Wpis

środa, 14 maja 2014

LENIWE PIEROGI

Pyszne, tanie i proste do przygotowania danie.
Polecam głównie tym wszystkim, którzy lubią mączne specjały.
Mięciutkie i mocno twarogowe.

50 dkg. tłustego twarogu    
2 jajka    
10 dkg. mąki
szczypta soli.
1/ 2 kostki masła
4 łyżki tartej bułki
4 - 5 łyżeczek cukru kryształu

Twaróg dwukrotnie przemielić ( może być gotowy mielony z wiaderka)
Do twarogu wbić jajka, dodać mąkę i szczyptę soli - szybkimi ruchami zagnieść ciasto.
Ciasto brać porcjami na oprószoną mąką stolnicę, formować z niego wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić ukośne kawałki / romby przypominające kopytka.
W większym garnku zagotować wodę i posolić.
Kopytka wkładać porcjami na wrzątek i gotować  ok.1 min. od wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim tartą bułkę.
Pierogi rozłożyć na talerze, polać przygotowanym masłem i posypać cukrem.
Podawać gorące.

Mama to potrafi!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
środa, 14 maja 2014 11:09

Polecane wpisy

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa