Wpis

środa, 21 maja 2014

BABECZKI WANILIOWE Z TĘCZOWYM NADZIENIEM I BITĄ ŚMIETANĄ.

Klasyczne kruche babeczki pachnące wanilią, napełnione po brzegi bitą śmietaną  z dodatkiem czekolady, a na wierzchu orzeźwiająca kolorowa galaretka: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa i pomarańczowa.
Niemożliwe, że tyle smaków w jednej małej babeczce?... ależ tak :)
Zachęcam do zrobienia i spróbowania.
Zajmuje to 'trochę czasu", ale zapewniam że warto.
Przepis w ramach konkursu: "Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary"

ciasto:
30 dkg. mąki,
20  margaryny,
10 dkg cukru pudru,
1 cukier wanilinowy,
4- 5 kropli waniliowego aromatu do ciast,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
tłuszcz do foremek,
szczypta tartej bułki,
nadzienie;
4  galaretki Winiary: truskawkowa, cytrynowa, agrestowa, pomarańczowa,
250 ml. śmietanki 36%
1/2 czekolady deserowej,

Przygotować po połowie porcji każdej galaretki wg. opisu na opakowaniu. Każdą oddzielnie wylać najlepiej na płaskie naczynia, : talerze, tacki,...aby stężały.
Następnie ostrym nożem pociąć najpierw w paski, a potem w drobną kosteczkę.
Wszystkie kolory zmieszać ze sobą.


Śmietanę ubić na sztywno.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do śmietany, delikatnie wymieszać i odstawić do schłodzenia do lodówki.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i pokrojoną na kawałki margarynę. Posiekać nożem.
Dodać cukier, cukier wanilinowy i aromat do ciast.
Wbić żółtka, posiekać wszystko razem i zagnieść ciasto.
Schłodzić go przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
Foremki na babeczki natłuścić margaryną i lekko oprószyć tartą bułką.
Chłodne ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. przenieść na walku i nałożyć na ustawione obok siebie foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta.


Docisnąć delikatnie palcami ciasto  do dna i brzegów foremek.
Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki.
Piec ok. 12 min. w temp. 200 stopni.

Upieczone i ostudzone babeczki wyjąć z foremek i napełnić najpierw bitą śmietaną, a następnie na górę nałożyć kolorowe galaretki..


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
środa, 21 maja 2014 20:14

Polecane wpisy

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa