Wpis

niedziela, 10 sierpnia 2014

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Domowa sałatka z serii zimowe przetwory: pyszna i soczysta - chociaż wymaga trochę pracy, to będzie jak znalazł do obiadu zimą i nie tylko....Doskonała do mięs i wędlin, choć dziś mało praktykowana.
Zazwyczaj sięgamy po klasyczne, czerwone pomidory.
Jeśli mamy okazję to warto przyrządzić bo dobrze smakuje.
Pomidorki dostałam od mojego kuzyna z jego działeczki, więc nie było wyjścia musiałam skorzystać z okazji  i zrobić sałatkę.:)

3 kg. zielonych pomidorów,
5 sztuk cebuli,
4 szklanki wody,
1 szklanka octu,
1 szklanka cukru,
2 łyżki soli,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
1 łyżka gorczycy.

Pomidory umyć i pokroić w cienkie plastry.
Cebulę obrać, przekroić najpierw na pół, a potem w półpiórka.
Pomidory i cebulą zmieszać, dodać 1 łyżkę soli, gorczycę i pieprz. Wymieszać i odstawić na ok. 30 min.
W oddzielnym naczyniu zagotować wodę z octem, dodać drugą łyżkę soli i cukier.
Słoiki wyparzyć. Nałożyć do każdego pomidory z cebulą ( przed nakładaniem jeszcze raz wszystko przemieszać ) i zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
Pasteryzować ok. 15 min.


Przetwory

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
niedziela, 10 sierpnia 2014 17:12

Polecane wpisy

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa