Wpis

poniedziałek, 13 października 2014

OGÓRKI KANAPKOWE

Smaczne, chrupiące, idealne na kanapki, a z naturalnym octem Jamar są naprawdę pyszne. Dobry i praktyczny  sposób zwłaszcza na duże ogórki. Kiedy dysponujemy takimi dużymi, które w żaden sposób w większej ilości nie mieszczą się w słoiku, wystarczy je pokroić wzdłuż na plastry i na pewno wejdzie więcej. Ogórkowe plastry są podatne na wyginanie,, więc lepiej nadają się do układania. Ktoś może powiedzieć, że należy kupować małe, no ale jak ma się własne z działki, to nie ma się wyboru i przyrządzamy takie jakie mamy. Wcześniej dzieliłam na kilka części, coś w rodzaju dużej kostki, ale wygodniej jest pociąć w plastry, bo po odtwarciu słoika mamy gotowe plastry na kanapki.

Składniki:
ok. 2 kg. świeżych ogórków,
ok.2 l. wody
1/2 szklanki soli,
kilka gałązek kopru,
1 -2 główki czosnku
Zalewa:
2 szkl wody
2 szkl octu spirytusowego 10% JAMAR
2 szkl cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
10 ziarenek ang. ziela
3-4 liście laurowe
1 łyżka gorczycy

Ogórki dokładnie umyć i pociąć  wzdłuż na cienkie plastry. Zalać ok. 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Słoiki wyparzyć i włożyć do nich po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smaczna Jesień    Przetwory na widelcu

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 października 2014 09:26

Polecane wpisy

  • CUKINIA MARYNOWANA Z CHILI

    To już najwyższa pora aby pomyśleć jeszcze o zapasach na zimę. Na naszych działkach, w sadach czy na straganach znajdziemy mnóstwo jarzyn i owoców, z których wa

  • MARYNOWANE KURKI

    Chociaż sezon na grzyby w pełni, to jednak nie będzie trwać długo, jeszcze parę tygodni i koniec. Czas pomyśleć o tym, aby zachować ich smak i aromat na dłużej

  • SAŁATKA Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

    Przygotowuję ją na zimę każdego roku i szybko znika ze spiżarki. Głównie jest podawana do mięs, ale może być też wykorzystana na kanapki. Bardzo prosta do przyg

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa