Wpisy

  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • KLPOSIKI PO MEKSYKAŃSKU W WARZYWACH

      Aromatyczne małe klopsiki przyprawione na sposób meksykański idealne komponują się z Mieszanką Meksykańska Hotrex.
      Potrawa smaczna i syta, a jednocześnie bardzo prosta i szybka do przygotowania.
      Podane z ryżem idealne zarówno na obiad jak również mogą urozmaicić menu rodzinnych czy imprezowych spotkań.

      ok. 40 dkg. mielonego mięsa wołowego,
      1 op. Mieszanki Meksykańskiej Hortex,
      1 jajko,
      1 cebula,
      1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku ,
      1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
      2 łyżki oleju,
      2 łyżki koncentratu pomidorowego,
      3/4 szklanki bulionu warzywnego instant,
      kilka kropel sosu tabasco,
      sól i pieprz do smaku.

      Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa mielonego. Wsypać paprykę, kmin i kolendrę. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować małe klopsiki.
      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić klopsiki. Smażyć często mieszając, aby kloosiki obsmażyły się  z każdej strony. Kiedy będą już rumiane wsypać Mieszankę Meksykańską Hortex i smażyć razem jeszcze przez ok. 5 min. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem i podlać potrawę. Całość dusić przez10 min. co jakiś czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu tabasco dla zaostrzenia smaku potrawy (wg. uznania). Podawać z ryżem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 19:16
  • czwartek, 15 stycznia 2015
    • DOMOWE RAFAELLO

      Smak raju,... :)
      Pyszne kokosowe kuleczki z chrupiącym migdałem w środku.
      Idealne na karnawałowe party i walentynkowe święto.
      Bardzo proste do zrobienia, a smakują równie pysznie, a nawet lepiej jak te ze sklepu bo zrobione przez nas :)
      Przed podaniem należy je mocno schłodzić.

      20 dkg.wiórków kokosowych
      20 dkg. masła lub margaryny
      20 dkg.cukru kryształu
      25 dkg mleka w proszku
      2 wafle andrutowe
      125 ml wody
      migdały

      Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Wlać do wyższego naczynia, dodać: mleko w proszku, miękką margarynę, 10 dkg. wiórków kokosowych i bardzo drobno pokruszone wafle. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Powstałą masę wstawić do lodówki na ok. 30 min. aby nieco stężała. W tym czasie sparzyć migdały i obrać ze skórek.  Z masy formować małe kulki, do każdej wkładając migdała. Kulki obtaczać w pozostałym kokosie. Gotowe schłodzić ponownie jeszcze przez ok. 2 godz.. Smacznego!


      Walentynkowe menu    zBLOGowani.pl    Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „DOMOWE RAFAELLO”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 stycznia 2015 10:26
  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • CIASTO POMARAŃCZOWO - IMBIROWE

      Puszyste, mięciutkie z delikatną nutą imbiru i z soczystymi plastrami pomarańczy,..pycha!
      Przepis ze strony MojeCiasto.pl w ramach konkursu "Słodki Przepis na Święta", organizowany przez Margarynę Kasia.
      Z listy 6 proponowanych przez Kasię świątecznych ciast, należało wybrać jedno i upiec. Wybór wcale nie był łatwy, wszystkie ciasta prezentowały się przepysznie.
      Zdecydowałam się na POMARAŃCZOWO - IMBIROWE.,...kusiło lekkością i właśnie tymi soczystymi plastrami pomarańczy. Przywodzi na myśl zapach świąt, smak dzieciństwa, wspomnienie słonecznego lata i orzeźwiających pomarańczy...
      Wybór jak najbardziej trafiony! Ciasto jest naprawdę smaczne, a do tego bardzo proste do upieczenia. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe.
      Polecam i życzę smacznego!

      1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
      1 i 1/2 szklanki cukru pudru (230 g)
      1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
      15 g proszku do pieczenia
      100 g kandyzowanego imbiru
      4-5 pomarańczy - u mnie wystarczyły 4 szt.
      2 cytryny
      4 jajka
      szczypta soli
      cukier puder do posypania

      Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
      Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn.
      Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka.
      Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj.
      Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
      Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz 25-30 minut. Ciasto wyjmij z pieca, skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp cukrem pudrem. Najlepsze jest jeszcze ciepłe.


      Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO POMARAŃCZOWO - IMBIROWE”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 09:06
    • SAŁATKA BROKUŁOWA Z AWOKADO, KUKURYDZĄ I ORZECHAMI w "koszykach" z szynki

      Bardzo prosta do przygotowania, syta, smaczna i zdrowa.
      W sam raz na wszelkiego rodzaju imprezy czy spotkania ze znajomymi.
      Brokuł ugotowany al dente, słodka kukurydza, awokado, kilkanaście plastrów wędzonej szynki i chrupiące orzechy włoskie, a wszystko to w lekkim sosie majonezowo - jogurtowym.
      Sałatkę proponuję podać w "koszykach" z szynki, co podnosi walory estetyczne, ładnie i ciekawie się prezentuje na imprezowym stole, 

      na sałatkę:
      brokuł
      awokado
      sok z połowy cytryny
      puszka kukurydzy konserwowej
      15 dkg. wędzonej szynki
      3 - 4 łyżki orzechów włoskich
      majonez
      jogurt naturalny
      sól do smaku
      na koszyki:
      w zależności od przygotowanych porcji, na każdy "koszyk" potrzeba 2- 3 plastry szynki,
      foremki na muffinki lub babeczki,
      łyżka oleju

      Brokuł ugotować al dente w osolonym wrzątku, ostudzić i posiekać. Kukurydze dokładnie odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę. Awokado obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
      Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wsypać do miski. Majonez zmieszać pół na pół z jogurtem. Dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku szczyptą soli. Odstawić do schłodzenia.
      Foremki do odwrócić do góry dnem, lekko natłuścić i ułożyć na blasze. Na każda foremkę nałożyć 2 - 3 plastry szynki. Wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na parę minut, aż szynką lekko się stopi, opadnie na boki foremek i przybierze ich kształt. Wyjąć i ostudzić. "koszyki" z szynki zdejmować z foremek, kiedy są lekko ciepłe. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do każdego nałożyć porcję sałatki.

      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 08:31
  • sobota, 27 grudnia 2014
    • SŁODKO - WYTRAWNE ŚLIWKI Z MIGDAŁAMI

      Słodkie, pyszne suszone śliwki nadziane migdałem, smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Dodatkowej słodyczy i odrobinę świątecznego smaczku nabiorą, kiedy przed podaniem oprószymy je cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
      ..ot takie "inne" niż tradycyjne świąteczne ciasteczko :) Wyglądają jak mini pączusie.
      To również dobry sposób na wykorzystanie zbędnych białek, które nam pozostają w okresie świątecznych, nieco większych wypieków, kiedy do innych ciast używamy raczej samych żółtek.

      40 dkg. suszonych śliwek
      25 dkg. migdałów,
      1 i 1/2 szklanki mąki,
      1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
      1/2 szklanki cukru pudru,
      4 - 5 białek,
      1/3 kostki margaryny Palma z Murzynkiem Z.T Bielmar
      szczypta cynamonu.,
      olej do smażenia.

      Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Śliwki opłukać, wrzącą wodą, przykryć i zostawić, aby napęczniały. Odcedzić, jeśli mamy z pestkami, to wybrać pestki, a w ich miejsce do każdej włożyć migdała .
      W naczyniu rozgrzać margarynę, wsypać połowę porcji  mąki w i lekko zrumienić.
      Zdjąć z ognia, wsypać pozostałą mąkę, 3 łyżki cukru i tyle zimnego wina aby powstało niezbyt rzadkie ciasto (nieco gęściejsze niż naleśnikowe.)
      Białka ubić ubić z odrobiną cukru na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      W rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać olej.
      Moczyć śliwki w cieście, wkładać do rondla na mocno rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia się z każdej strony. Przed podaniem posypać cukrem pudrem  zmieszanym z cynamonem.


      Ciasta czy ciasteczka?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      sobota, 27 grudnia 2014 17:05
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • PIERNIKOWO - PYSZNE PIERNICZKI

      Sezon na świąteczne pierniczki trwa.
      Dzisiaj polecam pyszne pierniczki o mocno korzennym smaku.
      Zewsząd kuszą piernikowe konkursy i zapraszają do udziału :)
      "Piernikiem Malowane' konkurs organizowany przez Z.T Bielmar czy "Wyczaruj Bajowe Święta" u Dr.Oetkera'
      ...a jakby połączyć te konkursy razem? 
      Przecież jeden nie wyklucza drugiego, bo do upieczenia pierników użyjemy margaryny Palma z Murzynkiem z Bielaru, a do ozdobienia produktów dekoracyjnych Dr. Oetkera,.. i mamy pysznie, i kolorowo,

      Składniki:
      50 dag mąki,
      15 dag cukru pudru,
      20 dag miodu,
      10 dag kostki margaryny Palma,
      2 łyzki przyprawy korzennej do pierników,
      1 łyżeczka sody oczyszczonej,
      2 łyżki mleka,
      jajko,
      do dekoracji: polewy, lukry, cukrowe pisaki, perełki...Dr.Oetkera

      Margarynę rozpuścić, przestudzić.
      Podgrzać miód z przyprawą korzenną, wsypać cukier - rozpuścić.
      Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki dodać sodę, wbić jajko, wlać mleko, miód z przyprawą i rozpuszczoną margarynę.
      Wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wycinać foremkami o różnych kształtach pierniczki. Układać partiami na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 10 minut w 200 st' C.
      Ostudzić i ozdobić wg. uznania.. 


      Świąteczne słodkości!    Korzenne przysmaki    zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 17:21
  • środa, 17 grudnia 2014
    • ŚWIĄTECZNY "WIENIEC" Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

      Pyszna pieczeń otulona chrupiącym ciastem francuskim.
      W sam raz na świąteczny obiad  z buraczkami lub z dowolną surówką.
      Doskonale smakuje też podana z czerwonym barszczem.

      ok. 70 dkg. mięsa mielonego    
      1 op. ciasta francuskiego   
      1 jajko    
      1 cebula
      1 łyżeczka ziół dalmatyńskich       
      1 łyżka kwaśnej śmietany
      2 łyżki tartej bułki
      30 dkg. pieczarek
      szczypta tymianku
      1 pęczek natki pietruszki    
      1 żółtko do smarowania ciasta    
      sól i pieprz 

      Do mięsa wsypać tartą bułkę, zioła dalmatyńskie, posiekaną natkę pietruszki ( szczyptę zostawić do dekoracji), pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać śmietanę, wbić jajko - wymieszać wszystko dokładnie.  Przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować kulę.
      Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pięścią zrobić dosyć głębokie zagłębienie w środku mięsnej kuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec ok. 10 min.
      Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Wyciąć dwa rodzaje pasków: szersze i węższe.
      Podpieczone mięso obłożyć paskami ciasta,tak aby powstał "koszyczek". Delikatniie zlepić.
      Roztrzepać żółtko i posmarować nim ciasto.
      Całość wstawić ponownie do piekarnika na ok. 35 - 40 min.
      Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni ok. 2-3 min.
      Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
      Ok. 10 min. przed końcem pieczenia włożyć pieczarki w zagłębienie " koszyczka" .
      Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Posypać zieloną pietruszką.
      Smacznego!

        zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 10:43
  • wtorek, 16 grudnia 2014
    • Łatwy SERNIK Z RODZYNKAMI

      Szybki przepis na sernik, który zawsze się udaje. Twaróg w połączeniu z budyniem śmietankowym  i słodkimi rodzynkami tworzą idealną masę. Do tego oczywiście jeszcze parę podstawowych składników, które na pewno znajdziemy w naszej kuchni. Wszystko miksujemy i do piekarnika.  Po upieczeniu i przestudzeniu wystarczy oprószyć cukrem pudrem,.. i gotowe :)
      Przepis podpatrzony z kulinarnego programu pani Bożeny Dykiel, który jakiś czas temu gościl na naszych ekranach. Pani Bożena zapewniala, że sernik jest pyszny, szybki i łatwy w wykonaniu - co potwierdzam.
      Wszystko się zgadza :)  Zachęcam do zrobienia, bo na prawdę pyszny. 

      1 kg. twarogu na sernik (z wiaderka )   
      15 dkg. margaryny
      2 szklanki cukru pudru
      2 budynie o smaku śmietankowym
      4 jajka    
      2 op. cukru waniliowego
      10 dkg. rodzynek

      Rodzynki opłukać, sparzyć, osączyć i oprószyć mąką.
      Ser, margarynę, budynie, cukier puder, jajka i cukry waniliowe - wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, ma być miękka.
      Masę serową przełożyć do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką tortownicy.
      Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
      Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


      Świąteczne słodkości!    zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 grudnia 2014 19:07
  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • DOMOWA SZYNKA NA ŚWIĘTA,... i nie tylko :)

      Święta,.. magiczny czas. Chcielibyśmy spędzić je wyjątkowo, najlepiej w gronie rodzinnym i zjeść coś dobrego :) Szukamy więc przepisów na smaczne dania.
      Szynka ze sklepu to już codzienność, zróbmy sobie coś innego pysznego, domowego,... takie smakuje najlepiej. Proponuję szynkę marynowaną wg. przepisu, który znalazłam na Winiary.pl.  Zrobiłam, sprawdziłam, trochę mocniej doprawiłam i wyszła idealna.
      Soczysta, aromatyczna i delikatna. Marynowana przez parę dni z przyprawami w zalewie z bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie pieczona w piekarniku.
      Można podawać ją na ciepło lub zimno, pokrojoną na cienkie, apetyczne plastry.
      Doskonała na przekąskę oraz na wszelkiego rodzaju kanapki..
      Z powodzeniem można ją przechowywać przez dłuższy czas. Polecam!

      1,5 świeżej szynki wieprzowej,
      4 kostki bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY,
      2 łyżki płynnej przyprawy do zup typu maggi,
      1 duża cebula,
      3 - 4 ząbki czosnku,
      4 ziarenka jałowca,
      1 łyżka przyprawy jarzynka lub ziarenka smaku,
      1 łyżeczka soli,
      szczypta pieprzu.
      siatka wędliniarska lub nić bawełniana

      Zagotować 1,5 litra wody, rozpuścić kostki bulionowe, dodać ziarenka jałowca, ostudzić.
      Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w plastry, a ząbki czosnku na połówki.
      Do zalewy dodać cebulę, czosnek, przyprawę w płynie i łyżeczkę soli. Włożyć mięso.
      Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na około 4 dni. Codziennie odwracać.
      Umieścić w naczyniu do zapiekania i na koniec lekko oprószyć jarzynką i pieprzem. Jeśli nie mamy ani siatki, ani nici, to mięso można zapiec też bez. Szynka będzie nieco szersza, ale również smaczna :)
      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 90 minut.
      Szynkę można podawać na ciepło lub zimno pokrojoną w plastry,

      zBLOGowani.pl

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 15:38
    • ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY

      Bardzo smaczny i nie za słodki tort makowy, w sam raz ma świąteczny stół
      Lekki biszkopt bez mąki przełożony kremem z delikatną nutką kawy i orzechami.
      Tani i prosty do wykonania, składa się tylko z dwóch krążków przełożonych kremem i oblanych czekoladą.
      Po udekorowaniu i przekrojeniu prezentuje się smacznie i tak też smakuje.

      CIASTO
      20 dkg. maku   
      10 dkg. cukru pudru   
      4 łyżki bułki tartej
      6 jajek
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 op. cukru wanilinowego
      ok. 5 kropli aromatu migdałowego
      KREM:    
      1 margaryna Palma Z.T. „Bielmar” w złotym opakowaniu
      15 dkg. cukru pudru
      2 łyżeczki kawa rozpuszczalnej
      4 żółtka    
      10 dkg. orzechów włoskich
      1 op. polewy czekoladowej    
      gwiazdki czekoladowe do dekoracji.

      Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
      Mak sparzyć, osączyć i zmielić (można użyć gotowej masy makowej).
      Do masy dodać mak, aromat, proszek do pieczenia i bułkę tartą - wymieszać wszystkie składniki.
      Wlać ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i upiec w temp.180 stopni przez ok. 45 min. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki.
      Przygotować krem: Do cukru pudru dodać 4 łyżki gorącej wody aby powstał syrop. Dodać do niego żółtka i utrzeć. Następnie dodawać partiami rozmiękczoną margarynę i ucierać aż powstanie krem. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, przestudzić dodać do kremu.
      Orzechy drobno posiekać, wsypać do kremu. Wymieszać.
      Na jeden krążek wyłożyć krem i przykryć drugim krążkiem.
      Całość oblać polewą czekoladową i udekorować wg.uznania. Gwiazdki do dekoracji można kupić gotowe lub zrobić samemu. Wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, następnie wylać na szklaną lbb plastikową tacę, równo rozprowadzić a gdy zastygnie, wycinać foremką do ciastek w kształcie gwiazdki.


      Ciasta czy ciasteczka?    zBLOGowani.pl    Świąteczne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 10:22

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa