Wpisy

  • czwartek, 12 lutego 2015
  • sobota, 07 lutego 2015
  • piątek, 06 lutego 2015
    • SAŁATKOWE BABKI Z ZIELONĄ WSTĄŻKĄ

      ...czyli sałatka z tuńczykiem, tortellinii i kaszą kuskus.
      Smaczna i pożywna . Może być podana jako dodatek do wędlin czy mięs , lub także jako samodzielne danie. 

      1 op. tortellinii z mięsem,
      3/4 szklanki  kaszy kuskus,
      1 puszka tuńczyka PRINCES w sosie własnym
      400 ml.szklanka majonezu,
      1 mały jogurt naturalny
      1 puszka kukurydzy konserwowej
      3- 4 jajka
      1 średni  por
      1 pęczek natki pietruszki
      sól i pieprz do smaku

      Tortellinii ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą.
      Kaszę kuskus zalać taką ilością wrzątku , aby wody było 0,5 cm. ponad poziom kaszy. Odstawić na 5 min, do napęcznienia. Przemieszać, przestudzić.
      Jajka umyć, ugotować, obrać i drobno posiekać.
      Kukurydzę i tuńczyka osączyć z zalewy.
      Pietruszkę i por umyć, osuszyć i posiekać.
      Wszystkie składniki włożyć do większej miski i połączyć.
      Majonez zmieszać z jogurtem, dodać do sałatki i dokładnie wszystko wymieszać.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem.
      Wyłożyć na półmisek, udekorować,...albo właśnie podać w formie babek :)
      Wystarczy filiżankę przepłukać zimną wodą ( za każdym razem) napełnić sałatką, lekko ubić i odwrócić na talerzyku do góry dnem. Ostukać po bokach, aby wyszła z filiżanki i mamy sałatkową babkę,.. to tylko w woli przypomnienia, bo przecież każdy wie, jak robi się babki z piasku, więc i z sałatkową każdy sobie poradzi :)
      Jeszcze tylko każdą  babeczkę dekorujemy zieloną kokardką ze szczypiorku (aby szczypiorek nie rwal się podczas wiązania wystarczy go zanurzyc na moment we wrzątku) i można podawać.
      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 23:27
    • SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO.

      Delikatne, waniliowe i pyszne pączki.
      Tanie i szybkie do zrobienia. Doskonałe dla zapracowanych, zabieganych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na smażenie tradycyjnych pączków, kiedy trzeba wyrobić ciasto i czekać aż wyrośnie. Ciasto na te pączki jest gotowe zaraz po zmiksowaniu. Potem tylko kładzie się porcje ciasta łyżką na gorący olej. Chociaż nie mają idealnie okrągłych kształtów, to i tak są pyszne niezależnie ile mają "różków" czy 'dziubków".
      Aby uzyskać jak najdoskonalsze kształt, należy pamiętać aby porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.
      Z podanej porcji ciasta jest ok. 14 - 15 sztuk jeśli użyjemy dużej łyżki. Fajnie wyglądają i smakują mini pączki kładzione małą łyżeczką., takie w sam raz  na dwa kęsy :)

      2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
      1,5 szklanki mąki,
      3 jajka,
      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
      1 cukier waniliowy,
      cukier puder do posypania,
      olej do smażenia.

      Serki homogenizowane, jajka, cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zmiksować razem na jednolitą gęstą masę.
      Rozgrzać olej w rondlu. Nabierać łyżką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżkę należy zanurzyć w gorącej wodzie - ciasto łatwiej odklei się od łyżki. Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą i zrzucić ciasto do oleju. Smażyć i odwracać, aby z każdej strony były rumiane. Najlepiej gdy smażymy po 2 - 3 pączki, wtedy mają miejsce i same się odwracają :)
      Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.


      Karnawałowe Słodkości!

       



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO.”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 06 lutego 2015 23:11
  • środa, 04 lutego 2015
    • NAGRODA II STOPNIA od KOTANYI

      Ale super nagroda!
      Wielofunkcyjny blender ręczny BRAUN za POPISOWE DANIE z PRZYPRAWĄ KOTANYI  w konkursie organizowanym oczywiście przez KOTANYI :)
      Jury, którego  specjalnym gościem była znana blogerka Olga Smile w etapie KOLACJA NA GORĄCO  wyróżniło  moje "NALEŚNIKOWE KOPERTY w sosie brokułowo - serowym" takim właśnie blenderkiem:)
      Wygodny. poręczny, wyposażony w dodatkowe ostrza.
      Niezwykle uniwersalny: ubija, miesza, uciera, sieka, mieli i co ważne nie chlapie :)
      Idealny do pracy w kuchni, by przygotować ulubione potrawy. 

      Miłą niespodzianką, o której nie było mowy w regulaminie jest jeszcze dodatkowy upominek od Kotanyi: koszulka z ich logo i Przyprawa do karkówki,.. przyda się :)

      Chętnych do wypróbowania "NALEŚNIKOWYCH KOPERT w sosie brokułowo - serowym" zapraszam na http://czarygary.blox.pl/2014/10/NALESNIKOWE-KOPERTY-w-sosie-brokulowo-serowym.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 04 lutego 2015 20:02
    • PAPRYKA Z KURCZAKIEM, KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI W SOSIE MILD CURRY firmy PATAK'S

      Dziś zapraszam na danie z Indyjskim Sosem PATAK'S i filmowy wieczór we dwoje :)        w ramach konkursu „Przepis na idealny wieczór” organizowanym na stronie zblogowani.pl.  Chodzi o stworzenie przepisu na idealny wieczór filmowy z dobrym jedzeniem, czyli należy przygotować danie z wykorzystaniem jednego z sosów PATAK'S. Wybrałam sos Mild Curry.
      Przyznaję, że nie mam doświadczenia z kuchnią indyjską, ale podjęłam to wyzwanie łącząc smaki polskie z indyjskimi :)  Papryka faszerowana kurczakiem, kaszą kuskus i warzywami, i Indyjski Sos Mild Curry okazało się idealnym połączeniem.                    Całość smakowała wyśmienicie!
      ...a skoro sos Mild Curry to i film "Smak Curry" :)
      Bohaterka filmu zgodnie z maksymą „przez żołądek do serca” dla swojego męża tworzy nową potrawę, a co on na to? No niestety danie trafia do... ( nie będę zdradzać szczegółów). Co z tego wyniknie zobaczcie sami :)
      Zapraszam na  Seans Filmowy z PATAK'S, wystarczy tylko:
      * Kupić sos marki Patak's (350g) i zrobić zdjęcie paragonu (paragon zachować)
      * Zarejestrować zakup na stronie Pataks.pl
      *  Dodać zdjęcie paragonu,
      * Po otrzymaniu unikatowego kodu VOD wysłanego mailem można wejść na stronę cineman.pl/pataks i spośród kilkuset dostępnych tam filmów, wybrać film dla siebie :) ... promocja trwa do 28 lutego.

      2 papryki,
      25 dkg. fileta z kurczaka,
      3 łyżki kaszy kuskus,
      2  cebulki dymki ze szczypiorem,
      1 średni pomidor,
      1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
      1/2 pęczka pietruszki,
      1 łyżeczka kolendry,
      2  łyżki startego żółtego sera, np. goudy,
      3 łyżki oleju,
      1 słoik Indyjskiego Sosu PATAK'S  Mild Curry (350g.)
      sól i pieprz.

      Kaszę kuskus zalać taką ilością osolonego wrzątku , aby wody było 0,5 cm. ponad poziom kaszy.
      Odstawić na 5 min, do napęcznienia. Przemieszać, przestudzić.
      Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pietruszkę opłukać i posiekać.
      Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
      Cebulkę  dymkę opłukać, osuszyć i posiekać. Przesmażyć na na łyżce oleju wraz z mięsem.
      Paprykę dokładnie umyć, odkroić płasko część tuż przy ogonku i oczyścić środek. Odkrojone góry pokroić w kostkę,
      Zawartość patelni, kaszę kuskus, pomidor, odsączoną kukurydzę, pietruszkę, zioła  i posiekane części papryki wsypać do miski, dodać, starty ser, wymieszać.
      Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić papryki. Można wierzch dodatkowo posypać startym serem. Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
      Nagrzać piekarnik do 200 st. Wstawić naczynie z paprykami i dusić 30 min.
      Pod koniec duszenia na wierzch każdej papryki nałożyć po łyżce sosu Patak's,  pozostały wlać do naczynia z paprykami, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i razem jeszcze dusić przez ok. 10 min. Jeśli pozostało nam trochę farszu, to można również dorzucić go do sosu.
      Po tym czasie wyjąć, ozdobić zieleniną i podawać raz z sosem, gorące.
      Smacznego!

      zBLOGowani.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PAPRYKA Z KURCZAKIEM, KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI W SOSIE MILD CURRY firmy PATAK'S”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      środa, 04 lutego 2015 09:17
  • piątek, 30 stycznia 2015
    • MIGDAŁOWY SERNIK BABCI ERNY

      Mocno kremowy, idealnie wilgotny i z chrupiącymi płatkami migdałowymi.
      Prezentuje się doskonale i tak też smakuje.
      Przepis przejęłam od swoich sąsiadów, a właściwie od ich babci Erny z zapewnieniem, że jest pyszny i zawsze się udaje,... udał się wyśmienicie :) 

      1 kg. mielonego sera ( z wiaderka),
      1 kostka masła,
      30 dkg. cukru pudru,
      6 - 7 jajek,
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
      1 cukier waniliowy,
      1 duża łyżka kaszy manny,
      1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
      5 dkg. płatków migdałowych,
      4 - 5 kropli migdałowego aromatu do ciast.

      Masło, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na  puszystą masę. Im dłużej będzie ucierana, tym sernik będzie potem bardziej puszysty.
      Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ser, aż do wyczerpania.
      Po uzyskaniu jednolitej masy dodać pozostałe składniki: kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, płatki migdałowe, ubitą na sztywno pianę z białek, parę kropli olejku i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Obecność kaszy manny i mąki ziemniaczanej  sprawi, że sernik dłużej zachowa wilgotność.
      Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć kaszą manną. Wlać ciasto, wyrównać.
      wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec przez 1 godzinę.
      Gdyby podczas pieczenia wierzch sernika za bardzo się przypiekał, należy nakryć go folią aluminiową.
      Po upływie godziny wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przynajmniej na kolejną godzinę aby nieco przestygł i aby zmniejszyć proces opadania ( całkowitego opadanie nie da się niestety uniknąć).
      Po tym czasie można wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie odpiąć obręcz formy i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Mocno schłodzony sernik nabiera w pełni właściwego smaku i idealnej konsystencji.
      Przed pokrojenie oprószyć cukrem pudrem.


      Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MIGDAŁOWY SERNIK BABCI ERNY”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 09:28
  • czwartek, 29 stycznia 2015
    • WYRÓŻNIENIE OD INTERMARCHE

      Decyzją jury w świątecznym konkursie organizowanym przez Intermarche moja
      "ZUPA GRZYBOWA...na maślance"  została nagrodzona bonem na zakupy i publikacją w gazetce Intermarche.
      Zupka jest naprawdę pyszna. Doskonała nie tylko jako zupa wigilijna, ale na każdą okazję, na co dzień i od święta :)
      Polecam zwłaszcza w sezonie grzybowym, kiedy mamy świeże grzyby prosto z lasu.
      Zapraszam po przepis na:
      http://czarygary.blox.pl/2014/03/ZUPA-GRZYBOWAna-maslance.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 stycznia 2015 19:29
  • piątek, 23 stycznia 2015
    • NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI

      Jak urozmaicić zwykłe naleśniki z serem?
      Wystarczy do ciasta naleśnikowego wsypać trochę skórki pomarańczowej, a do nadzienia małe plasterki pomarańczy przesmażone w słodkim syropie ,
      ... i mamy coś nowego i pysznego.
      Przed podaniem udekorować jeszcze tylko odrobiną słodkiej czekolady i nasze naleśniki stają się wykwintnym daniem, w sam raz na walentynkową kolację, deser czy słodki obiad :)

      ciasto:
      1 i 1/2  szklanki mąki,
      1 szklanka mleka,
      1 szklanka mineralnej wody gazowanej,
      2 jajka,
      1 łyżka cukru,
      1 łyżka otartej skórki pomarańczowej,
      szczypta soli ( nabrać w palce,
      olej do smażenia,
      nadzienie:
      1/2 kg. twarogu,
      1 łyżka cukru,
      1 op. cukru waniliowego,
      2 pomarańcze,
      10 dkg. rodzynek,
      1/2 tabliczki czekolady lub gotowa polewa czekoladowa.
      2 łyżki masła do podsmażenia.
      szczypta cukru pudru zmieszanego z cynamonem.

      Pomarańcze dokładnie umyć i dodatkowo sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę, która będzie potrzebna do ciasta. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Osączyć i ostudzić.
      Do naczynia dodać wszystkie składniki przeznaczone na ciasto i zmiksować je na gładką masę.
      Odstawić na min. 30 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
      Wcześniej przygotowane pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i posiekać je na cienkie plasterki.
      Na patelni zagotować łyżkę wody z łyżką cukru. Do powstałego syropu wsypać posiekane pomarańcze i krótko je w nim przesmażyć ( ok. pół min.) Ostudzić.
      Zmielony lub dokładnie roztarty na gładko widelcem twaróg zmieszać z kawałkami pomarańczy, rodzynkami i cukrem waniliowym. Powstały farsz nakładać na naleśniki i zwijać w ruloniki.
      Przed podaniem naleśniki podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle i udekorować roztopioną czekoladą (lub polewą). Dodatkowo można lekko oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
      Podawać gorące. Smacznego!

      Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę    Walentynkowe menu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      piątek, 23 stycznia 2015 16:22
  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • MAKARONIKI KOKOSOWE W CZEKOLADZIE.

      ...delikatne i lekkie ciasteczka.

      8 łyżek cukru pudru
      2 białka
      15 dkg. wiórek kokosowych
      1 cukier waniliowy
      1 łyżka soku z cytryny
      32 sztuki krążków z andruta o śr. 40 - 45 mm.
      1 mleczna czekolada
      5 dkg. margaryny lub masła
      3 - 4 łyżki śmietanki 36%

      Ubić białka na sztywną pianę, podczas ubijania powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać pianę z sokiem z cytryny, dodać kokos i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Rozłożyć krążki z andruta na blasze. Masę z białek włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na każdy krążek małego "kleksa".
      Jeśli się nie mamy rękawicy cukierniczej można masę na andruty kłaść łyżeczką (będą mniej okrągłe ale równie smaczne:) Odłożyć do przeschnięcia w temperaturze pokojowej na minimum 30 min. a nawet kilka godzin, aż na piance pojawi się cieniutka skorupka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ok. 15 - 20 min. Wyjąć,ostudzić. W rozpuszczonej polewie zanurzać makaroniki do połowy i odłożyć do wyschnięcia.
      Zanurzając gotowe makaroniki w polewie robimy to szybko, żeby zbytnio nie namokły.
      Krążki z andruta o średnicy 45 mm. można wyciąć samemu np. kieliszkiem.
      Przygotowanie polewy: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać połamaną czekoladę i śmietankę - całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż składniki połącza się w jednolitą polewę.


      Walentynkowe menu   

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      lucynako
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 19:55

Kalendarz

Wrzesień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa