Wpis

poniedziałek, 23 czerwca 2014

TORCIK ŚMIETANOWO - WAFLOWY... bez pieczenia

Lekkie, delikatne ciasto na zimno.
Mocno schłodzone puszyste masy śmietanowe przełożone owocową galaretką są idealnym deserem na upalne dni, a chrupiący wafelek z delikatnym akcentem czekoladowym osładza całość.
Inspiracja do wykonania mojego torciku jest przepis "Wafelki z pianką i galaretką " z bloga Gracze Gotują, ale dekoracja to już mój pomysł.
Poszczególne warstwy tortu również nieco zmienione, bo głównym składnikiem są gotowe masy śmietanowe, a to ze względu na udział w konkursie, w którym należy użyć produktów  Dr. Oetkera :)
Torcik wyszedł naprawdę pyszny... jedynie co następnym razem zmienię, to dno tortownicy wyłożę biszkoptami lub herbatnikami. Wafel andrutowy pod wpływem wilgotnej masy zbyt mocno rozmięka... pozostałe składniki są ok. :) a torcik szybko znika z talerzy.

1 opakowanie Masy śmietanowej o smaku śmietankowym Dr. Oetkera,
1 opkowanie Masy śmietanowej o smaku truskawkowym z kawałkami owoców Dr. Oetkera,
1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera,
4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetkera,
2 x 500 ml. śmietanki 30%,
4 okrągłe suche wafle andrutowe,
1/2 opakowania polewy czekoladowej Dr. Oetkera,
1/2 tabliczki czekolady deserowej,
12 sztuk świeżych truskawek,
12 sztuk dekoracyjnych czekoladowych serduszek Dr. Oetkera

Dno tortownicy wyłożyć waflem.
Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i dokladnie rozmieszać. Przestudzić.
Przygotować kolejne warstwy tortu:
- masę  śmietankową ubić wg. przepisu na opakowaniu, połączyć z połową porcji żelatyny i wlać jako pierwszą warstwę, nałożyć drugi wafel i odstawić do lodowki
- wlać tężejącą galaretkę, jako drugą warstwę, nałożyć wafel i znowu odstawić do lodówki,
- masę o smaku truskawkowym ubić wg. przepisu na opakowaniu, wlać na wierzch wafla - to już trzecia warstwa,wyrównać i schłodzić.
Czekoladę zetrzeć na tarce i wysypać na płaski talerz.
Rozgrzać polewę czekoladową, wylać na plaski talerz.
Brzegi każdego waflowego trójkąta umoczyć delikatnie najpierw w polewie, a następnie w czekoladowych wiórkach. Odłożyć aby zastygły.
Dodatkowo na każdym trójkącie na kropelce polewy " nakleić" czekoladowe serduszko.
Na gotowym mocno stężałym torcie ułożyć po okręgu w równych odstępach, umyte i osuszone truskawki.
Pomiędzy nich włożyć ukośnie waflowe trójkąty opierając je na owocach.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 czerwca 2014 20:21

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa