Wpis

piątek, 07 marca 2014

ZUPA GRZYBOWA...na maślance

Pyszna,pachnąca grzybami zupa .
Z powodzeniem może być podana jako zupa wigilijna.
W smaku orzeźwiająca i lekko kwaskowata,trochę smakuje jak barszcz biały... i u mnie w domu właśnie tak się ją nazywa "barszcz z grzybami " :)
Polecam,warto spróbować,bo na prawdę smaczna i inna od typowej grzybowej.

zupa grzybowa na maślance

50 dkg.świeżych grzybów ( mogą być też suszone - 15 dkg.)   
1 l. maślanki ( ja używam mrągowskiej)   
1 duzy kubek kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
przyprawa w płynie do zup, sosów, sałatek    
1 łyżeczka przypraway typu  jarzynka
2 liście laurowe
4 ziarenka ang.ziela
3-4 gałązki koperki
sól i pieprz do smaku

Grzyby oczyścić,umyć,pokroić i wrzucić na osolony wrzątek ( ok..1,5 l.wody)....jeśli używamy suszonych,należy je wcześniej namoczyć.
Dodać jarzynkę,liść laurowy i ang.ziele.Gotować do miękkości grzybów.
W tym czasie przygotować maślankę:
do mniejszego naczynia wlać maślankę i podgrzewać na małym ogniu aż się "zwarzy" i powstanie ser i serwatka.
Przelać serwatkę przez gęste sito,tak aby nie było grudek sera...ja robię to tak,że najpierw przelewam przez cedzak do makaronu,wtedy oddzielam ser, a potem jeszcze raz przelewam serwatkę przez gęste sito i na sicie zostają mi jeszcze odrobiny sera, a ja mam czystą serwatkę. Trochę potem jest więcej rzeczy do mycia,ale trudno - za to zupa pyszna :)
Kiedy grzyby są już miękkie a wywar z nich trochę się wygotował wlać serwatkę - w ten sposób uzupełni się ilość zupy i wzbogaci jej smak.Razem zagotować.
Śmietanę zmieszać z mąką...najpierw ją należy zaharować wlewając do śmietany parę łyżek gorącej zupy,zmieszać i dopiero wlać do całości.Szybkimi ruchami rozmieszać,aby nie powstały grudy.
Zupę zagotować razem ze śmietaną.
Doprawić do smaku przyprawą do zup,solą i pieprzem.Na koniec dodać posiekany koperek.
Podawać z ziemniakami,kluseczkami lub pieczywem.


zupa grzybowa na maślance

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
piątek, 07 marca 2014 10:08

Polecane wpisy

  • ZUPA Z PORA

    Smaczna, tania i prosta do przyrządzenia. 2 pory 8 średnich ziemniaków 3 - 4 łyżki masła 1 marchewka 1 l. bulionu warzywnego ( może być z kostki) 2 - 3 ziare

  • CZORBA zupa bułgarska

    Pyszne danie jednogarnkowe. Syte, aromatyczne i rozgrzewające. Może być podane jako danie główne np. na rodzinnych uroczystościach. 30 - 40 dkg. mięsa wołowego

  • ZUPA PIECZARKOWA...domowa, po mojemu :)

    Zupa mocno pieczarkowa z dodatkiem serka śmietankowego, który podkreśla jej wyjątkowy smak i kremową konsystencję. 40 dkg. pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka ka

  • Zupa grzybowa kremowa

    50 dag świeżych grzybów (mogą być mieszane) kostka bulionowa 4 łyżki kremówki 2 łyżki sklarowanego masła duża cebula po łyżeczce mąki pszennej i ziemn

  • Zupa kurkowa

    Kurki to moje ulubione grzyby. Świetnie smakują z makaronem, kaszą, we fritacie, tarcie czy jajecznicy. Czy próbowaliście zrobić z nich zupę? Jeśli nie, możecie

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa