Wpis

środa, 16 lipca 2014

GLAZUROWANE MŁODE MARCHEWKI

Fajny dodatek do mięs... nie tylko :) Młode, najlepiej małe i cienkie marchewki nadają się idealnie, ale i z większymi da się przyrządzić taką przekąskę. Wystarczy przekroić je wzdłuż na ćwiartki. 

młode marchewki (ilość wg. uznania)
3 łyżki masła
2 łyżeczki miodu
sól i pieprz do smaku
szczypiorek lub szczypior z dymki

Marchewki wyszorować i umyć pod bieżącą woda. Osuszyć.
W rondelku roztopić masło na małym ogniu. Włożyć marchewki przesmażyć mieszając aby całe pokryły się masłem.
Wlać tyle gorącej wody aby marchewki były przykryte. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć temperaturę i gotować bez przykrycia około 10 - 15 minut, aż woda odparuje. Dodać miód i bardzo delikatnie mieszając przesmażyć, aż pokryją się glazurą.
Przed podaniem związać po parę sztuk ( wg.uznania) szczypiorem. Podawać gorące. 

Lato w pełni!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
środa, 16 lipca 2014 09:48

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa