku.
      Efektownie prezentuje się na talerzu, więc z powodzeniem można go podać na rodzinne uroczystości.

      1 kalafior,
      2 łyżki octu,
      ok. 40 - 50 dkg. mięsa mielonego
      parę plastrów wędzonego boczku lub szynki
      parę plastrów żółtego sera,np. gouda
      1 cebula
      1 jajko
      2 ząbki czosnku,
      2 łyżki posiekanego koperku,
      sól i pieprz do smaku
      1 czerstwa kajzerka,
      2 łyżki keczupu
      2 łyżki majonezu
      1 łyżka oleju

      Kalafior oczyścić i podgotować przez ok. 5 minut w osolonej wodzie i z dodatkiem octu. Ostudzić.
      W tym czasie przygotować mięso mielone:
      Kajzerkę namoczyć ciepłej wodzie, odcisnąć i rozdrobnić widelcem.
      Cebulę i czosnek obrać - cebulę drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć. Dodać do mięsa wraz z jajkiem, koperkiem i namoczoną bułką. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Przygotowaną masą mięsną  nafaszerować kalafior delikatnie rozsuwając różyczki, tak aby jak najwięcej mięsa umieścić w środku kalafiora.
      Keczup wymieszać z majonezem i powstałym sosem posmarować kalafior szczególnie miejsca z mięsem. Na kalafiorze poukładać plastry żółtego sera, a na warstwie sera plasterki boczku.
      Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem, włożyć kalafior i  przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 50 min   Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby boczek się zarumienił. Podawać na gorąco np. z ziemniaczkami.

         

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KALAFIOROWY "MÓZG"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 20:10
    • BABECZKI Z KREMEM JOGURTOWYM I SOSEM MALINOWYM

      ...to już ostatnie akcenty malinowego sezonu. Chociaż w sklepach i na straganach malin prawie już nie ma, to u mnie w ogrodzie jeszcze można posmakować tych owoców. Udało mi się zebrać jeszcze trochę :)
      Zapraszam więc na kruche babeczki z kremem jogurtowym i pysznym malinowym sosem.

      CIASTO:
      30 dkg. mąki pszennej,
      20 dkg, masła lub margaryny,
      10 dkg. cukru pudru,
      1 cukier waniliowy,
      3 żółtka,
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      tłuszcz do foremek,
      szczypta tartej bułki,
      KREM JOGURTOWY
      250 ml. śmietanki 36%
      mały jogurt waniliowy,
      2 łyżki cukru pudru,
      SOS MALINOWY
      1 szklanka malin
      1 łyżka cukru
      1 łyżeczka soku z cytryny,

      CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia i pokrojoną na kawałki chłodną margarynę. Posiekać nożem. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wbić żółtka  i zagnieść ciasto.
      Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
      W tym czasie przygotowujemy krem i sos malinowy.
      SOS: maliny zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Mus przetrzeć przez sito i schłodzić.
      KREM: Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno. Po koniec ubijania dodawać stopniowo jogurt i gotowy krem odstawić do schłodzenia do lodówki.
      Foremki na babeczki natłuścić margaryną i lekko oprószyć tartą bułką.
      Chłodne ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. przenieść na walku i nałożyć na ustawione obok siebie foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta, wylepić foremki, dociskając delikatnie palcami ciasto  do dna i brzegów foremek. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki.
      Piec ok. 10 - 12 min. w temp. 200 stopni. Upieczone babeczki dopiero po lekkim przestudzeniu wyjąć z foremek. Kiedy całkowicie ostygną napełnić kremem - łyżeczką lub bardziej elegancko szprycą z końcówką dużej gwiazdki. Sosem polewamy dopiero przed samym podaniem.


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BABECZKI Z KREMEM JOGURTOWYM I SOSEM MALINOWYM”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 14:22

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa