Wpisy

  • piątek, 28 listopada 2014
    • BROKUŁY Z KURCZAKIEM W SOSIE SEROWYM...sałatka obiadowa na ciepło.

      Kulinarnej przygody z kremowymi serkami Arla Apetina ciąg dalszy :),... tym razem w ramach konkursu "Tajemny składnik - co na obiad? Apetyczne inspiracje".
      Proponuję prostą, smaczną i pożywną sałatkę obiadową podaną na ciepło, coś w rodzaju dania jednogarnkowego.

      1  brokuł,
      3 - 4 filety z kurczaka,
      1/2 kg. ziemniaków,
      1 op. kremowego serka Arla Apetina Pesto i Rukola,
      1 łyżka masła,
      200 ml. śmietanki
      szczypta gałki muszkatołowej,
      mielony biały pieprz
      sól 

      Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach małej ilości osolonej wody.
      Brokuł umyć, usunąć zdrewniałe łodyżki, podzielić na różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 3 min. - tak by nie były zbyt miękkie.
      Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć mięso na złoty kolor. Doprawić delikatnie do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Ziemniaki odcedzić obrać i pokroić w plastry.
      Na większym półmisku połączyć brokuły, ziemniaki i mięso.
      Śmietankę zagotować, dodać do niej kremowy serek i całość gotować ok. 1 min. Gdy powstanie gęsty sos doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Podzielić na porcję. Podawać na gorąco.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 28 listopada 2014 10:52
    • SZYBKI KAPUŚNIAK...na boczku

      Idealny na obiad właśnie w porze jesienno - zimowej. Pożywny i rozgrzewający - z białej kapusty, z marchewką, cebulą,  ziemniaczkami i z chrupiącymi skwarkami boczku. Wytopiony zaś z boczku tłuszcz posłużył do zrobienia zasmażki, którą kapuśniak został lekko zagęszczony.
      Doprawiony kminkiem, liściem laurowym i ang. zielem, a na koniec posypany koperkiem zachęca aromatycznym zapachem.

      30 dkg. białej kapusty
      2 marchewki
      2 cebule
      1 pietruszka korzeń    
      5 - 6 ziemniaków
      30 dkg. wędzonego boczku
      1 łyżka mąki
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka octu
      parę gałązek koperku
      ok. 4 ziarenka ang. ziela
      2 liście laurowe
      1 kostka bulionu mięsnego
      szczypta kminku
      sól i pieprz 

      Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub słupki. Cebulę obrać, pokroić w półpiórka.
      Zagotować ok. 2 - 2,5 l. wody. Dodać pokrojone warzywa, kostkę mięsną, liść laurowy, ang. ziele i kminek. Kapustę drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować razem całość. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i nie wcześniej, jak w połowie gotowania dołożyć do zupy, aby się nie rozgotowały.
      Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć. obsypać mąką i po lekki zarumienieniu się mąki dodać do zupy. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ocet, zmiażdżony czosnek i posypać posiekanym koperkiem.
      Podobny kapuśniak można przygotować z kiszonej kapusty, wówczas nie dodajemy octu.


      Zupa na jesień    Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZYBKI KAPUŚNIAK...na boczku”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 28 listopada 2014 10:37
  • czwartek, 27 listopada 2014
    • CIASTECZKA IMBIROWE

      Kruche ciasteczka z dodatkiem kakao i imbiru, w sam raz na osłodzenie długich i zimnych jesiennych wieczorów.
      Piecze się je łatwo i szybko, a potem tylko się je chrupie, chrupie,...i sięga po kolejne :)

      30 dkg.mąki
      20 dkg. margaryny
      10 dkg. cukru pudru
      2 żółtka
      3 łyżeczki imbiru
      3 łyżeczki kakao
      1 łyżeczka cukru waniliowego
      szczypta soli

      Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, imbirem, kakao, cukrem waniliowym i szczyptą soli (nabrać w palce).
      Dodać żółtka i schłodzoną, posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok.2 godz. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać dowolny kształt. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Piec 10-15 min. w temp.180 stopni. Po ostudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ...ale można też  nieco je ozdobić, np. wyciąć z papieru połowę symbolu YING YANG i podczas obsypywania cukrem nakładać na każde ciasteczko. W ten sposób jedna połowa ciastka będzie biała,a druga ciemna :)
      Trzeba jednak pamiętać o tym, aby dekorować cukrem  gdy ciastka są jeszcze ciepłe, wtedy  cukier lepiej przywiera, nie zsypuje się.
      
      Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA IMBIROWE”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 10:15
    • PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZIOŁAMI ... i serem.

      Niemal każdy lubi  placki ziemniaczane. Przyrządzenie ich wymaga jednak trochę czasu, zwłaszcza ścieranie ziemniaków, więc na pewno więcej jest tych co lubią jeść, niż takich którzy je robią. :)
      Dziś polecam placki trochę inaczej: z ziołami, żółtym serem i przede wszystki starte na tarce o dużych oczkach, co idzie o wiele szybciej niż tradycyjne ścieranie.
      A zatem zapraszam na smaczne, chrupiące placki, pachnące ziołami...danie proste, tanie i łatwe do przygotowania.

      1 kg. ziemniaków
      2 cebule
      2 ząbki czosnku
      1 łyżeczka majeranku
      1 łyżeczka bazylii
      1 łyżeczka oregano
      1/2 pęczka koperku
      parę gałązek pietruszki
      10 dkg. żółtego sera
      1 jajko    
      szczypta pieprzu    
      sól do smaku
      olej do smażenia 

      Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
      Cebulę,koperek i pietruszkę drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć.
      Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
      Starte ziemniaki wymieszać dokładnie z serem. jajkiem, ziołami, czosnkiem, cebulą i posiekaną zieleniną.
      Wszystko razem połączyć. Można dodać łyżkę mąki. Doprawić solą i pieprzem.
      Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki na jasnozłoty kolor.
      Idealnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub popijane zimnym kefirem.

        Placuszki i racuszki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 09:52
  • środa, 26 listopada 2014
    • SŁODKI UPOMINEK od DIAMANT :)

      Pamiętacie WIŚNIOWE ROŻKI z  pólfrancuskiego ciasta serowego,  z nadzieniem domowej konfitury wiśniowej, przyrządzonej  z pomocą Diamant Konfitur Fix ? - http://czarygary.blox.pl/2014/07/WISNIOWE-ROZKI.html


      Decyzją jury w ramach konkursu Diamant - konfitury z Przyjaciółką / etap wiśniowy przepis na rogale i konfiturę wiśniową otrzymal wówczas główną nagrodę.
      Po konkursie emocje już dawno opadły a  firma Diamant nadal dba o swoich konsumentów i stara się OSŁADZAĆ IM ŻYCIE :)
      Właśnie otrzymałam słodki upominek, za który serdecznie dziękuję. Jest to naprawdę bardzo miła niespodzianka.

      Upominek zawiera promocyjne opakowania Syropu Trzcinowego Złocistego. To naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, gównie do pierników i jako dodatek do lodów i deserów. Jest także świetny jako baza do sosów, marynat i dipów, oraz do słodzenia gorących napojów i drinków.
      Kandissticks Bursztynowy - fajne, słodkie mieszadełka, które  uatrakcyjniają serwowanie zimnych i gorących napojów, podkreślając ich właściwe walory smakowe. Słodzidełka mają  brązowe zabarwienie i delikatnie karmelowy aromat. więc  idealnie sprawdzają się też w drinkach i koktajlach mlecznych. Doskonałe także do słodzenia kawy, herbat owocowych i ziołowych.
      No i jeszcze kubeczek na herbatkę czy kawusie, oraz śliczne silikonowe foremki na babeczki.
      ...w mojej kUchni będzie więc pysznie i słodko :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SŁODKI UPOMINEK od DIAMANT :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 11:38
  • wtorek, 25 listopada 2014
    • ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI

      Moją wersją zapiekanki z brokułami. Prosta, szybka w przygotowaniu. Znakomita na bezmięsny obiad.  Różyczki brokułów  na płatach lazanii pod zapieczoną skorupką żółtego sera z dodatkiem  mielonych migdałów.
      Jeśli mamy do dyspozycji mrożone brokuły to nie należy je moczyć ani rozmrażać, tylko wydłużyć nieco czas zapiekania od 8 - 10 min. Wyszła pysznie! Polecam :)

      30 dkg. brokułów,
      20 dkg. płatów lazanii,
      10 dkg.  sera żółtego lub mozzarella,
      2 łyżki śmietany,
      1 jajko,
      1 łyżka mielonych migdałów,
      sól i pieprz.

      Brokuły oczyścić, opłukać, wlożyć do naczynia z zimną wodą i odstawić na ok. 15 min. Następnie dokładnie osączyć i podzielić na różyczki. Ser pokroić na cienkie plastry.
      Płaty lazanii obgotować w osolonej wodzie ale dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
      Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, ułożyć płaty lazanii na nich rozłożyć różyczki brokułów i lekko oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę bardzo dokładnie wymieszać z jajkiem i polać brokuły.
      Na wierzchu ułożyć plastry sera i posypać mielonymi migdałami.
      Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika. Zapiekać ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać parę minut, aż lekko odparuje, wtedy łatwiej dzieli się na porcje. Smacznego!

      Skoro danie obiadowe nie zawiera dzś mięsa, to w ramach akcji Poniedziałki bez mięsa zróbmy sobie cały dzień bezmięsny...na śniadanie proponuję więc lekkie
      " TOSTY MIGDAŁOWE Z CUKINIOWO - SEROWYMI ROLADKAMI"

      http://czarygary.blox.pl/2014/11/TOSTY-Z-CUKINIOWO-SEROWYMI-ROLADKAMI.html

      - pozostała więc kolacja, więc może naleśniki pełne warzywnego farszu?
      "NALEŚNIKI Z PAPRYKĄ, CUKINIĄ I OLIWKAMI"

      http://czarygary.blox.pl/2014/09/NALESNIKI-Z-PAPRYKA-CUKINIA-I-OLIWKAMI.html


      Poniedziałki bez mięs   Smaczna Jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 listopada 2014 13:22
  • środa, 19 listopada 2014
    • ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

      Smaczna zupa o aksamitnej konsystencji, delikatnym  smaku i ładnym groszkowym kolorze. Szybka i prosta do przygotowania. Jeszcze szybciej przyrządza się ją  z groszku konserwowego z puszki, chociaż ma wówczas nieco mniej groszkowy kolor ale smakuje równie pysznie.

      1/2 kg. świeżego lub mrożonego zielonego groszku,
      1 i 1/2 l. bulionu z kostki,
      1/3 szklanki śmietany 18%
      1 łyzka masła,
      1 łyżka mąki,
      szczypta cukru do smaku,
      sól i pieprz

      Zagotować bulion. Groszek opłukać i wsypać do bulionu. Gotować do miękkości. 
      Rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
      Łyżką cedzakową wybrać ok. 1 szklanki groszku, a pozostały zmiksować.
      Dodać zasmażkę i razem zagotować. Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
      Wsypać groszek, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
      Zupę można podawać tylko z groszkiem, lub dodatkowo z grzankami czy groszkiem ptysiowym.


      Szybkie zupy!    Zupa na jesień

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 19:24
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM

      Kurczak pieczony na butelce, z której stopniowo, powoli wylewa się i paruje na mięso piwo nawilżając go.  Mięso jest soczyste i miękkie od środka, ma wspaniały, charakterystyczny aromat.
      Ciekawy ale bardzo prosty sposób na upieczenia drobiu - bo tak w zasadzie to kurczak piecze się sam.  Gdy w trakcie pieczenia na brytfannę obok kurczaka dorzucimy warzywa, to mamy gotowy cały obiad.
      Kurczak pieczony w ten sposób to dobra alternatywa, kiedy nasz piekarnik nie jest wyposażony w rożen.

      ok.1,5 kg. kurczak
      1 butelka piwa    
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka przyprawy do kurczaka    
      1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku    
      sól i pieprz do smaku
      3 łyżki oleju   
      5 - 6 ziemniaków
      2 - 3 cebulki
      1 średnia cukinia
      parę pieczarek
      1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu    
      ok. 2 łyżki oleju do skropienia warzyw.

      Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć.
      Przyprawę do kurczaka połączyć z olejem, papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Zrobić "papkę" i natrzeć nią kurczaka  od środka i na zewnątrz. Dodatkowo oprószyć solą i pieprzem. Nasadzić kurczaka na czystej, otwartej butelce piwa bez etykietki.


      Tak przygotowanego kurczaka posadzić na brytfannie i włożyć do nagrzanego do 180 stopni. piekarnika. Piec ok. półtorej godziny, podlewając mięso co jakiś czas wytopionym tłuszczem i piwem, które znajdzie się na dnie brytfanny. W połowie pieczenia można do butelki z piwem wsypać odrobinę soli - wtedy szybciej się spieni i mocniej wypłynie polewając kurczaka.
      Cukinię dokładnie umyć i wraz ze skórką pociąć w plasterki. Ziemniaki, cebulki i pieczarki obrać, pokroić na mniejsze kawałki ( plasterki lub ćwiartki). Wszystkie warzywa wraz z pieczarkami skropić olejem, obsypać solą, tymiankiem lub rozmarynem.


      Ok. 30 - 35 minut przed końcem pieczenia mięsa wkładamy obok kurczaka na brytfannę, co jakiś czas mieszając. Piec razem do końca.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 19:40
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • PLACKI ZIEMNIACZANE Z TWAROŻKIEM

      Placki ziemniaczane z twarogiem?,... a dlaczego nie? :)
      Skoro podawane są z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i zajadane ze smakiem,  to z twarożkiem smakuję równie wybornie. Masa twarogowa ze śmietanę i cebulkę nałożona na gorący i chrupiący placek ziemniaczany dodaje soczystości i śmietankowego smaku. Placuszki są pyszne. Należy tylko pamiętać, że serek nakładamy na gorące placki tuż przed podaniem, takie smakują najlepiej.

      1 kg. ziemniaków
      1 jajko        
      2 cebule   
      2 ząbki czosnku
      3 łyżki kwaśnej śmietany
      25 dkg. twarogu
      szczypiorek lub szczypior z dymki    
      sól i pieprz do smaku
      olej do smażenia 

      Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać nadmiar soku.
      Jedną cebulę i czosnek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach, drugą cebulę drobno posiekać.
      Starte ziemniaki wymieszać dokładnie z 1 łyżką śmietany, jajkiem, startą cebulą i czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Twaróg zgnieść widelcem, dodać pokrojoną drobniutko cebulę, 2 łyżki śmietany, posolić i wymieszać.
      Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
      Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na jasnozłoty kolor.
       Po usmażeniu na każdy placek nałożyć masę z twarogu i posypać posiekanym szczypiorkiem.
      Podawać bezpośrednio po usmażeniu.


      Placuszki i racuszki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 12:47
  • środa, 12 listopada 2014
    • TOSTY MIGDAŁOWE Z CUKINIOWO - SEROWYMI ROLADKAMI

      Rumiana kromka zapieczona z chrupiącymi migdałowymi płatkami, podana z cukiniową roladką pełną kremowego serka APETINA,... Z prostych składników możemy wyczarować pyszne fantazyjne tosty.
      Serki kremowe Arla Apetina nadają się tutaj doskonale. Ich wykwintna konsystencja sprawia,że rozsmarowuje się je bardzo łatwo a bogata paleta naturalnych składników, ziół  i przypraw tych serków nadaje, każdej potrawie doskonałego smaku. Z serkami kremowymi Arla Apetina nawet proste tosty smakują niezwykle :)

      1 mała cukinia,
      1 op. Arla Apetina serek kremowy pomidory i bazylia 125 g,(można użyć innego ulubionego smaku)
      4 kromki bułki,
      2 łyżki płatków migdałowych,
      1 jajko,
      4 wykałaczki,
      szczypta soli do smaku

      Kromki bułki obtoczyć w rozkłóconym jajku zmieszanym z płatkami migdałowy. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na parę minut - do zrumienienia.
      Cukinię umyć, pokroić wraz ze skórką wzdłuż na cienkie plastry. Zblanszować w osolonym wrzątku przez 1 -2  min. następnie schłodzić w zimnej wodzie, wyjąć i osuszyć.
      Serek doprawić lekko sola, wymieszać.
      Posmarować nim plastry cukini, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na każdą rumianą kromkę położyć cukiniowo - serową roladkę. Przed konsumpcją wyjmujemy wykałaczkę, spłaszczamy lekko roladkę i chrupiemy wraz z bułeczką. Smacznego!


      Dania z serkami kremowymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 19:33

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa