Wpis

poniedziałek, 14 lipca 2014

ZIEMNIAKI W BOCZKU

..to dosyć popularne danie, smaczne i proste do przyrządzenia.
Zrobiłam i ja :).  Wyszło pyszne!
Młode, małe ziemniaczki nadają się tutaj idealnie.
Ilość ziemniaków + tyleż samo plasterków boczku
to wybór indywidualny, w zależności od ilości potrzebnych porcji.

14 sztuk małych ziemniaków   
14 plastrów boczku        
1 op. przyprawy do ziemniaków  lub ziół wg. uznania
1 łyżka oleju   
sól i pieprz 

Ziemniaki obrać, z młodych wystarczy  oskrobać  skórkę. Ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, ok. 10 - 15 min. Odcedzić i przestudzić.
Każdego ziemniaka oprószyć przyprawą lub ziołami i owinąć w plasterek boczku.
Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Ułożyć w nim ciasno ziemniaki.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż boczek się zarumieni.
Dodatkowo ok. 5 min przed końcem można posypać startym żółtym serem (moje są bez sera).
Podawać z surówką.


To my! młode kartofelki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 lipca 2014 10:25

Polecane wpisy

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa