Wpis

środa, 21 maja 2014

BABECZKI WANILIOWE Z TĘCZOWYM NADZIENIEM I BITĄ ŚMIETANĄ.

Klasyczne kruche babeczki pachnące wanilią, napełnione po brzegi bitą śmietaną  z dodatkiem czekolady, a na wierzchu orzeźwiająca kolorowa galaretka: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa i pomarańczowa.
Niemożliwe, że tyle smaków w jednej małej babeczce?... ależ tak :)
Zachęcam do zrobienia i spróbowania.
Zajmuje to 'trochę czasu", ale zapewniam że warto.
Przepis w ramach konkursu: "Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary"

ciasto:
30 dkg. mąki,
20  margaryny,
10 dkg cukru pudru,
1 cukier wanilinowy,
4- 5 kropli waniliowego aromatu do ciast,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
tłuszcz do foremek,
szczypta tartej bułki,
nadzienie;
4  galaretki Winiary: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa, pomarańczowa,
250 ml. śmietanki 36%
1/2 czekolady deserowej,

Przygotować po połowie porcji każdej galaretki wg. opisu na opakowaniu. Każdą oddzielnie wylać najlepiej na płaskie naczynia, : talerze, tacki,...aby stężały.
Następnie ostrym nożem pociąć najpierw w paski, a potem w drobną kosteczkę.
Wszystkie kolory zmieszać ze sobą.


Śmietanę ubić na sztywno.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do śmietany, delikatnie wymieszać i odstawić do schłodzenia do lodówki.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i pokrojoną na kawałki margarynę. Posiekać nożem.
Dodać cukier, cukier wanilinowy i aromat do ciast.
Wbić żółtka, posiekać wszystko razem i zagnieść ciasto.
Schłodzić go przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
Foremki na babeczki natłuścić margaryną i lekko oprószyć tartą bułką.
Chłodne ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. przenieść na walku i nałożyć na ustawione obok siebie foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta.


Docisnąć delikatnie palcami ciasto  do dna i brzegów foremek.
Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki.
Piec ok. 12 min. w temp. 200 stopni.

Upieczone i ostudzone babeczki wyjąć z foremek i napełnić najpierw bitą śmietaną, a następnie na górę nałożyć kolorowe galaretki..


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
środa, 21 maja 2014 20:14

Polecane wpisy

  • MIGDAŁOWY SERNIK BABCI ERNY

    Mocno kremowy, idealnie wilgotny i z chrupiącymi płatkami migdałowymi. Prezentuje się doskonale i tak też smakuje. Przepis przejęłam od swoich sąsiadów, a właśc

  • MAKARONIKI KOKOSOWE W CZEKOLADZIE.

    ...delikatne i lekkie ciasteczka. 8 łyżek cukru pudru 2 białka 15 dkg. wiórek kokosowych 1 cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny 32 sztuki krążków z a

  • BABECZKI KAWOWE z białą czekoladą

    Puszyste babeczki z kawową nutą, a w środku niespodzianka: biała czekolada. 10 dkg margaryny 1/3 szklanki mocnej kawy 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszk

  • Babeczki drożdżowe śniadaniowe

    Te babeczki to prosta, pożywna i pyszna przekąska zarówno na śniadanie, przekąskę jak i deser. Doskonale komponują się z konfiturami czy kremami o dowolnym smak

  • Babeczki drożdżowe z cynamonem

    Pachnący cynamonem dom i pyszne chrupiące z wierzchu a w środku mięciutkie babeczki dobre na śniadanie lub na deser, wygodne do zabrania do pracy.   Drożdż

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa