Wpis

środa, 24 września 2014

GOLONKO DUSZONE W PIWIE

Jedzonko z piwem i do piwa :)
Smaczne, mięciutkie i aromatyczne mięso. Gotowane, obsmażane, a potem duszone w piwie z dodatkiem warzyw, liścia laurowego i ang. ziela. Doskonałe na obiad podane razem z ziemniakami  z wody czy z patelni,... a do tego zasmażana kiszona kapusta , ćwikła lub chrzan. W sam raz  dla mięsożernych miłośników rozgrzewających dań z charakterem :) Po porcji takiego mięska oczywiście zimne piwko!

3 golonki wieprzowe  (na 3 porcje)  
2 cebule
1 marchewka    
1 pietruszka    
1/2 selera    
1 piwo
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu   
4 ziarenka ang.ziela
1 liść laurowy    
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz i sól 

Golonki umyć, osuszyć i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować ok. 20 min.
Wyjąć mięso z wody, osączyć, a wywar zostawić.
Wymieszać paprykę, majeranek, pieprz i sól
Golonkę natrzeć mieszanką z przypraw, oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu ze wszystkich stron.
Warzywa obrać, drobno pokroić, dodać do golonki wraz z  ang, zielem i liściem laurowym.
Podlać wywarem z golonki i dusić na małym ogniu ok. godziny. Gdy wywar nieco wyparuje, stopniowo dolewać piwo i dusić do miękkości.
Podawać z ziemniakami z wody czy z patelni w towarzystwie zasmażanej kiszonej kapusty, ćwikły lub chrzanu.


Tydzień z piwem w tle v. II    Tydzień z piwem w tle

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
środa, 24 września 2014 08:24

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa