Wpis

czwartek, 24 lipca 2014

WIŚNIOWE ROŻKI

Rogale z  pólfrancuskiego ciasta serowego,  z nadzieniem domowej konfitury wiśniowej.
Stary przepis wyszperany w jednym z wydań ( chyba sprzed 20 lat) jednego z kolorowych czasopism. Nie pamiętam już nazwy, bo po czasopiśmie pozostał tylko mały wycinek z przepisem, który wkleiłam do mojego zeszytu z przepisami. Teraz po latach przeglądam i staram się z niego korzystać. Bardzo lubię wyszukiwać, a potem przyrządzać stare, proste i smaczne potrawy.
Rogaliki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze ciepłe, wtedy delikatne ciasto i słodka konfitura sprawiają, że rogale wręcz rozpływają się w ustach :)

25 dkg. mąki
15 dkg. twarogu
8 dkg. cukru
1 jajko
1 żółtko
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
10 dkg. cukru pudru na lukier
100 ml. cieplej wody
konfitura wiśniowa

Do miski wbić jajko, dodać ser, cukier, szczyptę soli i utrzeć mikserem.
Ciągle miksując dodawać po łyżce oleju, aż do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy serowej i wymieszać mikserem na małych obrotach. Następnie zmienić końcówki miksera na mieszadła do ciasta i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po czym na lekko podsypanej mąką stolnicy zagnieść jeszcze raz ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm.

Radełkiem lub ostrym nożem wyciąć 8 kwadratów 15 x15 cm. U dołu każdego kwadratu nałożyć porcję wiśniowej konfitury, złożyć w trójkąt i zlepić dokładnie brzegi widelcem. Rozbełtać żółtko z łyżeczką wody i posmarować wierzch trójkątów. Blachę do pieczenia lekko natłuścić lub wyłożyć papierem. Ułożyć ciastka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec oki. 25 min. cukier puder wymieszać z letnią wodą i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż lukier będzie gęsty.
Schłodzone ciastka ozdobić lukrem.

W ramach konkursu Diamant - konfitury z Przyjaciółką zachęcam do przyrządzenia domowej konfitury wiśniowej, którą można użyć jako nadzienia do rogali... bo domowa konfitura smakuje najlepiej :)

Konfitura Wiśniowa:
1 kg. wiśni
1 op. Konfitur-Fix Diamant
80 dag. cukru

Wiśnie umyć, usunąć szypułki i pestki. Zasypać cukrem i odstawić na ok.30 min.
Następnie ciągle mieszając zagotować na małym ogniu. Wsypać Konfitur Fix i gotować jeszcze ok 5 minut .
Przełożyć  do wyparzonych słoiczków , zakręcić i odstawić do góry dnem aż do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

W wiśniowym sadzie 2014    W wiśniowym sadzie 2014

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
czwartek, 24 lipca 2014 11:02

Polecane wpisy

  • MIGDAŁOWY SERNIK BABCI ERNY

    Mocno kremowy, idealnie wilgotny i z chrupiącymi płatkami migdałowymi. Prezentuje się doskonale i tak też smakuje. Przepis przejęłam od swoich sąsiadów, a właśc

  • MAKARONIKI KOKOSOWE W CZEKOLADZIE.

    ...delikatne i lekkie ciasteczka. 8 łyżek cukru pudru 2 białka 15 dkg. wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny 32 sztuki krążków z a

  • DOMOWE RAFAELLO

    Smak raju,... :) Pyszne kokosowe kuleczki z chrupiącym migdałem w środku. Idealne na karnawałowe party i walentynkowe święto. Bardzo proste do zrobienia, a smak

  • Murzynek z wiśniami

    Dziś pyszny wilgotny i baaaardzo czekoladowy murzynek. Ja użyłam konfitury wiśniowej, ale może być również inna. Składniki: 250 g masła, 200 g czekolady, 300

  • Cynamonowe wafelki do lodów

    Świetne wafelki do lodów, o delikatnym cynamonowym aromacie- 100 razy lepsze od tych kupionych w sklepie:) Są odpowiednio kruche, ale wytrzymałe i nawet po tygo

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa