Wpis

niedziela, 09 lutego 2014

PRZEKŁADANIEC CZESKI...miodowiec

 To pyszne ciasto złożone z kilku warstw placków przełożonych masą.
Są różne nazwy tego ciasta: miodownik, stefanka...
Ja znalazłam w jednym ze starych czasopism przepis na to ciasto jako przekładaniec czeski - dlaczego  ? Nie wiem :)...ale w przekroju wygląda apetycznie i efektownie więc postanowiłam,że go upiekę.
W smaku bardzo słodki,ale pyszny.

 

przekładaiec - miodownik

 

CIASTO 
1/2 kg.mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
1 jajko
20 dkg. miodu
4 łyżeczki kwaśnej śmietany

MASA
2 szklanki mleka
20 dkg.margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczane

 PRZYRZĄDZENIE

CIASTO: podgrzać miód.Mąkę wymieszać z cukrem i sodą.Dodać jajko i śmietanę.Zagnieść.Wlać ciepły miód i znowu zagnieść aż do wyrobienia jednolitego ciasta.Podzielić ciasto na 5 równych części.Każdy rozwałkować na rozmiar formy ( tortownicy o średn.24 cm.)Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Upiec 5 krążków.Pieczemy ok.15 min.każdy.

MASA: Zagotować 1 i pół szklanki mleka z cukrem,w pozostałej pół szklanki mleka rozmieszać obie mąki. i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając.Powstały budyń ostudzić.Zmiksować budyń dodając partiami miękką margarynę aż powstanie jednolita masa.Masą przekładamy placki układając w torcik.Schłodzić w lodówce.Oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Jeśli ktoś zdecyduje się na lukier to proponuję cytrynowy,bo juz ciasto jest wystarczająco słodkie.

przekładaiec - miodownik

 

przekładaiec - miodownik

 

przekładaiec - miodownik

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
lucynako
Czas publikacji:
niedziela, 09 lutego 2014 19:56

Polecane wpisy

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Opcje Bloxa