Wpisy

  • piątek, 12 grudnia 2014
    • ŁAZANKI Z MAKIEM

      Łazanki z makiem, kojarzone też jako kluski z makiem to w wielu domach obowiązkowe danie na wigilijnym stole.
      Słodka potrawa wigilijna. Prosta i tania. Przyrządzenie jej nie wymaga zbyt wiele czasu a smakuje wyśmienicie,... no chyba że zamiast kupować gotowy makaron mamy ochotę zrobić domowy, wtedy trwa to nieco dłużej, ale na pewno jest jeszcze smaczniejsza :)

      25 dkg. makaronu łazanki lub krajanka   
      25 dkg. maku
      cukier lub miód do smaku
      5 dkg. masła   
      1 łyżka skórki z cytryny    
      3 - 5 dkg. rodzynek

      Mak sparzyć wrzącą wodą. Odstawić, przestudzić. Przepuścić przez maszynkę dwukrotnie ( można skorzystać oczywiście z gotowej masy makowej)
      Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić.
      Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić. Zmieszać makaron z masłem.
      Dodać mak, rodzynki i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem lub miodem.
      Podawać na ciepło, najlepiej dodatkowo na ogrzanym półmisku.


      Wigilia 2014    zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ŁAZANKI Z MAKIEM”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 08:56
    • WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

      Pyszny, pachnący owocami, cynamonem i goździkami  kompot, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
      To jedno z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych - bez niego nie ma Świąt :)
      Gotowany na bazie suszonych owoców : jabłka, gruszki i śliwki to podstawa, pozostała owocowa mieszanka to już nasza indywidualna kompozycja smakowa: morele, figi, banany,... oczywiście suszone.
      Przed rozlaniem do salaterek czy szklanek należy go przecedzić, aby był klarowny i dopiero wtedy dla tych co lubią włożyć do szklanek dodatkowo owoce z których powstał. Najlepszy jest następnego dnia po ugotowaniu  i mocno schłodzony. Nie wszyscy jednak za nim przepadają, jedni się rozkoszują jego smakiem i zapachem, ale są tacy którzy wyłącznie dla tradycji piją tylko parę łyków. Stwierdzono jednak, że warto skusić się na ten wyjątkowy kompot, bo po obżarstwach przy wigilijnym stole doskonale wspomaga trawienie :) 

      10 - 15 dkg.suszonych jabłek
      10 dkg. suszonych gruszek
      10 dkg. suszonych śliwek
      10 dkg suszonych moreli
      parę suszonych fig
      2 łyżki rodzynek
      1 cytryna
      3 goździki
      szczypta cynamonu
      1 szklanka cukru (dodatkowe słodzenie wg. uznania)

      Owoce opłukać, wsypać do dużego garnka. Zalać wrzątkiem ok. 4 l. i odstawić na noc.
      Na następny dzień z wody w której moczyły się owoce odlać 3 szklanki.
      Ugotować syrop: do naczynia wlać 3 szklanki odlanej wody, dodać cukier, cynamon, goździki, skórkę z cytryny. Wszystko zagotować.
      Syrop wlać do owoców, wymieszać i całość zagotować. W razie potrzeby przyprawić sokiem z cytryny czy dosłodzić. Odstawić i mocno schłodzić. Przed rozlaniem do szklanek przecedzić przez gęste sito, aby był klarowny.  Do każdej szklanki włożyć owoc z kompotu.

      Wigilia 2014   zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 08:12
  • czwartek, 11 grudnia 2014
    • ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

      Kiedy w kuchni pachnie piernikami to znak, że święta tuż, tuż...
      Świąteczne pierniki to najbardziej popularne ciasteczka bożonarodzeniowe. Dają całe mnóstwo okazji i radości do ich dekoracji. Do kolorowania pierniczków można wykorzystać czekoladowe polewy, lukier, kolorowe posypki, bakalie lub cukrowe mazaki,...i stworzyć niepowtarzalne wzory.
      Każdy z nas je lubi i i każdy ma swój sprawdzony przepis. Ja polecam swój :)
      Łatwe i szybkie do zrobienia. Najlepiej przygotować je nawet kilka dni wcześniej i włożyć do metalowej puszki lub szklanego słoja,... i otwierać zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na przekąszenie czegoś słodkiego.
      Będą miękkie i pyszne.

      3 szklanki mąki
      1szklanka cukru pudru   
      1/2 kostki margaryny    
      20 dkg, miodu
      1 jajko
      2 łyżeczki kakao
      1 op. przyprawy do piernika (20 g.)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      polewy, lukry, pisaki, posypki...do dekoracji 

      Do miski włożyć miękką margarynę i pozostałe składniki na ciasta. Wszystko wymieszać mikserem.
      Następnie wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieść gładkie ciasto.
      Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
      Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość 0,3 cm i wycinać foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej blasze i piec 8-10 minut w 180 st.C. Ostudzone pierniczki ozdobić wg.uznania.

      Korzenne przysmaki  Świąteczne słodkości!  zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 grudnia 2014 10:23
  • środa, 10 grudnia 2014
    • KURCZAK CURRY ZAPIEKANY Z BANANAMI W SOSIE SEROWYM

      Dzisiaj po raz kolejny zapraszam na danie z dodatkiem  kremowego serka Arla Apetina.
      To propozycja obiadowa w ramach konkursu "Tajemny składnik - co na obiad? Apetyczne inspiracje",
      Danie z egzotycznym akcentem,... kurczak, curry i banany, a wszystko to w delikatnym serowym sosie. Smakuje pyszniej niż wygląda, bo banany podczas zapiekania nieco z ciemniały, ale w smaku naprawdę "miodzio" :)... soczyste, mięciutkie mięso, słodkie, gorące kawałki banana i kremowy sos.,...mniam!

      4 pojedyncze piersi z kurczaka,
      4 banany,
      1 kremowy serek Arla Apetina Naturalny
      1/2 szklanki bulionu instant,
      1 łyżka mąki,
      1 łyżka curry,
      1 łyżka soku z cytryny,
      1 łyżka masła do formy,
      szczypta cukru do smaku (nabrać w palce),
      sól i pieprz,
      3 łyżki oleju do obsmażenia mięsa,
      1/4 pęczka szczypiorku.

      Mięso oczyścić, opłukać i osuszyć. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
      Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso. Następnie podlać bulionem.
      Naturalny kremowy serek Arla Apetina zmieszać z sokiem z cytryny, curry i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do kurczaka i razem gotować 2 - 3 min.
      Banany obrać. Jednego przekroić wzdłuż na ćwiartki, a pozostałe pociąć w plasterki.
      Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, przełożyć do niego mięso wraz z sosem i obłożyć plasterkami banana. Na wierzch każdego fileta dodatkowo ułożyć ćwiartkę banana.
      Piekarnik nagrzać do 220 st.. Wstawić potrawę i zapiekać ok. 30 min.
      Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ok. 10 min. przed końcem zapiekania oprószyć nim danie. Podawać gorące, najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 10 grudnia 2014 08:54
    • NAGRODA OD KOTANYI

      Decyzją jury moje "FALOWANE" SZASZŁYKI DROBIOWE.... zostały nagrodzone takim oto aromatycznym zestawem przypraw.
      Nagroda jeszcze z jesiennego konkursu, ale dotarła dopiero teraz i jak najbardziej przyda się do przygotowania świątecznych potraw.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „NAGRODA OD KOTANYI”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 10 grudnia 2014 08:28
  • sobota, 06 grudnia 2014
    • CIASTO POMARAŃCZOWE

      Świąteczne wypieki to zapach maku, bakalii, czekolady, cynamonu, goździków i wszelkich korzennych przypraw,...ale  to również zapach pomarańczy i mandarynek. Myślę, że takie orzeźwiajaco - słodkie ciasto pomarańczowe doskonale będzie się prezentować na świątecznym stole obok tradycyjnego piernika, sernika czy makowca,...

      CIASTO
      15 dkg. mąki
      10 dkg. margaryny Palma Z.T. „Bielmar” w złotym opakowaniu
      5 dkg.cukru pudru
      1 żółtko
      parę kropli aromatu pomarańczowego do ciasta
      szczypta soli
      KREM POMARAŃCZOWY:
      2 pomarańcze +3 plasterki do dekoracji
      1 szklanka cukru pudru
      15 dkg. margaryny Palma Z.T. „Bielmar” w złotym opakowaniu
      2 jajka

      Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i z margaryną. Dodać żółtko, cukier, aromat i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto.Tortownicę lub formę na tartę wylepić ciastem łącznie z brzegami na wys. ok 2,5 cm.
      Jeśli używamy formę na tartę, to lepiej takiej z wyjmowanym dnem - ciasto wygodniej się kroi i wyjmuje. Ja tym razem użyłam ceramicznej, ale wcześniej piekłam w formie z ruchomym dnem i i byłam bardziej zadowolona :)
      Wstawić do lodówki na czas zrobienia kremu.
      Krem: pomarańcze sparzyć i osuszyć. Skórkę z nich zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając dolewać stopniowo sok. Pod koniec ubijania dodać skórkę i płynną margarynę - dokładnie wymieszać. Wlać krem na ciasto ( nie przerażać się, że krem jest płynny). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 35 - 40 min.
      Gotowy placek ostudzić, oprószyć cukrem pudrem i udekorować plasterkami pomarańczy.
      Kroić gdy ciasto jest chłodne.


      Ciasta czy ciasteczka?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO POMARAŃCZOWE”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 06 grudnia 2014 17:50
  • czwartek, 04 grudnia 2014
    • SAŁATKA Z CZERWONYCH BURACZKÓW

      Kiedy gotujemy wigilijny barszcz, często potem zastanawiamy się:
      co zrobić  z buraczkami z barszczu?
      Proponuję wykorzystać je do przyrządzenia prostej i smacznej sałatki. Będzie na przekąskę lub do mięsa. Wystarczy pokroić je drobno wraz z jabłuszkiem, cebulą, kiszonym ogórkiem i dodać majonezu. W ten sposób z jednej potrawy ( a dokładnie z jej części - buraków) powstanie druga potrawa,... i nic się nie zmarnuje. Idealne pod względem smaku i konsystencji wpasuje się tu majonez Kielecki.
      Oczywiście sałatka jest doskonała na każdą okazję, nie tylko na święta. Wtedy nie musimy gotować barszczu, żeby zrobić sałatkę :), tylko gotujemy buraczki (najlepiej w skórce) z przeznaczeniem na sałatką.

      4 - 5 czerwonych buraczków   
      2 jabłka    
      2 ogórki kiszone    
      1 cebula    
      szczypior z dymki    
      4 łyżki majonezu kieleckiego   
      1 cytryna
      sól i pieprz
      szczypta cukru do smaku (w razie potrzeby)

      Ugotowane buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.
      Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny aby zachowały jasny kolor.
      Ogórki też kroimy w drobną kostkę.
      Cebulę podobnie ja wcześniejsze warzywa też kroimy drobno. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, dodajemy majonez  i dokładnie wszystko mieszamy.
      Siekamy szczypior z dymki na drobno. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Posypujemy szczypiorem    

      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA Z CZERWONYCH BURACZKÓW”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 grudnia 2014 19:37
    • PRZEKŁADANIEC PIERNIKOWO - BUDYNIOWY

      Smaczne ciasto piernikowe przełożone delikatnym kremem budyniowym i konfiturą wiśniową.  Dzięki przyprawie do piernika cudownie pachnie Bożym Narodzeniem :)

      1/2 kg.mąki
      1 i 1/2  kostki margaryny
      25 dkg.cukru
      5 jajek
      20 dkg. miodu
      1 łyżka przypraw do piernika
      1 łyżka kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 budyń śmietankowy
      400 ml.mleka
      1 słoik dżemu wiśniowego
      polewa czekoladowa

      Najpierw z podanej ilości cukru bierzemy 3 łyżki i robimy karmel: podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku ciągle mieszając aż cukier się roztopi i zarumieni. Wtedy wlewamy 1/3 szklanki gorącej wody ( uwaga może pryskać ) i mieszamy szybkimi ruchami, aż uzyskamy jednolity karmel. Odstawiamy do przestudzenia.
      Resztę cukru ucieramy z 1/2 kostki margaryny i żółtkami na puszystą masę.
      Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę piernikową, dolewamy partiami chłodny karmel i miód. Całość miksujemy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
      Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy.
      Pieczemy ok.50 min.w temp.200 stopni. Po ostudzeniu przecinamy na 3 placki.
      Budyń przygotowujemy wg, przepisu na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka ( 400 ml.). Studzimy. Miksujemy dodając partiami miękką margarynę, aż powstanie jednolity krem.
      Pierwszy placek smarujemy dżemem wiśniowym, nakładamy drugi placek, na niego nakładamy masę budyniową  i nakrywamy trzecim. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.


      Świąteczne słodkości!  Korzenne przysmaki  zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 grudnia 2014 08:30
  • środa, 03 grudnia 2014
    • KRUCHE CIASTECZKA...świąteczny mix.

      Święta tuż, tuż,... więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach.
      Może na początek kruche ciasteczka? Można je upiec nieco wcześniej, a potem przechować do świąt, najlepiej w zamkniętym metalowym pudełku ( np. takim po herbacie) lub słoiku.
      Polecam kruche ciasteczka na kilka sposobów: marcepanowe gwiazdki, orzechowo-czekoladowe serduszka, kokosowe choinki, ciasteczka z konfiturą wiśniową,....
      Prawie to samo ciasto można odmienić różnymi dodatkami, dzięki temu będzie dużo różnych ciasteczek. 

      75 dkg. mąki
      1 i 1/2 kostki margaryny
      30 dkg. cukru pudru
      6 żółtek
      6 łyżek śmietany
      szczypta soli
      5 dkg. wiórków kokosowych
      5 dkg. zmielonych orzechów
      10 dkg. masy marcepanowej
      polewa czekoladowa (gotowa lub zrobiona w domu: do1/4 szklanki śmietanki 30% łamiemy 1 gorzką czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu rozpuszczamy aż do momentu powstaniu jednolitej polewy)
      konfitura wiśniowa

      Mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder i odrobinę soli. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Do jednej dodać zmielone orzechy, do drugiej marcepan, o trzeciej wiórki kokosowe, czwartą zostawić bez dodatków. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz. Każdy rodzaj ciasta rozwałkować na oddzielny placek i wycinać foremkami różne kształty ciasteczek (jakie kto ma: gwiazdki, choinki, kółka, kwiatki, serduszka,...)
      Ciastka ułożyć na natłuszczonej lekko blasze. Piec ok.10-15min. w temp.200 stopni.
      Te z marcepanem posypać tylko cukrem i są gotowe.
      Serduszka polewamy delikatnie polewą, akie "esy-floresy"l ub jak kto woli" piszemy"po nich.
      Choinki lukrujemy obtaczamy w kokosie,a kwiatki smarujemy konfiturą i składamy parami: jeden kwiatek z dziurką drugi bez ...i już mamy 4 rodzaje ciastek z jednego ciasta:)

      Świąteczne słodkości!  zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTECZKA...świąteczny mix.”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 03 grudnia 2014 20:01
  • sobota, 29 listopada 2014
    • SERNIK Z ORZECHOWĄ BEZĄ

      Pyszny, mocno kremowy i wilgotny ser, z delikatna orzechową beza na wierzchu.
      Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten sernik jak przyrządza go autorka programu "Ewa gotuje" po prostu zakochałam się w nim. Postanowiłam, że i ja go upiekę. Czekałam na wyjątkową okazję, wreszcie jest ,... ANDRZEJKI. 
      Z  tej okazji moc słodkich życzeń przesyłam WSZYSTKIM ANDRZEJOM :)
      W poszukiwaniu szczegółów przepisu znalazłam go jako sernik Ewy Wachowicz. Byłam lekko zdziwiona dlaczego taka nazwa, bo o ile pamiętam p. Ewa piekła ten sernik wg. przepisu przysłanego przez fankę jej programu.
      W internecie jest sporo osób, które już wypróbowały ten wypiek. Najbardziej jednak zaintrygował mnie przepis na ten sernik na blogu "Kraina tysiąca smaków". Jego autorka nie tylko już parę razy piekła sernik, ale nawet nieco go zmodyfikowała, aby wyszedł idealny. Zawierzyłam jej, skorzystałam z jej przepisu i uwag, i nie żałuję. Sernik wyszedł przepyszny. Polecam, zwłaszcza, że za miesiąc święta, więc ciasto jak najbardziej idealne na świąteczny stół.

      składniki na spód:
      30 dkg. mąki (najlepiej krupczatki)
      7 dkg. cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      10 dkg. masła
      1 łyżka smalcu
      1 jajko
      2 żółtka
      Składniki na masę serową (w temp. pokojowej):
      1 kilogram sera białego z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego)
      2/3 szklanki cukru
      1 op. budyniu waniliowego z cukrem (60 gramów)
      200 g. śmietanki 30%
      2 całe jajka
      3 żółtka
      składniki na bezę:
      5 białek
       szczypta soli
      12,5 dkg. cukru
      12,5  dkg. mielonych orzechów

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone masło i smalec - porządnie posiekać. Następnie dodać jajko i żółtka, i zagnieść krótko ciasto (tylko do uzyskania jednolitej kulki). Ciasto można rozwałkować, jeśli chcemy, żeby spód był równy, lub po prostu wykleić nim spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut, aby się podpiekł.
      W tym czasie przygotować masę serową. W dużej misce (pod koniec masa może pryskać) ucierać chwilę jajka i żółtka z cukrem, dodać budyń, a następnie ser. Na koniec wlać śmietankę (wersja szybka). Aby sernik był bardziej puszysty, należy śmietankę najpierw ubić w osobnym naczyniu, a później delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Przelać masę serową na podpieczony i lekko wystudzony spód i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 50 minut. Chwilę przed końcem tego czasu przygotować bezę.
      Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie utrwalić cukrem - dodawać go stopniowo, po łyżce cały czas miksując. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
      Wysunąć nieco sernik z piekarnika (będzie jeszcze rzadki jak galareta), wyłożyć na wierzch orzechową pianę. Piec jeszcze ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
      Sernik kroić i podawać po całkowitym wystudzeniu.



      Świąteczne słodkości!     zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIK Z ORZECHOWĄ BEZĄ ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 29 listopada 2014 22:48

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa